Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Történet

A „LÚDAS MATYI” VÉGNAPJAI (1971-1975)

A volt "lúdasosokból" álló baráti kör tagjai (Szabó Tibor, Szabó Géza, Megyeri Béla, Tóth János, Géczy János, Kozma Gábor, Hegedűs Csaba) a bábszínház megszűntével saját helyet kerestek. A Debrecen melletti Bánkon találtak is egy klubhelyiségnek alkalmas termet. 
Amikor a csapat elég erősnek érezte magát, hogy újra a nyilvánosság elé lépjen, felkérték Lukovics András népművelőt, a Művelődési Központ akkori előadóját, hogy vállalja el a csoport vezetését. 
Lukovics névleges vezetőként 2-3 hónapig állt a csoport élén, majd Arany Erzsébet főiskolai tanár, bábos szakreferens, később Módy Zsigmond, a Postás Művelődési Otthon bábegyüttesének egykori vezetője irányította őket. A Művelődési Központ a Lúdas sorsának megoldása érdekében 1973-ban pályázatot írt ki az együttes vezetői posztjára. A beérkezett pályázatok közül Giovannini Kornélét fogadta el az elbíráló bizottság. 
Giovannini Budapesten élt és keramikusként dolgozott, de elég fiatalon kezdett pantomimezni is: az Egyetemi Színpadon, az Irodalmi Színpadon és a Fiatal Művészek Klubjában többször lépett fel pantomimesként. 1964-ben az Egressy Klubban, 1968-ban a Dominó együttesben, Köllő Miklós pantomim-együttesében dolgozott. 1973-ban az Állami Bábszínház Bábstúdiójának vendéghallgatója lett. A Népművelési Intézeten keresztül pályázta meg a Lúdas vezetői tisztét. 
Giovannini 1973-75 között minden héten kedden és szerdán járt le Budapestről Debrecenbe. Ebbe a két napba sűrűsödött az első időkben a bábszínházi körülmények megteremtése (pl. színpadépítés). 
Az együttes 1975-re létrehozott két gyermekelőadást (Ovis Lúdas - egy fő játszotta asztali síkbábokkal, Maci három barátsága - pálcás-paravános játék), egy Lúdas-etűdöt, és elkezdték próbálni a Neoptolemosz-t. 
De 1976. február 12-én a Művelődési Központ a Lúdas Matyi bábegyüttest szélnek eresztette, sem újította meg Giovannini Kornél szerződését. 
A Művelődési Központ által „kiselejtezett" bábosok, akik közül Megyeri Béla és Szabó Tibor időközben (1972-től) már a Postán kezdett dolgozni, nem adták fel.

KEZDETEK: A BÁBSZAKKÖRTŐL A LÚDAS MATYI BÁBSZÍNHÁZIG (1963 – 1968)

Szabó Tibor és Megyeri Béla, a későbbi Vojtina alapító tagjai 1963-ban Tóthné Horányi Ilus osztályába jártak a Pacsirta utcai Általános Iskolába, és itt kezdtek el bábozni a bábszakkörben. Az ügyesebb gyerekeket Ilus néni bevitte a Lúdas Matyi Bábszínházba tanulni, segíteni.
Az együttes főleg gyerekeknek szóló előadásokat játszott, a magyar népmeséktől kezdve a kortárs írók bábdarabjain keresztül a világirodalom közismert meséiig.
Tóthné Horányi Ilus, aki a "Népművészet Mestere" címet is megkapta, alapvetően a magyar néphagyományból indult ki bábos tevékenysége során. Megnyilvánult ez a témaválasztásban, szemléletben és képzőművészeti megformáltságban is.
Az 1963-as pécsi fesztiválon a Lúdas gyerekcsoportja fesztiválnyertes lett egy Weöres Sándor-versekből és Kodály - művekből összeállított előadással.
1968-ban tanácsi határozat alapján lebontották a Kossuth utcai bábszínház épületét, s az új bábszínház megépüléséig az együttes átmenetileg a Piac utcai Művész mozi épületébe került. A Lúdas Matyi sorsa egyre hányatottabb lett. Horányi Ilus, miután Debrecen már nem kínált neki lehetőségeket, elköltözött 1971-ben Salgótarjánba. A bábos gyerekcsoportból kinőtt fiatalok pedig együtt maradtak.

A VOJTINA BÁBEGYÜTTES MEGALAKULÁSA, MŰVÉSZI PROGRAMJA

Szabó Tibor és Megyeri Béla a frontemberei lettek a Postás Ifjúsági Klubnak, ahol hamar kialakult egy postás fiatalokból, egyetemistákból, középiskolásokból álló baráti kör. 
1975. december 31-én az egykori „lúdasosokból", a baráti és családi körből, valamint a klubtagokból álló szimpatizánsok köréből megalakult a Vojtina Bábegyüttes. Alapító tagjai: Árva Imréné, Asbóth Anikó, Giovannini Kornél, Megyeri Béla, Németh Ibolya, Szabó Gizella, Szabó Tibor, Tóth János. Az együttes műsorterveit tekintve elkötelezte magát a magyar és a világirodalom klasszikus darabjainak feldolgozása, a magyar néphagyomány és a magyar népmesék, mondák, legendák bábszínpadra állítása mellett. Nagy súlyt fektetnek a szövegre, a szép tiszta beszédre, a jó értelemben vett irodalmiasságra.

A VOJTINA BÁBEGYÜTTES GIOVANNNINI KORNÉL MŰVÉSZETI VEZETÉSE ALATT (1975 – 1981)

1976. október 6-án bemutatja a Vojtina a Neoptolemosz-t, s ezzel a szakmai vita középpontjába kerülnek.

1977. - Az együttes minden tagja játszik valamilyen hangszeren, s az élőzene preferálása az előadásokon és a gyermekfoglalkozásokon egyre nagyobb tért hódít játékaikban.

1978. - Ez az év hozza meg az igazi fellendülést az együttesnek. Egyre több helyre hívják őket játszani, egyre többen ismerik meg és el az előadásaikat.
A társulatban is történnek változások: Árva Imréné és Németh Ibolya tanulmányaik befejeztével elhagyják Debrecent és a Vojtinát. Szabó Gizella pedig abbahagyja a bábozást. Jelentkeznek azonban új tagok: Brenner Miklós, Gulyás János, Popovics Hajnalka, később Csáki Erzsébet, Murányi Julianna, majd Szász Zsolt.
Ebben az évadban állítják színpadra a Toldit. (Rendező - tervező: Giovannini Kornél, Zeneszerző: Hegedűs Csaba).
A Toldi nem hagyományos bábjáték volt, hanem egyfajta animációs - oratorikus forma. Három asztalon játszottak a bábosok agyag „kugli" - bábokkal, agyagkorsókkal, amiknél a korsó volt a test, a mozgató keze pedig egyben a bábu keze. Az előadást élő zene kísérte.

1979. - A szakmai sikerek után lassan Debrecen városa is kezd tudomást venni arról, hogy működik itt egy fellendülőben lévő, egyre igényesebb előadásokat felmutató bábegyüttes.
A Tékozló fiú-ból kiindulva egy nagyon formabontó szöveg- és látványvilágú előadás jött létre: jelmondatok, aranyköpések jelentek meg diakivetítőn, a „szöveg" halandzsanyelvből és hangokból állt. A „Csili" Fesztiválon játszották a szakma előtt, egyszer-kétszer laikus közönség előtt, de igen vegyes érzelmeket váltott ki a nézőkből.
A Toldi viszont újabb elismeréseket hozott a Vojtinának a pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon és a „Csili" Majálison.

1980. - Az együttes fennállásának 5. évfordulójához közeledve jelentős eredményeket mutathatott fel: évente két-három új bemutató, az utóbbi két évben évente több mint 100 előadás a városban és a megyében, Nívódíj, szakmai elismertség.
1980. végére Giovannini, Megyeri és Szabó Tibor elfogadták a hivatásos bábszínházzá vált pécsi Bóbita nekik felkínált szerződését, s megváltak a Vojtinától. A bábegyüttes további vezetését Szász Zsoltra ruházta át Giovannini Kornél, illetve Szabó Tibor.

1981. - A Debrecenben maradt bábosokkal felújítottak néhány korábban játszott darabot. Időközben Megyeri Béla és Szabó Tibor visszatértek Debrecenbe.

MUNKA A PÓDIUM MŰHELY EGYESÜLET ÉGISZE ALATT (1983 – 1985)

Szabó Tibor 1981-ben átvette a Vojtina vezetését.
A felújított korábbi darabokból közel kétszáz előadást tartottak a városban és a megyében. Az ilyen magas előadásszámot ebben a szervezeti formában - amatőrként - már nem lehetett biztosítani. A klubos bábozás helyett új formációt kellett találniuk a továbblépés érdekében.
A KISZ Hajdú-Bihar megyei Bizottságával való tárgyalások eredményeként Szabó Tibor kezdeményezésére 1982. decemberében létrejött a Pódium Műhely Egyesület, melynek bázisszerve a KISZ Hajdú - Bihar megyei Bizottsága lett. A Vojtina mellett tagja volt a Lux rockegyüttes, az Unió Mozgásszín és Oláh Tibor fotóművész. A PME székhelye a Simonyi u. 14. szám alatt volt, ahol az együttes próbahelyet is kapott.
Anyagilag az együttest a Városi Tanács és a Posta is támogatta. Az előadások előállítási költségét és a tagok fizetését az együttesnek kell a bevételekből megtermelni.
Az 1984-es békéscsabai fesztiválon a János vitéz-t UNIMA - diplomával jutalmazta a zsűri, de a közönség körében is fergeteges sikert aratott az előadás (Játszották: Asbóth Anikó, Megyeri Béla, Murányi Julianna, Szabó Tibor).
1984. február 1-től május 31-ig a PME szerződést kötött a Művelődési Központtal, melynek értelmében a Művelődési Központ a Vojtina rendelkezésére bocsátja a bábszínházat a hozzá tartozó öltözőkkel és raktárral. Ezen felül egy összegben átutalja az előadások előállítási költségét, melynek fejében az együttes díjtalanul lép fel a bábszínházteremben.
1985. márciusától a Vojtina tagjai a Művelődési Központ „előadói"-ként báboznak tovább. A státuszokat a Városi Tanács biztosítja. Egy új taggal, Sőreghy Ágnessel bővül a csapat.

A KÖLCSEY BÁBOSAI (1985 – 1992)

Az Erős János lett az évad szenzációja, a pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztiválon UNIMA - diplomát nyert.
1986. - Ebben az évben mutatják be majdnem két éves előkészület után a nagyközönségnek a Szépenzengő pelikánmadár című előadást Pap Gábor rendezésében, Szász Zsolt tervei alapján. Az együttes nívódíjat kap az előadásért, amely sokak szerint bábtörténeti jelentőségű mű. A Népművelési Intézet a "Kiváló Együttes" címet adományozza a Vojtinának.
Az 1987-es évben először hirdetett az együttes nyilvános felvételit a városban. Ekkor került Varga Orsolya a Vojtinába.
Az 1986-ban bemutatott Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című előadással (vidám játék óriásbábokkal, szabadtéren is játszható) 1987-ben a franciaországi Nantes-ban járt az együttes.
A következő évben, 1988-ban ezt az előadást vitték az ausztriai Hartbergbe is, ahol egy mai napig tartó barátság és művészi kapcsolat alakult ki a város néptánccsoportjának és zenekarának tagjaival.
1990-ben Szász Zsolt megvált az együttestől. Szabó Tibor 1990-ben szerződtette az együtteshez Reschofsky Györgyöt, aki először zenészként, aztán bábjátékosként vett részt az előadásokban.

A HIVATÁSOS BÁBSZÍNHÁZZÁ VÁLÁS – 1993. OKTÓBER 1.

1993. október 1. - Debrecen város közgyűlése 1992 novemberében döntött arról, hogy 1993. október 1-től önálló bábszínházat alapít Vojtina Bábszínház néven. Az alapító határozat szerint a bábszínház alapító szerve Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, irányító szerve Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Kulturális és Oktatási Irodája. Feladatköre báb- és gyermekszínházi előadások létrehozása és bemutatása. Jogállása szerint önálló költségvetéssel rendelkező szerv, önálló jogi személy. Játszóhelyéül a Kölcsey Művelődési Központ színház- és bábszínháztermét jelölik ki.
Asbóth Anikó lett a Vojtina Bábszínház igazgatója, Szabó Tibor művészeti vezetőként folytatta munkáját. Húsz évvel a hivatásos bábszínház alapításának felvetése után 1993. október 1-én létrejött Debrecen város önálló bábszínháza, a Vojtina Bábszínház!
Játszóhelye továbbra is a Kölcsey Művelődési Központ, irodái és műhelyei pedig egy Darabos utcai ingatlanban kaptak helyet.
A Vojtina Bábszínház első bemutatóját 1993. november 7-én tartotta. Az előadást Giovannini Kornél rendezte, aki 12 év után tért vissza Debrecenbe a Vojtinához. 
Az előadás címe: Móra - mesék 
Megyeri Béla, Szabó Tibor, Reschofsky György, Varga Orsolya és Mezősi Judit játszották, zenéjét Reschofsky György szerezte, bábjait Hoppál Judit tervezte.

BÁBSTÚDIÓ (1994 – 1996)

A hivatásos bábszínházzá válással elérkezett annak az ideje, hogy a Vojtina tagjai hivatalos képesítést szerezzenek művészi tevékenységükhöz.
1993-ban ennek egyetlen módja az Állami Bábszínház jogutódjaként 1992-ben létrejött Budapest Bábszínház által indított bábszínészképző stúdió. 

A kurzus 1994. szeptember 12-én kezdődött, és 1996. június 30-án ért véget. Hallgatói: Asbóth Anikó, Bartha Anikó, Bozsányi Melinda, Megyeri Béla, Mezősi Judit, Reschofsky György, Szabó Tibor, Szabados Zoltán, Varga Orsolya. 

Az "osztály" vezetője Balogh Géza, a Budapest Bábszínház rendezője lett.
A stúdió befejezése után immár képesítéssel bíró tagokkal dolgozott tovább a Vojtina.

KOZMIKUS VILÁGREND KERESÉSE A BÁBSZÍNPADON: PAP GÁBOR ÉS A VOJTINA KÖZÖS MUNKÁI

A Vojtina Bábszínház tagjai 1985-ben ismerkedtek meg Pap Gábor művészettörténésszel, s ez a momentum döntő fontosságú az együttes további arculatát és gondolkodásmódját illetően.
Pap Gábor a debreceni szabadegyetemen tartott előadásokat abban az időben, amelyeken a magyarságot érintő legfontosabb kérdések (eredetünk, hitvilágunk, népművészetünk, stb.) mellett népmeseelemzésekkel is foglalkozott. Vadász György fotóművész ismertette meg személyesen Szabó Tibort Pap Gáborral, aki a hivatásos kultúrpolitikai verziótól eltérően szemlélte a magyar néphagyományt.
Pap Gábor a magyar népmesék és az évkör összefüggéseit a hetvenes évek második felében kezdte kutatni Makoldi Sándor, a jeles festőművész és etnográfus, művésztanár ösztönzésére. Szerinte a népmeséket a világegyetemmel még szerves egységben létező emberi közösségek fogalmazták meg, és az égi rend tudásának leképezésével születtek. Megfogalmazzák azokat a helyzeteket is, amikor ez a rend valamilyen okból felborul, megmutatják a próbatételeket, a krízishelyzeteket és a megoldási lehetőségeket. A káosz helyett a világegyetem minden része a harmónia felé törekszik, ezért a népmesék mint leképzett valóságok mindig a rend megteremtésével végződnek.
A bábegyüttes és Pap Gábor első közös munkája a Szépenzengő pelikánmadár, amit 1985-ben kezdtek próbálni, 1986-ban be is mutatták, de 1987-ben láthatta a közönség teljesen készen. A bábokat Szász Zsolt, a díszleteket Pikó Sándor festőművész tervezte és készítette, a zenét a Karikás együttes szerezte és játszotta.
1994-től a Vojtina társulata Láposi Terka személyében megtalálta azt a tervezőt, aki értő módon tudta bábszínpadra állítani a korábban már említett asztrálmitikus meseelemzésen és a magyar néphagyományon alapuló bábjátékot.
Pap Gábor a későbbiekben több előadást rendezett még a Vojtinában, így a Lúdas Matyit (1994.), A kiskakas gyémántfélkrajcárját (1994.), A világhírű Kis Miklóst (1996.), valamint a Rege a csodaszarvasról (2000.), és a Jött éve csodáknak (2001.) című előadásokat. A Szépenzeng pelikánmadár 1995-ben felújítva ismét színpadra került .
A Vojtina Bábszínház és Pap Gábor útja közös abban a szándékban, hogy megőrizzék és zsigeri valósággá tegyék a magyar nép múltját, hagyományait, mert csak úgy építhető fel a renddel és harmóniával teljes jövő, ha az ember merítkezik a múltból.

VÁNDORLÁSOK ÉS VÁLTOZÁSOK (1996 – 2001)

 

Az immár hivatásossá vált és képzett bábszínészekkel bíró Vojtina Bábszínház rögtön a stúdiós képzés befejezése után nehéz helyzetben találta magát. Varga Orsolya és Szabados Zoltán 1996 nyarán átszerződött a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz, Bartha Anikó Budapestre költözött, Bozsányi Melinda pedig a tanítóképző főiskola hallgatója lett. Az alapítótagokon és Reschofsky Györgyön kívül egy, a stúdióban végzett bábos (Mezősi Judit) maradt a társulatban, de ő a következő évben befejezte a bábozást. A helyükre négy új ember érkezett, akikkel mindent az elejéről kellett kezdeni a bábozást illetően (Dóka Tilda, Balogh Janó, Krucsó Júlia Rita és Papp Melinda).
Ugyanebben az évben kapta meg a bábszínház a Gambrinusz közben, a Piac utca 26./a-ban a Gyermek- és Ifjúsági Központ korábbi székhelyének helyiségeit. Ez nagy előrelépés volt abból a szempontból, hogy az előző években csupán a Kölcsey Művelődési Központban található játszóhely bizonyult stabil bázisnak, viszont a bábszínház működtetéséhez szükséges irodák, műhelyek és raktárak évről évre különféle bérleményekbe kényszerültek. A Gambrinusz közben szinte minden ( a színpadon kívül) egy helyre került, valamint rendelkezésre állt egy játszóháznak kialakítható terem is. Láposi Terka és a bábszínház vezetőinek kezdeményezésére 1996 őszén elkezdődtek az első, az évkörön és a szerves műveltségen alapuló dramatikus és kézműves játszóházi foglalkozások. Eleinte a bábszínészek is közreműködtek animátorként a dramatikus foglalkozásokon, 1998-tól azonban az immár főállású munkatársként a Vojtinához szerződött Láposi Terka vezetésével kialakult a játszóház kis csapata lelkes, hozzáértő, művészetszerető fiatal pedagógusokból.
A bábszínészek 1996 novemberében Lipcsébe utaztak A három kismalac és a farkas német nyelvű változatával,1999-ben a Frankfurti Nemzetközi Vásáron játszottak,1997-ben,1999-ben és 2001-ben pedig ugyanezt a német nyelvű előadást mutatták be az ausztriai Hartberg gyerekközönsége előtt.
A bábszínházban és a kisebb vidéki városokban játszott előadások száma a korábbi évekhez nem csökkent, viszont egyre több bérletes látogatta a Vojtinát. Évente 4-5 új előadást, illetve felújítást láthattak a nézők, a bábszínház társulata és vezetői pedig egyre inkább úgy érezték, elengedhetetlenné válik hamarosan egy nagyobb befogadóképességű, kizárólag a bábszínház által birtokolt játszóhely kialakítása. A színpad és a műhelyek különböző „székhelye", a Kölcsey Művelődési Központ időbeosztása, később annak megszüntetése nagyban nehezítették az eredményes munkát.
A Vojtina bábegyüttes 2000-ben ünnepelte 25. születésnapját (minden egykori tagot, szimpatizánst, bábos kollégát és külföldi partnert meghívtak az ünnepi összejövetelre), s ezen a találkozón már az ünneplők is értesülhettek az örömhírről: saját otthonba költözhet a Vojtina 2001-ben.
Új tagok és vendégművészek egyaránt felbukkantak 1997-től a Vojtina színpadán. Színészként 1998-ban Sőrés Róza (2001-től játszóházi munkatárs), 1999-ben Gellért Éva, 2001-ben Szabó Balázs szerződött a bábszínházba. Vendégművészként Földeáki Nóra, Társi István, Rápolti Mónika és Rumi László színesítette a játékosok palettáját.
Az 1996-2001 között eltelt évadokban több jelentős előadás született: a Debrecenben elsősorban rendezőként alkotó Rumi László által színpadra állított, nagy szakmai vitát kiváltó Sellőének (1997.), később a többszörös fesztiváldíjas (Kecskemét, Miskolc, Besztercebánya, Szabadka) a Kendzsebáj menyegzője. A millenniumi év tiszteletére színre vitt Rege a csodaszarvasról, melyet Pap Gábor rendezett, hasonlóképpen kiemelkedő pont a Vojtina életében. Kovács Ildikó kifejezetten kisebb gyermekeknek szóló előadásai Paprikajancsi szerenádja, Dr. Doolittle és az állatai szintén jelentős közönségsikert eredményeztek.
A Kölcsey Művelődési Központban töltött utolsó évad végén egy szokatlan műfajú előadás előbemutatóját láthatták az érdeklődők. A felnőtteknek szóló, „kocsmaszínház-"ként aposztrofált Tökmag Tom és Hórihorgas Tom című előadást Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója állította színpadra. Ezzel realizálódni látszott a Vojtina régi vágya, miszerint nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is meg kellene ismertetni közelebbről a bábjáték varázsával.

ÚJ SZÍNHÁZ A KÁLVIN TÉREN 2001-TŐL NAPJAINKIG

A Vojtina Bábszínház 2001 őszén viszonylag későn kezdte az évadot. Ennek oka egyfelől az intézmény igazgatói posztjára kiírt pályázott elbírálásának „csúszása" volt (az egyetlen pályázatot Asbóth Anikó, a volt és jelenlegi igazgató nyújtotta be), másfelől a Kölcsey Művelődési Központ végleges megszűntetésének, illetve a korábban Hungária moziként működő épület bábszínházzá alakításának végső dátuma is képlékeny volt még. A társulat fesztiválszerepléssel nyitott szeptemberben, a szabadkai gyermekszínházi találkozón léptek fel, később pedig (az új épület átadásáig) három repertoárdarabot A három kismalac és a farkas, Erős János, Mátyás-mesék játszottak még a Kölcseyben.
2001 novemberében elkezdődött a költözködés a Kálvin tér 13. alatt létrehozott új bábszínházba. Az épület a Nagytemplom és a Református Kollégium nagymúltú épületeinek árnyékában, Debrecen szívében található. Korábban a Csokonai Színház kamaraszínházaként is működött, később mozi lett belőle. A kormány címzett támogatásából és az önkormányzat jelentős anyagi hozzájárulásából fedezték a bábszínházzá alakítás költségeit. Az 1600 négyzetméter alapterületű épületben egy 224 fős színháztermet (állítható döntésszögű nézőtérrel), egy 50 főt befogadó játszóházi teret, illetve egy kiállítóteret hoztak létre. A színpad mögött kaptak helyet a műhelyek, a jelmeztár, a dekorációs egység és az öltözők, a játszóház előtt pedig az irodák. A legkorszerűbb világítás- és hangtechnikával felszerelt stúdió szintén az emeleti részen került elhelyezésre.
2001. december 19-én minden készen állt a közönség fogadására. Elérkezett a Vojtina történetének legfényesebb pillanata. Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere átadták a jelképes mézeskalács kulcsot Asbóth Anikónak, ezek után egy felnőtteknek szóló előadással, a Tökmag Tom és Hórihorgas Tom-mal megnyílt a bábszínház új épülete.
Másnap, december 20-án a Nagytemplomtól induló gólyalábas felvonulással megkezdődött a színházavató Vojtina-napok háromnapos rendezvénysorozata. Vojtina ars poetikája címmel a bábszínház elmúlt 26 évét bemutató kiállítás nyílt a Bábosházban, valamint a társulat bemutatta az egykori vezetőjük, Giovannini Kornél által színpadra írt Árgyílus királyfi és Tündérszép Ilona című mesét Láposi Terka tervezésében, és Szabó Tibor rendezésében. Ezen felül tizenhárom vendégtársulat (szinte minden magyarországi bábszínház és önálló társulat képviseltette magát) valamint a bábszínészképző intézmények hallgatóinak játéka várta az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.
A költözés és a megnyitó fáradalmait kipihenve 2002 januárjától elkezdődhetett az érdemi munka. A nyári megérdemelt pihenést két eredményes fesztiválszereplés koronázta. Győrben a Vaskakas Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Találkozón a társulat két tagja, Megyeri Béla és Papp Melinda a legjobb férfi, -illetve női alakítás díját kapták a Tökmag Tom és Hórihorgas Tom című előadásban nyújtott teljesítményükért. Gellért Éva Budapestre távozott a társulattól 2002 júniusában, de a Tökmag Tom-ban megtartotta szerepét. A nyár folyamán a társulat 3 hétre a franciaországi Nantes-ba utazott, ahol szintén nagy sikerrel léptek fel, mégpedig a Három kismalac és a farkas francia nyelvű változatával.
A Vojtina társulata számos régi és új terv megvalósításába fogott a Kálvin téri épületben. 2002 tavaszán Bábosházi Figyelő címmel egy kéthavonta megjelenő, ingyenes kedvcsináló kiadványt szerkesztésébe kezdtek, amely tájékoztatja a közönséget a bábszínházi programokról, valamint kalendáriummal, pályázatokkal, alkotói portrékkal próbálja szorosabbá tenni a kapcsolatot a gyerekek és a bábszínház között.
A játszóházban hónapról hónapra egymást váltják a csoportok és családok. Ötféle foglalkozástípus között válogathatnak attól függően, hogy mikor mihez van kedvük és késztetésük. A kézműves – bábkészítő jellegű foglalkozásokon adott meséhez bábokat, díszleteket készíthetnek, így gyarapíthatják házi bábszínházuk kellékeit. A dramatikus napokon mesébe, mondába, legendába varázsolhatják magukat a játszóházi munkatársak segítségével. Kalandozhatnak a pokolban, megkereshetik az elrabolt királylányt, követhetik az álmot látó fiút, de eldönthetik azt is, hogy Mátyás királyunkat mi módon koronázták királlyá mondáink alapján. A táncházban kipróbálhatja magát minden táncolni szerető kicsi és nagy. A családi hétvégéken együtt játszhat „bábszínházasdit” az egész család apraja – nagyja. A vendégművészek játszóházi foglalkozásain pedig mintát lát arra, hogy a Kárpát – medencében élő játékos kedvű felnőttek mi módon szórakoztatják a gyermekeket.
A játszóház programját 2001-től négy munkatárs látja el: Barkó Réka, Magi Krisztina, Sőrés Róza és Láposi Terka.

A kiállítótérben évadonként 6-8 kiállítást rendeznek, melyek tematikájukat tekintve rendkívül változatosak: önálló tervezőművészek alkotásai, bábszínházak és gyermek bábcsoportok bábjai, megálmodott és megvalósult tervek, színház-és bábtörténeti különlegességek egyaránt láthatóak itt. 2001-től az évről évre rendezett tárlatok város és megyeszerte nagy elismeréseket kapnak. Igazi kuriózumnak tartja az országos bábos szakma is a Vojtina ezen tevékenységét is.
A Bábosházi Figyelő rajzpályázataira érkezett műveket a „Gyerkőc-munkák folyosóján" tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítások rendezője a KÉPÍRÓK munkacsoport Láposi Terka vezetésével, ugyanők a bábos kiadvány, illetve a bábszínház egyéb kiadványainak vizuális megalkotói.
A színházterem a saját gyermek-és felnőtt előadásain és a vendégelőadásokon kívül egyéb, a társművészetek köréből kikerülő rendezvényeknek is helyet ad (gyermekbábos fórumok, színjátszó találkozók, táncgálák, koncertek, jótékonysági estek, stb.). Ebben a teremben rendezik meg a télűző Vojtina Maskarádét, amely első alkalommal 1999 februárjában hagyományteremtő szándékkal jött létre. Ez a télűző farsangi mulatság a farsang középkori hagyományait hivatott felidézni. A farsang autentikus időszakában a délelőtti és kora délutáni órákban óvodások és kisiskolásoknak szól. Este pedig a felnőtteket várják farsangi mulatságba. 2001-től kiegészült a program egy felvonulással a Petőfi tértől a Kossuth térig, ahol egy térjáték keretében elégetik a telet szimbolizáló bábut. A Főnix Kht. és a Vojtina közös szervezésében zajlik a program ezen része, s mára már városi nagyrendezvények sorába tartozik, megmozgatva Debrecen város művészeti és hagyományőrző együtteseit – például az ORT-IKI Bábegyüttest, a Szeredás Zenekart, a Debreceni Népi Együttest és Debrecen város diákságát.
Minden Maskarádé sajátossága, hogy a felnőtteknek szóló bálon a farsangi műsort követően a Vojtina Bábszínész zenekar szórakoztatja az egybegyűlteket.
A Vojtina Bábszínészzenekar egyedülálló jelenség az országban. Reschofsky György és Szabó Tibor mellett régi barátok, iskolatársak és volt bábosok alapították 1996-ban a zenekart, amely a hetvenes nyolcvanas évek slágerei mellett ma már gyakorlatilag bármilyen jóféle zenét eljátszik a latin daloktól a rockzenéig.
Minden évben megrendezik - a társszervekkel közösen – a Megyei Bábfórumot, ami rendkívül fontos a megyében működő gyermekcsoportok számára,

A Vojtina társulata a 2002/2003-as évadban 3 új bemutatót (A vitéz szabólegény - Sramó Gábor, Gyigyimóka - Rumi László, Jánoska és a sárkány - Tisza Bea) és egy felújítást (Kendzsebáj menyegzője) vitt színre. Bábszínészként szerződött a Vojtinába Nagy Viktória Éva, Tóth Krisztina, illetve Pető István, aki azóta távozott is. A társulat 2oo3. márciusában Mexikóban járt egy nemzetközi fesztiválon, ahol a Három kismalac és a farkas című előadást játszották több alkalommal spanyol nyelven, majd pedig ez év szeptemberében Szentpéterváron, decemberben pedig Japánban kergette a farkas a malacokat, immár 7 nyelven beszélve.

A 2003/2004-es évad mozgalmas volt a Vojtinában.
Ismét három új bemutató (Tündér Lala - Jámbor József, Hétalvó - Pinczés István, Bonifác, a figurász - Rumi László) és egy felújítás (Paprikajancsi szerenádja - Kovács Ildikó) került a gyermekközönség színe elé. A felnőttek a Váratlan vendég című előadást láthatták - a japán Hiroshi Koizumi rendezésében, a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Vojtina tagjainak közreműködésével). A társulathoz szerződött Balogh András, aki Jimmyként jegyez a szakma. A bábelőadások mellett a nyilvános, „beavató" főpróbák 2002-ben elindított sorozata is folytatódott. A Tündér Lala című előadás bemutatóját jelenlétével tisztelte meg Szabó Magda írónő és a DUNA Televízió rögzítette az előadást, amit azóta már több ízben műsorra tűzött. A budapesti Kolibri Fesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a Hegedűs ember című játék vendégszerepelt. Nagy előrelépést jelentett ebben az évadban, hogy a színház alapítása óta alacsony közalkalmazotti státuszszámot, mely az új színházépület átvételével különösen kevésnek bizonyult, 7 fővel megemelhették, még akkor is, ha ennek bérvonzatát nem biztosította számukra a fenntartó önkormányzat , s a fedezetet az amúgy is erősen megcsappant minisztériumi támogatásból kellett megteremteni. Két fiatal bábszínész távozott az évad végén a társulattól: Szabó Balázs Kecskemétre szerződött, Nagy Viktóriát pedig felvették a Színművészeti Főiskola bábos osztályába. 2003 decemberében Szabó Tibor lemondott a művészeti vezetésről, de a műszaki vezetői feladatkört továbbra is ő látta el, s játékosként, zenészként továbbra is erősítette a társulatot. A színház művészeti vezetését Asbóth Anikó vitte tovább.

2004-ben a játszóházi program egy új foglalkozásfajtát vállalt fel: sajátos nevelést igénylő gyermekekkel való rendszeres bábszínházi találkozásokat tart. Szakemberek segítségével egy olyan nyitott játszóházi foglalkozási programot indított, melyben a bábjáték komplexitását tekintve művészi eszközökkel tudja erősíteni a sérült gyermekek ép funkcióit.

2005-ben indult el a korcsoportokra bontott bérletezési rendszer. Az óvodás bérlet egy előadása a játszóházban született meg. Foglalkoztató játék keretében a Mátyás sorozat újabb elemeként Mátyás, a furfangos címmel mutatta be első ovis bérletes játékát, majd ezt követte a Matyi királlyá lesz előadása.

A csehországi Liberecben járt a társulat a Materinka Fesztiválon 2005 nyarán, ahol a Tökmag Tom és Hórihorgas Tom című előadást játszották a darab szerzőjének jelenlétében, aki elismeréssel szólt a színészekről, a rendezésről, az előadás egészéről.

2004-ben a színház vezetése felkérte Pályi János bábművészt művészeti vezetőnek, aki hosszas vívódás után elvállalta a feladatot. Pályi János pályatársa a Vojtina vezető művészeinek, s az általa játszott és rendezett előadások gondolatisága és művészi személyiségének szakmai hitele okán esett rá a választás. Az ő művészeti vezetése alatt dolgozott a társulat 2004 őszétől 2006 tavaszáig.
A társulat belső szakmai fejlődését szolgáló műhelymunka indult el 2005 januárjában. E stúdiózásba több fiatal kezdő játékos is bekapcsolódott, akik közül Nagy Mónika, Pallai Mara, Oláh Tímea, Kiss Gergely Máté és Fekete Dávid az évad több előadásában is kapott feladatot. 2005 tavaszán mutatta be a társulat – immár második feldolgozásban – a Fehérlófia című előadást, ami izgalmas kihívást jelentett az egész társulat számára és a hozzá kapcsolódó kiállítás a magyarság eredetének mélyrétegeit kutatta, neves néprajztudósok Hoppál Mihály és Somfai-Kara Dávid részvételével.
Az ebben az évadban alakult Griff Bábszínház meghívására három alkalommal egy-egy hetes vendég játékot prezentált a játszóházi társulat Zalaegerszegen, ahol a játszóházi formáink mindegyikét bemutatták. A vendéglátók és Zalaegerszeg közönsége példaértékűnek találták e programunkat.

2005 januárjában Kemény Henrik 80. születésnapja alkalmából – a Vojtina Bábszínház kezdeményezésére - az ország három városában, Debrecenben, Győrben és Budapesten „Vitéz László és a többiek - Nemzetközi Vásári Bábjátékos Napokat” rendeztek, ahol az egész szakma és a közönség ünnepelte a bábosok mesterét. Az ünnepi hét keretében itt vendégeskedtek Vitéz László külföldi rokonai – Anton Anderle, a nemzetközi hírű szlovák vásári játékos, és Salvatore Gatto olasz Pulcinella játékos is. Láposi Terka kiállítást rendezett a Kemény család hagyatékából, mely kiállítás 2005-ben bejárta az ország valamennyi bábszínházát, és 2006-ban a Visegrádi Alaphoz tartozó országokban is láthatják.

Első ízben a 2005/2006-os évad kezdetén rendezték meg az „Idesüss a figurásra!” címet viselő évadnyitó napot, ami nagy sikerrel zárult. Gólyalábasok és mutatványosok várták a közönséget a kapuban és a színház melletti parkolóban. Évadízelítőt láthatott a nagyérdemű a ház összes tereiben. Három fesztiváldíjas vendégelőadás volt látható a nap programjában a Szabadkai Gyermekszínház A csizmadia és a Szélkirály történetét játszotta-táncolta, a Márkuszínhaz a Mátyás király szárnyaival lépett fel, valamint a Kijevi DAH Színház Társulata a Machbet című előadást játszotta felnőtteknek.

A Vojtina Bábegyüttes 30 éve alakult, ezt az évfordulót szakmai és baráti találkozóval, kiállítással és jubileumi Vojtina Napokkal szerette volna ünnepelni a társulat, de a pénzügyi megvonások miatt csupán a baráti találkozóra és a Budapest színházban megrendezett kiállításra és vendégjátékra kerülhetett sor.
Ebben az évadban szerződött a társulathoz Hell Krisztina (Kiki), aki első ízben az Ofélia Képeskönyv, avagy az ányak színháza című előadásban mutatkozhatott meg. Első ízben rendezett a Vojtinában Szívós Károly, aki a Kolibri Színház művész-tanára, rendezője. A Bábabukra című előadása elismerést váltott ki úgy a szakma, és a közönség körében egyaránt, és meghívást kapott egy előadássorozatra a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházba.

Micsa Mónika vizsgarendezésében vitte színre a társulat a Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről című előadást. Mónika a Byalstoki Egyetem végzős hallgatója, és ezzel a munkával fejezi be egyetemi tanulmányait.
A Vojtina életében egyedülálló az hogy a harmadik megközelítésben is megszülessen egy előadás. Ezt történt meg 2006 tavaszán a Vitéz Kukoricza János hiteles története című előadás létrejöttével, ami a kritika és közönség szeretetét egyaránt bírta.

A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ RENDEZŐI 1975-TŐL

ÁRKOSI ÁRPÁD
2008 A helység kalapácsa
2012 Szegény ördög

ASBÓTH ANIKÓ
2005 Mátyás, a furfangos – dramatikus játék
2006 Matyi királlyá lesz – dramatikus játék

BALOGH GÉZA
1995 Többsincs királyfi
1996 A három kisgida II.
1997 Többsincs királyfi (felújítás)
2002 Többsincs királyfi (felújítás)

BARTAL KISS RITA
2006 Álomjáró testvérkék
2008 Mátyás kerál nevenapja
2010 A király, a macska és a hegedű
2011 Ki hol lakik?
2011 Tótágas
2012 Boldog képek (felújítás 2019-ben)
2013 Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit
2013 Rózsa és Ibolya
2013 Tündérléptefű
2015 Holle anyó

BERECZKI CSILLA
2015 Tündér Lala

CSATÓ KATA
2012 Az okos lány 

DIÓ ZOLTÁN
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve

MICHAEL DEVINE
1997 A fehér medve

GALÁNTAI CSABA
1996 Bolond Istók, Málé Miska

GIMESI DÓRA
2019 Óriásölő Margaret

GIOVANNINI KORNÉL
1976 A szegény ördög
1976 Neoptolemosz
1976 Ovis Lúdas
1977 Maci három barátsága
1978 A csodálatos nyúlcipő (felújítás 1984-ben)
1978 Toldi
1978 Az oroszlán és az egér
1979 Lúdas Matyi I.
1979 A visszatért fiú
1980 Krokik
1980 Piroska és a farkas
1980 Árgyélus királyfi
1980 Ovis Árgyélus
1981 Mátyás – mesék
1993 Móra – mesék
1994 Csalóka Péter
1994 Toldi estéje

GULYÁS LÁSZLÓ és KÖRNYEI ALIZ
2004 Ki álmodta a legszebbet?

HORVÁTH MÁRTA
2006 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona – dramatikus játék

JEVGENYIJ HIMMELFARB
1999 Pinokkió

JÁMBOR JÓZSEF
1997 Fehérlófia
1998 Háry János
2003 Tündér Lala
2008 Andersen mesék avagy A császár új ruhája és A rút kiskacsa

KAPOSI LÁSZLÓ
2016 Lomtalanítás - Kamasztörténetek (színházi nevelési előadás)

KOLOZSI ANGÉLA
2018 Szóló szőlő, csengő barack

KOVÁCS GÉZA
2007 Égen-földön mese
2009 Az ördög sziklája
2012 Batu-tá kalandjai
2018 Madarak voltunk

KOVÁCS ILDIKÓ
1997 Paprikajancsi szerenádja
1998 Dr.Doolittle és állatai
1999 Csipkerózsika
2003 Paprikajancsi szerenádja (felújítás)

KOVÁCS PETRA ESZTER
2014 Égen-földön túl

KUTHY ÁGNES
2008 A farkas és a hét kecskegida
2009 A kis december király
2011 Hamupipőke
2017 A só
2019 A libapásztorlány

LÁPOSI TERKA
2002 A Csudakard
2003 Az ördöngős malom
2005 Mátyás, a furfangos – dramatikus játék
2005 Matyi királlyá lesz – dramatikus játék
2006 Az állatok nyelvén tudó juhász
2007 A vén kutya
2008 Hamuban sült pogácsa
2010 Hol jártál, báránykám?
2011 Babszem Jankó
2012 A titok (Mire jó, ha az ember érti az állatok beszédét?)
2013 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
2014 Őztestvérek
2015 Jancsi és Juliska
2016 A sárig kicsi kígyó
2017 A virágot lépő lány
2018 Az aranyszőrű bárány
2019 A papucsszaggató királykisasszonyok

MADÁK ZSUZSANNA
2017 Halak kora (tantermi részvételi színházi előadás)

MARKÓ RÓBERT
2016 Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
2019 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete

MEGYERI BÉLA
1983 Soma, Döme, Kázmér
1986 Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj
1990 Hipp - hopp, itt vagyok
2001 Ördögmesék

MICSA MÓNIKA
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről

NAGY VIKTÓRIA ÉVA
2015 Szélike királykisasszony
2015 A Mindentvarró Tű
2019 Kodály madara

PÁLYI  JÁNOS
2005 Fehérlófia
2006 Brémai muzsikusok

PAP GÁBOR
1986 A Szépenzengő pelikánmadár (felújítás 1995-ben)
1994 Lúdas Matyi II.
1994 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
1996 Világhírű Kis Miklós 
2000 Rege a csodaszarvasról
2001 Jött éve csodáknak
2007 Szépenzengő pelikánmadár (felújítás)

PERÉNYI BALÁZS
2015 Lúdas Matyi
2017 Pinokkió

PILÁRI GÁBOR és VAJDA ZSUZSANA
2000 A tejkút

PINCZÉS ISTVÁN
1990 A brémai muzsikusok 
1995 A brémai muzsikusok – (felújítás)
2004 Hétalvó

RUMI LÁSZLÓ
1997 Sellőének
1999 Kendzsebáj menyegzője
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2002 Gyigyimóka
2003 A hegedűs ember története – dramatikus játék
2004 Bonifác, a figurász
2005 Sellőének
2005 Ofélia Képeskönyv
2006 Vitéz Kukoricza János históriája
2007 Mutatványos Vitézek, avagy Lúdasmatyi Toldival Kukoriczázik
2008 A fülemüle
2010 A fából faragott avagy Pinokkió a porondon
2011 Iciri-piciri mesék
2016 Álomszövő Pendula

SCHNEIDER JANKÓ
2013 KalózKaland
2016 Az előszobaszekrény boszorkánya
2016 Tessék engem megmenteni!
2017 A Jóka ördöge

SOMOGYI TAMÁS
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska

SRAMÓ GÁBOR
2001 Tökmag Tom és Hórihorgas Tom
2002 A vitéz szabólegény

SZABÓ TIBOR
1981 Költögető (felújítás 1995-ben)
1985 A három kisgida
1985 Erős János (felújítás 2000-ben)
1986 A fehér macskahercegnő
1988 Guignol és a pénzeszsák
1989 A három kismalac és a farkas (felújítás 1995-ben, 1999-ben)
1990 Hamupipőke
1998 János vitéz II.
1998 A zsoltáréneklő madár
2001 Mátyás mesék
2001 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona
2005 Mátyás a furfangos – dramatikus játék
2006 Matyi királlyá lesz – dramatikus játék

SZÁSZ ZSOLT
1989 Betlehem 
1998 Betlehem I.

SZÍKI KÁROLY
1996 Kukac Matyi

SZÍVÓS KÁROLY
2005 Bábabukra

TISZA BEA
2003 Jánoska és a sárkány

ÚJVÁRI JANKA
2004 Parittyás Vince

VERES ANDRÁS
2006 Egy rókáról és egy farkasról (felújítás 2018-ban)
2009 A kisgömböc
2016 Rigócsőr király

VRANYECZ ARTÚR
2014 Két mese a hársfa alatt

A VOJTINA TÁRSULATA RENDEZTE
1979 Csíkos Karcsi
1981 Varázsláda
1982 Játsszunk színházast!
1983 Dirmi, Dörmi
1983 Dirmi, Dörmi és a télapó
1983 János vitéz I.
1984 Melyik a butább?
1987 Bohócverseny
1996 A három kisgida (társrendező)
1998 Betlehemes II.
 

A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ TERVEZŐI 1975-TŐL

BALLA GÁBOR
2005 Bábabukra
2016 Álomszövő Pendula

BALASKÓ ATTILA
2005 Fehérlófia

BICZÓ-TAKÁCS LILLA
2015 Tündér Lala

BODOR JUDIT
1998 Dr.Doolitle és az állatai
1999 Pinokkió
1999 Kendzsebáj menyegzője
2001 Tökmag Tom és Hórihorgas Tom
2002 A Csudakard története
2002 Kendzsebáj menyegzője  (felújítás)
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2003 Paprikajancsi szerenádja (felújítás, tervező asszisztens)
2003 Tündér Lala
2005 Fehérlófia 
2008 A fülemüle 
2008 Mátyás kerál nevenapja (jelmezek)
2010 A király a macska és a hegedű 
2011 Iciri-piciri mesék
2012 A titok (Mire jó, ha az ember érti az állatok beszédét?)
2012 A fülemüle (felújítás)
2013 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
2013 Tündérléptefű

BORÁROS MILADA
2015 Szélike királykisasszony

BORÁROS SZILÁRD 
2007 Égen-földön mese
2008 A helység kalapácsa
2009 A kisgömböc 
2009 Az ördög sziklája
2013 KalózKaland
2016 Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
2018 Madarak voltunk

CSORJÁN MELITTA
2015 Tündér Lala

FAZEKAS ANTÓNIA
2002 A vitéz szabólegény
2004 Parittyás Vince

FEKETE DÓRA
2002 Gyigyimóka
2003 Tündér Lala (jelmez)
2004 Bonifác, a figurász
2004 Ki álmodta a legszebbet?
2005 Sellőének (felújítás)
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről
2015 A Mindentvarró Tű

FODOR VIOLA 
2008 A farkas és a hét kecskegida
2013 A farkas és a hét kecskegida (felújítás)

GIOVANNINI KORNÉL
1976 A szegény ördög
1976 Neoptolemosz
1976 Ovis Lúdas
1977 Maci három barátsága
1978 Az oroszlán és az egér
1978 Toldi
1979 A visszatért fiú
1979 Lúdas Matyi I.
1980 Krokik
1981 Ovis Árgyélus
1981 Mátyás - mesék
1994 Csalóka Péter
1994 Toldi estéje

GROSSCHMID ERIK
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről
2006 Vitéz Kukoricza János históriája
2006 Álomjáró testvérkék 
2006 Egy rókáról és egy farkasról (felújítás 2018-ban)
2007 Mutatványos vitézek avagy Ludasmatyi Toldival Kukoriczázik
2008 Mátyás kerál nevenapja 
2008 Andersen mesék 
2010 Szegény ördög
2011 Tótágas
2012 Vitéz Kukoricza János históriája (felújítás)
2013 Aliz, alány, aki követte a fehér nyuszit
2014 Égen-földön túl
2015 Lúdas Matyi
2016 Tessék engem megmenteni!
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska
2019 Óriásölő Margaret

HOFFER KÁROLY
2013 Rózsa és Ibolya

HOPPÁL JUDIT
1990 A brémai muzsikusok
1990 Hipp - hopp, itt vagyok!
1993 Móra – mesék
1995 Költögető (felújítás)
1996 Bolond Istók, Málé Miska

HORVÁTH MARI
2012 Boldog képek (felújítás 2019-ben)
2015 Holle anyó

HORVÁTH MÁRTA
1997 Sellőének
2005 Bábabukra
2006 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona – dramatikus játék

KISTAMÁS ERZSÉBET
1985 Erős János

SOFIA KRZYZANOWSKY
1997 Paprikajancsi szerenádja
1999 Csipkerózsika
2003 Paprikajancsi szerenádja (felújítás)

KÖRNYEI ALIZ
2003 A Hegedűs Ember története – dramatikus játék

LÁPOSI TERKA
1992 Meseváros
1994 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
1994 Lúdas Matyi II.
1995 A három kismalac és a farkas (felújítás)
1995 Többsincs királyfi
1996 Kukac Matyi
1996 Világhírű Kis Miklós
1996 A három kisgida II.
1997 Fehérlófia
1997 A fehér medve
1997 Többsincs királyfi (felújítás)
1998 János vitéz II.
1998 Háry János
1998 A zsoltáréneklő madár
1999 A három kismalac és a farkas (felújítás)
2000 Rege a csodaszarvasról
2001 Jött éve csodáknak
2001 Mátyás mesék – dramatikus játék
2001 Ördögmesék – dramatikus játék
2001 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona
2002 Az ördöngős malom – dramatikus játék
2002 Többsincs királyfi (felújítás)
2005 Mátyás, a furfangos – dramatikus játék
2006 Matyi királlyá lesz – dramatikus játék

MAJOROS GYULA
1997 Sellőének
2003 Jánoska és a sárkány
2006 Brémai muzsikusok
2012 Batu-tá kalandjai
2014 Őztestvérek
2015 Jancsi és Juliska
2016 A sárig kicsi kígyó
2017 Halak kora
2017 A virágot lépő lány
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve
2018 Az aranyszőrű bárány
2019 A papucsszaggató királykisasszonyok

MÁTRAVÖLGYI ÁKOS
2005 Ofélia Képeskönyv 
2009 A kis december király 
2011 Ki hol lakik? 
2011 Hamupipőke
2012 Az okos lány
2016 Rigócsőr király
2017 A só
2017 Pinokkió
2018 Szóló szőlő, csengő barack
2019 Kodály madara

MATYI ÁGOTA
2004 Hétalvó

MICHAC GÁBOR
2019 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete
2019 A libapásztorlány

NAGY ÁGNES
1983 János vitéz I.
1983 Soma, Döme, Kázmér

NÉDER NORBERT
1997 Sellőének

PIGNITCZKY ÁDÁM
2016 Lomtalanítás - Kamasztörténetek (színházi nevelési előadás)

PIKÓ SÁNDOR
1986 A Szépenzengő pelikánmadár (díszlet)

PILÁRI GÁBOR és VAJDA ZSUZSANNA
2000 A tejkút

SABINA SINKO
2016 Álomszövő Pendua

SCHNEIDER JANKÓ
2017 A Jóka ördöge

SZALMA EDIT
2010 A Fából faragott avagy Pinokkió a porondon

SZÁSZ ZSOLT
1978 A csodálatos nyúlcipő
1980 Piroska és a farkas
1980 Árgyélus királyfi
1981 Költögető
1981 Varázsláda
1984 Melyik a butább?
1985 A három kisgida
1986 A fehér macskahercegnő
1986 Szépenzengő pelikánmadár
1986 Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj
1988 Guignol és a pénzeszsák
1989 Betlehemes I.
1989 A három kismalac és a farkas
1990 Hamupipőke 
2001 Hamupipőke (felújítás)
2007 Szépenzengő Pelikánmadár (felújítás)

TIOTIU EPAMINONDA
2001 Tökmag Tom és Hórihorgas Tom

A VOJTINA TÁRSULATA TERVEZTE
1979 Csíkos Karcsi
1982 Játsszunk színházast!
1982 Jön a télapó
1983 Dirmi, Dörmi
1983 Dirmi, Dörmi és a télapó
1987 Bohócverseny
 

A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ ZENESZERZŐI 1975-TŐL


ARANY ZOLTÁN
2007 Az állatok nyelvén tudó juhász
2008 A vén kutya
2009 Hamuban sült pogácsa
2011 Babszem Jankó
2012 A titok
2013 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
2014 Őztestvérek
2015 Jancsi és Juliska
2016 Lomtalanítás - Kamasztörténetek (színházi nevelési előadás)
2016 A sárig kicsi kígyó
2016 Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
2017 A virágot lépő lány
2018 Az aranyszőrű bárány
2019 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete
2019 A papucsszaggató királykisasszonyok


ÁGOSTON BÉLA
1997 Sellőének
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2002 A vitéz szabólegény
2002 Gyigyimóka
2005 Sellőének (felújítás)
2005 Ofélia képeskönyve
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről 
2006 Vitéz Kukoricza János históriája
2010 A király, a macska és a hegedű
2010 A fából faragott avagy Pinokkió a porondon
2012 Vitéz Kukoricza János históriája (felújítás)
2013 Tündérléptefű
2015 Holle anyó

BAKOS ÁRPÁD  
2008 Mátyás kerál nevenapja     
2011 Tótágas
2012 Boldog képek (felújítás 2019-ben)
2013 Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit

BOLYA MÁTYÁS 
2008 A helység kalapácsa
2008 A fülemüle
2010 Szegény ördög
2012 A fülemüle (felújítás)
2018 Egy rókáról és egy farkasról

NATALIA BURAJA
1999 Pinokkió

CZAPP FERENC
2011 Iciri-piciri mesék
2012 Batu-tá kalandjai
2013 KalózKaland
2015 Lúdas Matyi
2015 A Mindentvarró Tű
2016 Tessék engem megmenteni!
2017 A só
2017 Pinokkió
2017 A Jóka ördöge
2019 Kodály madara
2019 A libapásztorlány

CSERNÁK SAMU
2015 Szélike királykisasszony

CSÍK JÁNOS
2009 Az ördög sziklája

CSÖRSZ RUMEN ISTVÁN
2004 Bonifác, a figurász

DARVAS BENEDEK 
2008 A farkas és a hét kecskegida
2011 Hamupipőke
2013 A farkas és a hét kecskegida (felújítás)
2016 Rigócsőr király


DÉNES EMŐKE
2016 Az előszobaszekrény boszorkánya


FAZEKAS TIBOR
1994 Toldi estéje

G. SZABÓ HUNOR
2009 A kis december király

GULYÁS LÁSZLÓ
2004 Ki álmodta a legszebbet? 

HEGEDŰS CSABA
1976 Neoptolemosz
1977 Maci három barátsága
1978 Az oroszlán és az egér
1978 Toldi
1979 A visszatért fiú
1981 Költögető
1983 János vitéz I.
1985 A három kisgida I.
1986 Szépenzengő pelikánmadár
1990 A brémai muzsikusok
1990 Hipp - hopp, itt vagyok!
1995 Költögető (felújítás)
1996 Világhírű Kis Miklós

JUHÁSZ ERIKA
1997 Fehérlófia

KÁLMÁN PÉTER
1989 A három kismalac és a farkas
1989 Betlehemes
1990 Hamupipőke
2003 A Hegedűs ember története

KARIKÁS EGYÜTTES
2007 Szépenzengő pelikánmadár (felújítás)

KISS ERZSI
2013 Rózsa és Ibolya

KOLOZSVÁRI ATTILA
1998 A zsoltáréneklő madár

KOVÁCS MÁRTON
2000 A tejkút
2003 Jánoska és a sárkány

KÖRNYEI ALIZ
2004 Ki álmodta a legszebbet?

KRULIK ZOLTÁN
2016 Álomszövő Pendula

LÁZÁR ZSIGMOND
2018 Madarak voltunk

MÁRKOS ALBERT
2009 A kis december király
2015 Tündér Lala

PIKÓ SÁNDOR 
2000 Rege a csodaszarvasról
2001 Jött éve csodáknak

PINCZÉS ISTVÁN
2004 Hétalvó

POPOVICS HAJNALKA
1978 A csodálatos nyúlcipő

RAB VIKI
2004 Parittyás Vince 

RESCHOFSKY GYÖRGY
1992 Meseváros 
1993 Móra - mesék
1994 Csalóka Péter
1995 Többsincs királyfi
1996 Kukac Matyi
1996 A három kisgida II.
1996 Bolond Istók, Málé Miska
1997 A fehér medve
1997 Paprikajancsi szerenádja
1997 Többsincs királyfi (felújítás)
1998 Dr. Doolittle és az állatai
1998 János vitéz II.
1998 Háry János
1999 Csipkerózsika
2001 Mátyás mesék – dramatikus játék
2001 Hamupipőke (felújítás)
2001 Tökmag Tom és Hórihorgas Tom
2001 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona
2002 Többsincs királyfi (felújítás)
2003 Tündér Lala 2003 Paprikajancsi szerenádja    
2005 Bábabukra 
2006 Matyi királlyá lesz – dramatikus játék
2006 Brémai muzsikusok
2006 Egy rókáról és egy farkasról     
2007 Égen-földön mese   
2008 Andersen mesék
2009 A kis gömböc    
2011 Ki hol lakik?
2014 Égen-földön túl

ROZS TAMÁS
2012 Az okos lány

RUMI LÁSZLÓ    
2007 Mutatványos vitézek avagy Ludasmatyi Toldival Kukoriczázik 

SÁRY BÁNK
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska

SZABÓ BALÁZS
2002 A Csudakard története – dramatikus játék
2014 Két mese a hársfa alatt

SZABÓ TIBOR
1992 Meseváros

SZILAS PÉTER
1980 Piroska és a farkas
1983 Soma, Döme, Kázmér
1986 A fehér macskahercegnő

SZOKOLAI DONGÓ BALÁZS
1999 Kendzsebáj menyegzője
2002 Kendzsebáj menyegzője (felújítás)
2005 Fehérlófia    2006 Álomjáró testvérkék
2008 A helység kalapácsa
2008 A fülemüle   
2010 Szegény ördög
2012 A fülemüle (felújítás)
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve

TARR BERNADETT
2018 Szóló szőlő, csengő barack

TESZÁREK CSABA
2019 Óriásölő Margaret

 

A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ BÁBKÉSZÍTŐI 1975-TŐL

1992-ig az együttes tagjai készítették a bábokat. 
Maguk válogatták a textíliákat, festékeket, fonalakat. 
Ők faragtak, csiszoltak, szabtak – varrtak.


1993-2005 KÖZÖTT A BÁBKÉSZÍTŐ MŰHELY TAGJAI VOLTAK:
Bálint Csilla 
Csiszár Anikó 
Dobó Gyula
Karap Tibor
Kompár János Balázs
Molnár Gábor
Molnár Tamás 
Tándor Tamás 
Tóth Ilona Csilla 
Vincze Borbála 
Jeges Attiláné 

BÉRCZI KATALIN
2004-től  2010-ig a bábkészítő műhely állandó tagja 
2011 Iciri-piciri mesék mv.
2012 Boldog képek mv.
2013 A kiskakas gyémánt félkrajcárja m.v.
2015 Tündér Lala m.v.
2016 Lomtalanítás - Kamasztörténetek (színházi nevelési előadás)


BORSOS GYULA, BORSOS TIBOR és BORSOS ATTILA
1994 óta készítenek a püspökladányi műhelyükben díszleteket a bábszínház számára 
2007 Égen-földön mese
2008 A helység kalapácsa
2008 A farkas és a hét kecskegida
2009 A kis gömböc
2009 Az ördög sziklája
2009 A kis december király
2010 Szegény ördög
2010 A fából faragott avagy Pinokkió a porondon
2011 Ki hol lakik?
2011 Tótágas
2011 Hamupipőke
2012 Az okos lány
2013 Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit
2013 KalózKaland
2014 Égen-földön túl
2014 Két mese a hársfa alatt
2015 Szélike királykisasszony
2015 Lúdas Matyi
2015 Holle anyó
2016 Rigócsőr király
2016 Álomszövő Pendula
2017 A só
2017 Pinokkió
2017 A Jóka ördöge
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve
2018 Szóló szőlő, csengő barack
2018 Madarak voltunk
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska

DANCSÓ ÉVA
1992 Meseváros
1993 Móra - mesék
1994 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
1994 Lúdas Matyi II.

FUCHS MÁRIA
1994-1998 között minden előadás bábjainak ő volt a készítője 
1994-2001-ig a bábműhely vezetője
2001-től 2011-ig a bábműhely tagja

KISSNÉ KATI
2001 óta a bábkészítő műhely állandó tagja

KISS WÁGNER EDIT
2017-től 2019-ig a bábkészítő műhely állandó tagja

MOLNÁR CSABA
2006 Brémai muzsikusok 
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről 
2007 Mutatványos vitézek avagy Ludasmatyi Toldival Kukoriczázik
2011 Iciri-piciri mesék  

MOLNÁR TAMÁS, MOLNÁR GÁBOR
1998-tól a bábkészítő műhely állandó munkatársai
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőrő 
2007 A Szépenzengő pelikánmadár 
2009 Az ördög sziklája 
2009 A kis december király
2010 A király, a macska és a hegedű
2011 Iciri-piciri mesék
2012 Boldog képek (felújítás 2019-ben)
2013 Rózsa és Ibolya
2013 Tündérléptefű
2013 KalózKaland
2014 Égen-földön túl
2015 Szélike királykisasszony
2015 Tündér Lala
2015 A Mindentvarró Tű
2015 Holle anyó
2016 Rigócsőr király
2016 Álomszövő Pendula
2019 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete

NÁDASINÉ SZEGEDI ÉVA
2001-től állandó munkatársként a műhely vezetője

OLÁH RICHÁRD
2017 A Jóka ördöge
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve
2019-től a bábkészítő műhely állandó tagja

RAFFAI PÉTER
2007 A Szépenzengő pelikánmadár
2008 A helység kalapácsa

SERESTYÉN JÁNOS
2007 A Szépenzengő pelikánmadár

SIPOS KATALIN
2015 Holle anyó

SZŐKE PÉTER GERGELY
2013 Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit
2013 Rózsa és Ibolya
2013 Tündérléptefű

TÓTH ERVIN
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska
2019 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete

BÁBTERVEZŐK, AKIK MAGUK IS KÉSZÍTETTÉK A BÁBOKAT, A DÍSZLETEKET ÉS A JELMEZEKET:

BALLA GÁBOR mv.
2016 Álomszövő Pendula

BODOR JUDIT mv.
1998 Hugh Lofting - Kovács Ildikó: Dr.Doolittle és az állatai
1999 Carlo Collodi - Jevgenyij Himmelfarb: Pinokkió
1999 Grimm - Ignácz Rózsa - Kovács Ildikó: Csipkerózsika
1999 Buda Ferenc - Rumi László: Kendzsebáj menyegzője
2001 Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona
2001 Tökmag Tom és Hórihorgas Tom
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2002 Csudakard
2003 Tündér Lala
2005 Fehérlófia
2008 Mátyás kerál nevenapja 
2010 A király, a macska és a hegedű
2011 Iciri-piciri mesék
2012 A titok (Mire jó, ha az ember érti az állatok beszédét?)
2012 A fülemüle (felújítás)
2013 A kiskakas gyémánt félkrajcárja
2013 Tündérléptefű

BORÁROS SZILÁRD  mv.
2007 Égen-földön mese 
2008 A helység kalapácsa
2009 A kis gömböc
2009 Az ördög sziklája
2013 KalózKaland
2016 Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála

CSORJÁN MELITTA
2015 Tündér Lala

FEKETE DÓRA mv.
2003 Tündér Lala (jelmez)
2005 Brémai muzsikusok
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről
2015 A Mindentvarró Tű

GROSSCHMID ERIK mv.
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2006 Mese Pipo hercegről, Pipo lóról és Popi hercegnőről
2006 Vitéz Kukoricza János históriája
2006 Álomjáró testvérkék
2006 Egy rókáról és egy farkasról (felújítás 2018-ban)
2007 Mutatványos vitézek avagy Ludasmatyi Toldival Kukoriczázik
2008 A farkas és a hét kecskegida (műhelyvezető)
2008 A fülemüle (szcenikus)
2008 Mátyás kerál nevenapja 
2008 Andersen mesék avagy A császár új ruhája és A rút kiskacsa 
2009 A kis gömböc (szcenikus)
2009 Az ördög sziklája (műhelyvezető)
2010 A fából faragott avagy Pinokkió a porondon
2011 Tótágas
2013 Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit
2014 Égen-földön túl
2015 Lúdas Matyi
2016 Tessék engem megmenteni!
2018 Pimpáré és Vakvarjúcska
2019 Óriásölő Margaret

HORVÁTH MÁRTA mv.
1997 Sellőének

MAJOROS GYULA mv.
1997 Sellőének
2003 Jánoska és a sárkány 
2006 Brémai muzsikusok 
2008 Andersen mesék avagy A császár új ruhája és A rút kiskacsa
2012 Batu-tá kalandjai
2014 Őztestvérek
2015 Jancsi és Juliska
2016 A sárig kicsi kígyó
2017 A virágot lépő lány
2017 Mágyika, avagy az ördögök könyve
2018 Az aranyszőrű bárány
2019 A papucsszaggató királykisasszonyok

MÁTRAVÖLGYI ÁKOS mv.
2002 Mától fogva Hüvelyk Mátyás
2005 Ofélia Képeskönyv
2009 A kis december király
2011 Ki hol lakik?
2011 Hamupipőke
2012 Az okos lány
2016 Rigócsőr király


NÉDER NORBERT mv.
1997 Sellőének
2004 Ki álmodta a legszebbet? 

PIGNITCZKY ÁDÁM mv.
2016 Lomtalanítás - Kamasztörténetek (színházi nevelési előadás)

PIKÓ SÁNDOR mv.
1986 A Szépenzengő pelikánmadár
2002 Gyigyimóka

A VOJTINA BÁBSZÍNÉSZEI, JÁTSZÓHÁZI MUNKATÁRSAI ÉS VENDÉGMŰVÉSZEI

Ágoston Krisztina (m.v.) 2017-
Arany Zoltán 2007-
Arany-Csató Dóra 2015-2020
Árva Imréné 1975-1978
Asbóth Anikó 1975- 
Asbóth Dezső 1978-1981
Asbóth Dezsőné 1978-1981
Baditz Dávid 2016-
Balogh András 2003-2011
Balogh János 1996-1997
Bardóczi Miklós 1978-1979
Barkó Réka 2001-2018
Bartha Anikó 1994-1996
Bassola Richárd (m.v.) 2009
Bercsényi Péter (m.v.) 2007
Bozsányi Melinda 1994-1996
Brenner Miklós 1978-1981
Csanádi Tibor 2007-2013
Csáki Erzsébet 1978-1981
Csiby Gergely (m.v.) 2015
Daróczi István (m.v.) 2013-2014
Dénes Emőke (m.v.) 2018
Dézsi Sándor 1980-1981
Dóka Tilda 1996-1997
Éles Tompa Gergő 2012-2013
Faragó Melinda 2017-2018
Fehérvári Péter (m.v.) 2013
Fekete Dávid 2005-2009, 2012
Fekete Gréta 2016-2017
Földeáki Nóra (m.v.) 1997
Gellért Éva 1999-2002
Gemza Iringó 2017
Giovannini Kornél 1975-1981, 1993
Gulyás János 1978-1979
Hajdú Péter 2006-
Hannus Zoltán (m.v.) 2013
Hanyecz D. Róbert (m.v.) 2013-2014
Hegedűs Csaba 1976-1996
Hegedűs Júlia 1979-1981
Herczeg Zoltán (m.v.) 2012, 2016
Jámbor József (m.v.) 2008
Jónás Péter 1979-1981
Kiss Gergely Máté 2004-2008, (m.v.) 2010-2015, 2017 (m.v.)
Kolozsi Angéla (m.v.) 2011-2012, 2019-2020
Kolozsvári Attila 1998
Kozma Ágnes 1984
Köllő Andrea 2018-
Krucsó Júlia Rita 1996-1998
Láposi Terka 1994-
Lőrincz László 1978-1981
Magi Krisztina 2001-
Megyeri Béla 1975-2008
Majer Tamás 2014-
Mercs Máté Péter 2017-
Mezősi Judit 1993-1997
Micsa Mónika 2005-2006
Murányi Julianna 1978-1981
Nagy Mónika 2005-
Nagy Viktória Éva 2002- 2004, (m.v.) 2011-2016, 2016-2019, (m.v.) 2019-
Németh Ibolya 1975-1978
Olasz Szabó Soma (m.v.) 2014
Oláh Zsuzsa (m.v.) 2007,2013
Pallai Mara 2005-2008
Papp Melinda 1996-2011
Pályi János 2004-2006
Pető István 2002
Pilári Lili 2011
Popovics Hajnalka 1978-1980
Rácsai Zsuzsa 1984
Rápolti Mónika (m.v.) 1999, 2001
Reschofsky György 1990-
Rumi László (m.v.) 1999, 2001
Schneider Jankó (m.v.) 2012-2017, 2017-2018, (m.v.) 2018-
Sándor Edit 1986
Sőreghy Ágnes 1985-1986
Sőrés Róza 1998-2017
Szabados Zoltán 1994-1996
Szabó Balázs 2001-2004
Szabó Géza 1978-1981
Szabó Gizella 1975-1978
Szabó Lajos (m. v.) 2002
Szabó Tibor 1975-2006
Szabó Tibor András (m.v.) 2008
Szász Zsolt 1978-1990
Szilas Péter 1978-1981
Szőke Éva 1993
Társi István (m.v.) 1997, 2001
Telenkó-Oláh Tímea 2005-
Tóth Gizella 1978-1981
Tóth Krisztina 2002-2005
Tóth János 1975-1982
Vad Réka 2011-2014
Varga Orsolya 1987-1996
Veres Kata 2009-2012
Vékony Anna 2007, 2010
Vida Ibolya 1985
Villant Bálint 2017 (m.v.)
Vranyecz Artúr (m.v.) 2007, 2014

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu