Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Kiállítótér

Világközép

Kiállítás a bábművészet jegyében in memoriam Kemény Henrik

Utoljára frissítve: 2023. május 17.

VILÁGKÖZÉP
Hidak tradíció és kortárs között
A kesztyűsbáb színpadja „voltaképp nem is színpad, legalább abban az értelemben nem, ahogy a színjátszás bármely más fajtájának technikai lebonyolítására alkalmas színpadot elképzeljük.” (…) „… a bábjáték a bábunak a játékmester ujjaival való mozgatásán alapszik. Ezt a munkát a bábjátékos egy olyan magas fal mögött végzi, amely őt a nézőközönség elől takarni alkalmas.”

Világközép

Hol a világ közepe?
„Ahol a botját a pusztán a földre leszúrja a pásztor. Aztán megkerüli, lován körül nyargalja háromszor az uralni kívánt területet.”
Hol a világ közepe a vásári bábosnak?
A vásári komédiás minden korban köztereken, piaci forgatagban, vásárok közepén, legtöbbször a bábszínház falain kívül jelölte ki a játék univerzumát. A maga felállított paravánján, játszóterén, a magára szerelt világközépen ő az optikai gyújtópont, az ős-játékos, képes kezeibe gyűjteni a földi lét egy-egy darabját, legyőzni az őskomédiást, az ördögöt és a halált. Képes életet fakasztani a maga kialakított porondon, a kozmikus középpontban, a lent és fent tengely közepén.
Tárlatunk Kemény Henrik örökségéből merítve építi fel a vásározók univerzumát. Kemény Henrik, a 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa folyamatosan színpadon élt, a saját maga által kialakított és kijelölt territóriumon, az öntörvényű, horizontálisan zártrendszerű, vertikálisan végtelenül nyitott színpadon. Ő minden nap átélte, mert át akarta élni annak érzetét, hogy visszafordíthatja az ok-okozati kapcsolatot, hogy a már megtörténtet meg nem történtté tegye, hogy az emberi élet legnagyobb terhét, a halált leküzdhesse. Vitéz Lászlót játszva az idő, az okozatiság reverzibilis lett. Kemény Henrik a nyolc évtized alatt átélt életesemények és bábelőadások hatására a legszeretettebb hősével, Vitéz Lászlóval azonosult.
Tárlatunk hidat képez a valós színpadi terek és a fiktív, belső színházak között. Megidézi Kemény Henrik dobozlabirintusát, azt a képzeletbeli játék-teret, amelyet akaratlanul és mégis szándékoson ő maga alakított ki a valós előadások utáni pihenő idejében és terében, az otthonában. E teremtett kauzális rendbe pakolt dobozok, bőröndök színházában két dolog volt valóságosan létező: a dobozok labirintusa a bennük tárolt bábszínházi tárgyak gyűjteményével, és Ő maga, a Főszerepet játszó Játékos. Szakadatlanul egy átmeneti tartományban tartotta magát a külső világ és a belső között. Miért? 

Kiállításunk látványelemeivel az egyik legnagyobb Játékosunk, KEMÉNY HENRIK előtt tisztelgünk.

A Világközép című kiállítás
Helyszíne: Debrecen, Kossuth u. 1.

Nyitva tartás:
Szerdától-péntekig:
9-17 óráig

Látogatható:
2023. május 19-től
 

Tovább az archívumhoz »
Kapcsolódó híreink:
Tovább a(z) Ritka csodapillanat hírhez »
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu