Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Vojtina Blog 5# - Hit a Fényben

Feltöltve: 2022. december 15.

Vojtina Blog 5# - Hit a Fényben
Köllő Andrea, Vadászi Tamara és Magi Krisztina

Az adventi időszakban Játszószínházunkban ,,Menjünk el a látására!” című rítusjátékunkkal betlehemezünk. A Vojtina Blog 5. részében az előadás színészeit, Vadászi Tamarát, Magi Krisztinát és Köllő Andreát kérdeztük karácsonyhoz kapcsolódó gondolataikról, valamint arról, hogy hogyan élik meg a betlehemes játékot a gyermekközönséggel. A lányok a rítusjáték során megszülető kézműves bábuk elkészítésébe is beavatják az olvasókat!

V.T.: Számomra a Karácsony mindig egyenlő volt a családdal. A mai rohanó világunkban egyre nehezebb az ünnepre hangolódni, elcsendesedni, megélni ennek a békéjét és jelentőségét. Bennem általában akkor kezdődik az ünnep, mikor hazautazhatok a szülővárosomba, távol a nyüzsgéstől.

K.A.: Számomra ez az időszak remény a békére, hit a Fényben.  

M.K.: Hosszú és örömteli készülődés ez az időszak, hiszen advent első vasárnapjától kezdve minden nap betlehemezünk, mesélünk és énekelünk. Így Karácsony szent estéjére fokozatosan és folyamatosan ünneplőbe öltözik a lelkem.

A rítusjáték során mindenki elkészítheti a méretében tenyérnyi, saját Szent családját, amit otthon a karácsonyfa alá állíthat. Kis Jézuska testét gyapjúból formáljuk meg, majd közösen bepólyáljuk. Testét András-kereszt irányban átkötött szalag védi a bajoktól, betegségektől. Fészket, bölcsőt is készítünk kenderkócból, belefektetjük a kisdedet majd álomba ringatjuk. Amíg Jézuska alszik, Józsefet és Máriát készítjük el csutkából, melyhez talpat illesztünk, hogy lábra tudjanak állni. Mária ruháihoz kékfestő anyagot használunk, míg József testét bőrkötény óvja – gyapjúból hajat és bajuszt ragasztunk rá. A Szent család mögé papírból kis templomot állítunk, amit a gyerekek kidíszíthetnek. Végül mindenki berendezi a saját betlehemét és együtt megtáncoltatjuk a bábokat.  
Az előadás legszebb pillanatai közé tartozik, mikor felcsendül egy ismerős dallam és boldogan énekli velünk az egész csoport. Többször megtörtént, hogy búcsúzóul énekeltek nekünk, áldást mondtak a gyerekek – ez mindig nagyon megható, különleges élmény.  

Kézműves bábuk készítése a foglalkozáson
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu