Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Népmesékkel mai világunkért

Feltöltve: 2021. október 12.

A Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága, együttműködve a VOKE Egyetértés Művelődési Központjával és a Vojtina Bábszínházzal, 
Megyei Bábfórumot rendezett 
2021. október 11-én, Debrecenben.

A szakmai nap annak a vándorkiállításnak a megnyitójával indult, amely az érintett bábcsoportok településeit már körbejárta, olykor a vírushelyzet miatt kirakat kiállítás formájában, de mindenhová eljuttatva, mások mellett, Hakapeszi Makit és Vitéz Lászlót. A tárlatot Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója és Angyal László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója nyitotta meg s egyben bezárta a vándorkiállítások sorozatát.
A fórumon az az öt bábcsoport mutatkozott be, akik A Hajdú-Bihar Megyei amatőr bábjátékos csoportok támogatása című projekt keretében a tavalyi évben alakultak meg. Berettyóújfaluból, Létavértesről, Hajdúsámsonból, Konyárról és Pocsajból érkeztek gyerekek.
Annak ellenére, hogy a pandémia miatt alig volt idejük felkészülni a megmérettetésre, mind az öt csoport kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így a zsűri értékelése alapján valamennyien továbbjutottak a lakiteleki országos szemlére.
A magas színvonal azoknak a mentoroknak is köszönhető, akik hivatásos bábosokként, művészekként és művészetpedagógusokként segítették a csoportvezetők munkáját, és maguk is elhivatottan és szeretettel foglalkoztak a gyerekkel.
A rangos bíráló bizottság tagjai – Asbóth Anikó bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Láposi Terka művészetpedagógus, a Vojtina Bábszínház művészeti vezetője, Dr. Arany Erzsébet drámapedagógus, a Szín-Báb Egyesület elnöke és Angyal László, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatója – kerekasztal beszélgetésen méltatták a produkciókat és javaslatokat tettek az esetleges változtatásokra annak érdekében, hogy a produkciók még hatásosabbak legyenek.
A népmesei elemekből felépülő, hagyományőrző előadások mai kérdésekre is reflektáltak. „Az öreg halász és a nagyravágyó felesége” például környezetvédelmi kérdéseket is pedzegetett, hiszen a halász feleségének palotája a tengerben hányódó szemétből épült.
A fórumon résztvevő közel ötven gyermek és felnőtt az előadások után bejárhatta a kulisszákat, megismerkedhetett a bábkészítés fortélyaival és egy ajándék előadást is kapott, A Libapásztorlány című produkciót.

R. Simor Katalin

Népmesékkel mai világunkért
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu