Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Muzsikáltató

Feltöltve: 2015. január 6.

Bendzsó, okarina, ney, szitár, tekerőlant…hogy mi a közös bennük? Kiderül a MUZSIKÁLTATÓ című „játékos hangszerbemutatónkon”, melynek rendezője és játszója, ARANY ZOLTÁN.

Hogyan született meg a Muzsikáltató ötlete?
A játszószínház több előadásán, foglalkozásán zenélek különféle ismert és kevésbé ismert hangszereken. A legutóbbi premieren A kiskakas gyémánt félkrajcárja című eladáson olyan nagy volt az érdeklődés azok iránt az egzotikus zeneszerszámok iránt, amelyeket megszólaltattam, hogy spontán kérésre egy rögtönzött hangszerbemutatót tartottam, melyre azóta minden Kiskakas előadás után sort kerítünk rá.
Láposi Terkának, a játszószínház vezetőjének innen jött az ötlete, hogy próbáljuk meg ezeket az alkalmakat önálló foglalkozásként is bemutatni. Engem kért fel arra, hogy állítsak össze, és rendezzek meg egy interaktivitásra épülő hangszerbemutatót.

Mit takar a játékos hangszerbemutató műfaji megjelölés?
Tizenöt-tizenhat hangszer segítségével egy képzeletbeli utazáson veszünk majd részt közösen a gyerekekkel. Terveim szerint hat nagyobb egység alkotja majd ezeket az alkalmakat, mely során a megidézett kultúrákat (ír, spanyol, arab, western, magyar, középkor) különféle hangszerekkel tesszük érzékletessé. Minden egyes jelenetet a hangszerek bemutatása mellett az adott kultúrához szorosan kötődő játékkal zárunk. Így például a keleti világban a gyerekek amellett, hogy megismerkednek az egyiptomi ney furulyával „kígyóbűvölésben” is részt vehetnek, „Írországban” tündérekké és koboldokká válhatnak, „Spanyolországban” bikaviadalon szurkolhatnak, a „középkorban” pedig lovagi tornán mutathatják meg ügyességüket. A foglalkozás végét egy interaktív hangszer- és hangfelismerő játék követ majd.
Az együttlétek alatt két játszószínházas kollégám lesz segítségemre, akik amellett, hogy a gyerekekkel foglalkoznak, aktív szerepet is játszanak majd az adott kultúrák bemutatásában.

Milyen hangszerek szólalnak meg ezeken az alkalmakon?
A széles közönség számára kevésbé ismert, egzotikus hangszereket igyekeztem összeválogatni, melyek mindegyike egy-egy kultúrát hivatott képviselni. Ilyen például az indiai szitár, a magyar kecskeduda, az egyiptomi ney, a provanszál tekerőlant, a western világát megidéző bendzsó, okarina…és még sokan mások. A foglalkozáson megszólaló hangszerek a saját gyűjteményemből valók, amelyet közel másfél évtizede folyamatosan bővítek. Ezek hol kalandos úton, hol pedig egész véletlenül csöppentek az ölembe. A legutóbbi szerzeményem például egy perzsa cimbalom (szantur) volt, amit a szomszédomtól vettem, aki egy perzsa diák főbérlője volt. Pénz híján a diák ezzel a hangszerrel fizette ki a tartozását. Amire azonban nagyon vágytam, azokat szinte mind beszereztem már. Ilyen volt például az arab ud nevű lant, a bolgár gadulka vonós és a görög buzuki pengetős hangszerek.

Hogyan tanultál meg játszani ezeken a különleges hangszereken?
Akármilyen hangszer kerül az ember kezébe, sok gyakorlást és kitartást igényel megtanulni rajta játszani, és nem árt persze hozzá egy jó értelemben vett megszállottság sem. Én többnyire magamtól tanultam, ritkább esetben olyan személytől, akinek az adott hangszer a nemzeti kultúrájához tartozott. Könnyebbséget jelentett persze mindig is az, hogy van egy zenei alapképzettségem, amelyet még kisiskolás koromban szereztem. Klasszikus zenét tanultam, csellóztam. Az egzotikus, népi, régi zenével csak a húszas éveim elején fertőződtem meg.

Különböző internetes portálokon nagy népszerűségre tettek szert az általad játszott és feltöltött zenék, melyek egy része saját szerzemény. Hogyan jellemeznéd ezeket?
Mivel sokféle hangszer birtokában vagyok, és rendelkezem saját stúdióval, kedvemre kísérletezhetek. Az általam játszott zenék különféle korok és kultúrák dallammotívumainak és népi hangszereinek a felhasználásával szólalnak meg, melyek többnyire a tradicionalitáson alapszanak, ezért autentikusnak tűnnek. (Arany Zoltán Gardens of Babylon című legújabb szerzeménye itt hallgatható meg: http://www.youtube.com/watch?v=lxemhnoeUVA – szerk.)
Mivel az interneten való megosztásukkal sok mindenkihez eljutnak, nem egyszer előfordult már, hogy egészen elképesztő helyekről kértek engedélyt tőlem a közzétételükhöz. Dubai reklámfilmben, ír temetési szertartáson, legutóbb pedig egy kanadai iskolai tanórán használták fel az internetre feltöltött zenei anyagaimat. Én ennek csak örülni tudok.


Muzsikáltató
Játékos hangszerbemutató

Rendezte: Arany Zoltán
Játsszák: Arany Zoltán, Barkó Réka, Vad Réka

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu