Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Mérnök és kis December király egy személyben
interjú Hajdú Péterrel

Feltöltve: 2014. szeptember 9.

Van egy gumimacid? – kérdezi a kis December, és azzal máris a feje tetejére állít mindent, ami egy Irodába Járó, azaz egy mérnök életében fontos lehet. Két véglet, két karakter, aki életre kelti őket: Hajdú Péter.  

Hogy látja egymást a két szereplő? Mit gondol a kis December király a mérnökről, és a mérnök a kis December királyról?
Mindketten egy folyamaton esnek át. A kis December király az Irodába Járóhoz szegődik valamiért – hogy miért is pontosan, az nem derül ki a történetből – kiválasztja magának, és segíti őt abban, hogy észrevegye az élet apró örömeit.
Az Irodába Járó, akiről úgy tűnt eddig, hogy nem érdekli semmi, a kis Decemberrel való kapcsolatában egyszer csak elkezd kinyílni. Kiderül róla, hogy alapvetően nem egy morgolódós ember, neki is vannak érzései. Idővel megkopott ugyan, de visszahozható az a képessége, amellyel fiatalkorában még rá tudott csodálkozni a világra.
Kapcsolatuk elején a mérnök idegesítőnek tartja a kis December királyt, hiába szeretne, nem tud megszabadulni tőle. Csak később ismeri fel, hogy a kis December egy boldogabb élethez próbálja hozzásegíteni.

Szerinted miért vált a mérnök ilyen zárkózottá?
Mert egyedül van. A kis Decembernek ezért a második nagy feladata, hogy párt találjon neki, akivel teljesebb életet tud majd élni.

Miben hasonlítasz te a két figurához?
a kis december 019Én személy szerint mindkettőt szeretem, mint figurát, és mint szerepet egyaránt. A kis Decembert talán egy kicsit jobban, nagyon a szívemhez nőtt, bűbájosnak találom.
A mérnökhöz annyiban hasonlítok, hogy én is könnyen magamba tudok fordulni, csak a rosszat veszem észre, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elterveztem.
A kis December pedig a másik végletet testesíti meg bennem, az infantilizmust, a dolgokra való rácsodálkozást.

Milyen kihívásokkal kellett szembesülnöd a próbafolyamat alatt?
A szerepformálással nem volt gondom, könnyen tudtam azonosulni a figurákkal, a bábmozgatás már nehezebben ment. (A kis December király többféle méretben, többnyire kesztyűsbábként jelenik meg. – szerk.) Mivel soha nem volt ilyen típusú báb a kezemen, először is meg kellett tanulnom természetesen mozgatni, függetleníteni a saját testemtől annak érdekében, hogy minél hitelesebben és életszerűbben jelenjen meg.

Az évekkel ezelőtti mérnököt és kis Decembert látjuk a felújításban is?
Az előadás iránti rajongásomon nem változtattak az évek, akkor is és most is nagyon szerettem, szeretem. Nem tervezünk lényegi változtatásokat a szerepben. Apróságok és finomítások nyilván elkerülhetetlenek, de ezeket nem azért tesszük, hogy hibákat javítsunk ki, hanem hogy minél hitelesebben tudjanak megszólalni a figurák.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu