Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Magyar Kultúra Napja

Feltöltve: 2024. január 15.

Benedek Elek meséjével ünnepli színházunk a Magyar Kultúra Napját. Január 21-én, vasárnap 10 órától A csudakard története című mesével emlékezünk a magyar gyermekirodalom vitathatatlanul egyik legnagyobb és máig élő hatású alakjára. 

Magyar Kultúra Napja

„Meséinek sokasága olyan tengerre emlékeztet, amelynek eddig még csak a partvidékét kutatták fel” − írta róla Lengyel Dénes. Arról, hogy Benedek Elek pontosan milyen befolyással van a magyar kultúrára, mint mesegyűjtő és író, csak feltevéseink lehetnek. Munkái hatással voltak a magyar irodalmi és köznyelv fejlődésére, és valóban, a mesegyűjtőtől a regényíróig, a lapszerkesztőtől az irodalompolitikusig, a mesefordítótól a tankönyvszerzőig, a tárcanovellistától a drámaíróig számos Benedek Elek létezik. 

„Csudálatos álmot láttam én az éjjel!” – hangzik el a Vojtina meséjében. Álmot látni pedig nagy dolog. Hát még ennek tartalmát titokként őrizni mindenki előtt. Az álmot látó Kardos fiú bajba is kerül emiatt. Hiszen sem anyjának, sem a Burkus királynak, sőt, még a magyarok királyának sem mondhatja el. Hogy miért nem? Mert mindennek megvan a maga ideje, és a ránk bízott üzenettel nem lehet sáfárkodni, türelmetlenkedni. A fiú álma és kardja választ ad arra, hogyan lehet valaki a végsőkig hű az elhatározásához. 

Az előadást hangsúlyozottan nemcsak a háromévesnél idősebb gyermekeknek ajánlja a bábszínház, hanem akár a szülőknek, nagyszülőknek is. Magi Krisztina kifinomult játéka az apró bábokkal a Kamaraterem intim környezetében testközelből és képletesen árulkodik a bábjáték kulisszáiról, a bábművész elengedhetetlen koncentrációjáról, de tanúi lehetnek az élő zene erejének, valamint Béke Csaba zenész és a játékos összehangolt munkájának is. 

A Kardos fiú történetével január 21-én vasárnap 10 órától ismerkedhetnek meg a Vojtina Bábszínház Kálvin téri Kamaratermében.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu