4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov
Kövess minket:huen

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

huen

Hírek

Kiállítást nyitunk! Játék a tárgyakkal

Feltöltve: 2022. május 11.

Május 16-án, hétfőn tartjuk meg a Határátlépések kiállítássorozatunk végső állomásának, Az esernyő nem esernyő, hanem… című tárlatunk megnyitóját, amelyre mindenki kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
A fényekkel, anyagokkal, formákkal való játék után most a tárgyakkal való kapcsolatot vizsgáljuk, izgalmas látványelemekkel, szokatlan megoldásokkal várjuk a közönséget. 
Megnézzük, milyen sok jelentés és értelmezés kapcsolható a tárgyakhoz, mint például egy egyszerűnek tűnő esernyőhöz…

A kiállítást Láposi Terka, bábszínházunk Játszószínházának művészeti vezetője és Mózes Zoltán, az Artus társulat tagja, zeneszerző, előadóművész nyitja meg délután 15.30-kor.

A játékosság határtalansága, az átalakíthatóság szabadsága, a mit miből, a megszokottól eltérően megalkotni lehetősége, a metamorfózis sokféle csodájának megmutatása inspirálja tematikánkat. A bennünket körülvevő tárgyi világ végeláthatatlan fajtájú és számú emberi szükséglethez illeszkedik, illetve megszámlálhatatlan típusú tárggyal vesszük magunkat körül. Tárgyaink segítenek abban, hogy kapcsolatban maradjunk múltunkkal, vagy éppen felkészüljünk a jövőre. Tárgyaink beszédesek, hiszen stílusuk, koruk, állapotuk, anyaguk, formájuk, színük, szerkezetük, hangjuk, mozgásuk jelzik számunkra az általuk megszólaló üzenetet.
Kiállításunkon tárgyakkal kísérletezünk. Feltettük magunknak a kérdést: mi rejtőzhet egy-egy érdekes tárgy mögött, a praktikumon túl milyen mást is hordozhat például a formája, milyen új értelmezést találunk a szellemiségét kibontva, hiszen a tárgyaknak is van gondolatisága, szimbolikus gesztusa. Egy metamorfózis-szövetet építettünk fel, ahol a tárgyak túlnyúlnak a valós tartalmukon. 
A bábjáték esszenciájának éppen ez az egyik leglényegesebb gesztusa: a tárgyon, a bábun keresztül életre kelthető jelentések megmutatása, az átlényegítés, az átfordítás, az átírás szabadsága. A tárgyak identitása és ideje befolyásolja észleléseinket, térbeli strukturáltságuk pedig megengedi a játékosságot, a tárgyak jelentésbeli átírását, új kontextusban való megjelenítését. 
Képi kísérleteinket több úton valósítottuk meg (eredeti forma újraolvasása, a tárgy sorsába való beleavatkozás, a tárgy formájáról asszociációk gyűjtése, gondolattársítás, a tárgy nem az, ami), az alkotói folyamat állomásaiból rajzolódik ki a tárgyak metamorfózisának és narratív körülményeiknek a tere.

Ez a kiállítás 2022. május 16-tól június 19-ig látogatható.

Színháztermi előadás:1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás:1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2022 Minden jog fenntartva!