Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Június 18. - Vörössipkások Nemzetközi Találkozója (2. nap)

Feltöltve: 2023. június 5.

VÖRÖSSIPKÁSOK NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJA
2023. június 18. (vasárnap) 10.00-19.00 óráig a Nagyerdőn
(Nagyerdei Kultúrpark - Vidámpark területe, Sziget-kék Tematikus Játszópark, Békás tó melletti játszótér)
Ingyenes szabadtéri előadások minden korosztály számára!


 

Nagyerdei Kultúrpark Vidámpark területe

Az előadások a Nagyerdei Kultúrparkba megváltott jeggyel tekinthetők meg!
10.00 óra - Art Prom-V.O.S.A Theatre: Halak (Csehország) felvonulás  - A felvonulás az Elvarázsolt kastélytól indul.
11.30 óra - Pelele Company-Paz Tatay: Don Cristobal katasztrofális udvarlása —vásári kesztyűs bábjáték (Franciaország) — Vitéz László Színpad
11.30 óra - Mikropódium Családi Bábszínház: STOP! — bábelőadás, utána Árnyékok játéka – családi workshop (Magyarország) - Az előadás és a workshop helyszíne a kultúrparki dombtető.
16.00 óra - Gólyalábas toborzók és a Clive Chandler and Company (Egyesült Királyság) felvonulása
16.25 óra - TrappTop Flotta: A Nap és a Hold elrablása — gólyalábas bábelőadás (Magyarország) — Elvarázsolt kastély előtt
17.00 óra - José Manuel Valbon Gil: Dom Roberto —vásári kesztyűs bábjáték (Portugália) — Vitéz László Színpad 

A ,,vörös sipka” a vásári bábosok és figuráik ismertetőjele, leghíresebb példa erre Vitéz László, akit szintén láthattok majd az eseményen. A Vidámpark a következő kedvességgel várja vendégeinket: mindenkinek, aki piros fejfedővel (legyen az sapka, kalap, kendő, stb.) jelenik meg a rendezvény alatt a Vidámpark bejáratánál, ingyen belépést biztosítanak.
 

Békás tó melletti játszótér

11.00 óra - Clive Chandler: Punch and Judy —vásári kesztyűs bábjáték (Egyesült Királyság)
15.30 óra - Vojtina Bábszínház: Vitéz László-Malombonyodalom —vásári kesztyűs bábjáték (Magyarország)
 

Sziget-kék Tematikus Játszópark

16.00 óra - Roberto di Lernia: Hordó Faust—bohóc előadás (Olaszország)
16.00 óra - Pelele Company-Paz Tatay: Don Cristobal katasztrofális udvarlása —vásári kesztyűs bábjáték (Franciaország)
17.00 óra - Fabók Mancsi: A háromágú tölgyfa tündére — bábelőadás (Magyarország)
18.00 óra - Bruno Leone: Pulcinella —vásári kesztyűs bábjáték (Olaszország)

Programjaink részletesen:
 

Június 18. - Vörössipkások Nemzetközi Találkozója (2. nap)
Art Prom-V.O.S.A Theatre: Halak

10.00 óra
Art Prom-V.O.S.A Theatre: Halak
felvonulás (Csehország)
Az édesvizű folyók sodrásából és a tavak mélyéről szokatlan turisták látogatnak el hozzánk. Hatalmas testük kecsesen lebeg az utcákon és tereken.
A két óriási halbáb olyan, mintha egy cseh meséből lépett volna elő: vidám, színes és pajkos. Imádják a felvonulásokat, de szeretnek lebegni is, és az is lehet, hogy egy óvatlan pillanatban csak úgy odaúsznak hozzád.



11.00 óra
Clive Chandler: Punch and Judy
vásári kesztyűs bábjáték (Egyesült Királyság) 
Clive Chandler a hagyományos Punch and Judy show egyik legtehetségesebb játékosa, aki országos és nemzetközi hírnévnek örvend. A vásári bábjátszás a maga fanyar, de harsány angol humorával több, mint 360 éve szórakoztatja az angolokat és roppant népszerűségnek örvend Anglia szerte. Maga Chandler "professzor" több mint 30 éve mutatja be világhírű műsorát, és nagy tapasztalattal rendelkezik a mosolyra fakasztás művészetében.

11.30 óra és 16.00 óra
Pelele Company-Paz Tatay: Don Cristobal katasztrofális udvarlása
vásári kesztyűs bábjáték (Franciaország)
Don Cristobal, az öreg magányos embergyűlölő boldogan él hatalmas vagyonával. Ám egy álom kísérti egyébként nyugodt éjszakáit: ki lehet a titokzatos nő, aki megjelenik álmaiban? Don Cristobal eszeveszett keresésre indul. Meg kell találnia a Nőt! Hová vezetik őt a szerelem kanyargós ösvényei? Megtalálja a boldogságot? Képes lesz legyőzni az elkerülhetetlen végzetet?

Mikropódium Családi Bábszínház


11.30 óra
Mikropódium Családi Bábszínház: STOP! bábelőadás és Árnyékok játéka családi workshop (Magyarország)
A Mikropódium Családi Bábszínházat 1995-ben alapította Lénárt András bábművész, bízva abban, hogy egy különleges bábszínházzal jelenik meg a magyar színházi - bábszínházi palettán. Erre a kicsi színházra leginkább jellemző különlegesen apró mérete. Mind a színpad, mind a bábok parányiak, egy egész előadás elfér egy kis bőröndben. Mégis, amikor megnyílik ez a bőrönd, valóságos csodára számíthat a közönség. Az árnyékok játéka workshopon a család tagjai maguk készíthetik el az árnyjáték figuráikat és a már kész figurát kiválasztva egy kis árnyék szobába (sátorba) vonulva játszhatnak el történeteket.

15.30 óra
 Vojtina Bábszínház: Vitéz László-Malombonyodalom
vásári kesztyűs bábjáték (Magyarország)
Az évad utolsó bemutatójaként egy különleges Vitéz László-játékkal készül a Vojtina Bábszínház. Vitéz László kétségkívül a magyar színházi kultúra egyik legszínesebb, legelevenebb alakja. Piros sapkáját, palacsintasütőjét, jellegzetes szófordulatait ismerik egyaránt kicsik és nagyok. Velünk él, de sosem öregszik meg. Legismertebb hőstetteit az elátkozott malomban hajtotta végre, legyőzött ott szellemet, ördögöt és a halált is. De vajon mi történik, ha ezek az alvilági figurák visszatérnek, és erősebbek, mint valaha? Kihez fordulhat Molinári bácsi? Ki képes újra megtisztítani a malmot? Természetesen Vitéz László! Ha nagy a baj, ő csak előveszi a palacsintasütőjét, és már kezdődhetnek is az új kalandok…
 

Roberto di Lernia

16.00 óra
Roberto di Lernia: Hordó Faust
bohóc előadás (Olaszország)
Mindannyian átéltük már gyomrunkban a gondolatok, félelmek, hangulatok és érzelmek forrongását. Fausto a szemünk előtt nyitja ki nagy hasát: kigombolja a kabátját, sőt még az ingét is, hogy feltárja hatalmas bendője tartalmát előttünk. Mi lakozik ott? Egy színpad? Még világítás is van? És az előadás? Mindjárt kezdődik! Világszámok, hétköznapi események, káprázatos mutatványok – ezek láthatók a Belső Színházban.

16.25 óra
TrappTop Flotta: A Nap és a Hold elrablása
gólyalábas bábelőadás (Magyarország)
Két lisztes képű clown érkezik a térre. Hozzálátnak, hogy felépítsék az univerzum földi mását: létra, szalag és az égitestek jelképei az építőanyag. Mire elkészül, a gyerekek közreműködésével, a Fekete Lovas is megérkezik. Elrabolja Napot és a Holdat.
Vajon sikerül visszaszerezni?

17.00 óra
José Manuel Valbon Gil: Dom Roberto
vásári kesztyűs bábjáték (Portugália)
A vásári bábjáték eredete az európai hagyományokban a 18. századi olasz Commedia dell 'Arte-ig kutatható vissza és nagyon valószínű, hogy a keleti kultúrák nagy hatással voltak európai fejlődésére. José Manuel Valbon Gil-nek és a Teatro Dom Roberto Marionettszínháznak fontos célja a Dom Roberto vásári bábjáték kulturális örökségének megőrzése, hiszen abban a kiváltságban volt részük, hogy ismerhették António Diast, a vásári bábjátszás egyik utolsó nagymesterét és az ő személyes útmutatásai alapján újraalkothatták három eredeti darabját: Az ördögi borbélyt, A bikaviadalt és A szellemek várát.

Fabók Mancsi: A háromágú tölgyfa tündére


17.00 óra
Fabók Mancsi: A háromágú tölgyfa tündére
bábelőadás (Magyarország)
Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. A mese arról beszél, hogy éretlenke, de jó lelkületű királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan. Fabók Mancsi Bábszínháza 2009 óta járja keresztül- kasul az országot, és az egész Kárpát- medence magyarlakta településeit.
Előadásainak szinte minden esetben a magyar népmesék, népballadák és népénekek, vagy klasszikus magyar irodalmi források az alapjai.


17.40 óra
4Matix: Cirkuszi komédia
újcirkusz (Ukrajna)
A művészek a Kijevi Városi Cirkusz- és Varietéművészeti Akadémia Ukrán Bohóciskolájának képviselői, az "ART-OBSTRIL" bohócszindikátus második generációja. Ők a hősök. 4 kiszámíthatatlan karakter – akik azonnal magukkal ragadják a közönség figyelmét. Önfeledten nevetünk (és néha talán sírunk is), ahogy elénk tárul egy egyedülálló humorú világ, amiben a cirkuszi műfajok sokasága olvad egybe egy felejthetetlen színházi előadássá.

 

Bruno Leone: Pulcinella

 18.00 óra
Bruno Leone: Pulcinella
vásári kesztyűs bábjáték (Olaszország)
Bruno Leone 1978-ban kezdte elsajátítani a "guarattelle" művészetét az utolsó nápolyi mestertől, és ezzel meg is mentett egy eltűnőben lévő hagyományt, ami egészen a középkori sétáló bábosokig és vásári akrobatákig nyúlik vissza. Pulcinella az utca embere, aki még a  halál elől is elmenekül, aki kigúnyolja a hatalmat és az arroganciát. Talán az teszi olyan vonzóvá ezt a figurát, hogy miközben bátornak látszik, megmutatja saját félelmeit és olyan emberi érzéseket jelenít meg, amelyek mindannyiunkban jelen vannak.
 

Június 17-ei programunkról itt olvashattok bővebben.


Az eseményen promóciós célból fotó és videó készül. Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy feltűnhet minden résztvevő ezeken az anyagokon.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu