Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Egy gyerek szemével látni a világot

Feltöltve: 2017. május 10.

interjú Perényi Balázs rendezővel

 

Pinokkió nem egy megátalkodott, vásott kis kamasz, sokkal inkább egy világra rácsodálkozó, kalandot kereső kisgyerek – vallja PERÉNYI BALÁZS rendező, aki a közismert csetlő-botló fabábu lépéseit terelte a vojtina deszkáira.

 

 

 

Pinokkió történetét sokan feldolgozták színházban és bábszínházban egyaránt. Törekedtél arra, hogy minél több előadást megnézz, mielőtt te is megrendezed?
Egyetlen Pinokkió előadást láttam, azt is még gyerekkoromban, és csak félig, megijedtem ugyanis a macskától és a rókától. Felnőttfejjel aztán pótoltam persze, és újranéztem ugyanezt az előadást, Pogány Judit legendás alakítását. Sokat olvastam viszont a meséről, igyekeztem felkészülni a Pinokkió-mítoszból.

 

Mit tartottál fontosnak beemelni az előadásba ebből a „Pinokkió-mítoszból”?
Pinokkió tüneményes figura, azonban a történetben számos olyan fordulat van, akár még kegyetlen, horrorisztikus elem is, ami nem feltétlenül gyerekeknek való, számukra feldolgozhatatlan, ezért nem is érdemes megmutatni. Ez egy tanmese arról, hogy teljesítsd a feladatodat, járjál iskolába, dolgozzál, ne játsszál, ne könnyelműsködjél. Én erről erősen mást gondolok, hiszen ma már tudjuk, hogy a játék fejleszti legjobban a gyerekeket, tehát nem léhaság.
Pinokkio 12Az eredeti mesében Pinokkió egy tizenéves, vásott kis kamasz, a mi előadásunkban egy kisgyerek, aki azzal együtt, hogy épp a dackorszakát éli át, nagyon szerethető figura. Nem egoista vadóc, aki csak magával foglalkozik, még akkor sem, amikor hisztizik, amikor öntörvényű. Tanulja a világot, és az együttélést a többiekkel, szembesül azzal, hogy nem csak ő van a világon, a körülötte lévők nem tárgyak és játékok, akikkel azt csinál, amit akar. Ugyanakkor elbűvölő, ahogy gyerekként lelkesedni tud, megejtő az igazságérzete, a kérdései, amiket a felnőttek már elfelejtenek feltenni. Ez a gyermeki nézőpont hallatlanul izgalmas, ezt mindenképpen szerettem volna beemelni.
A főszerepet Villant Bálint, volt tanítványom játssza, régóta ismerem, biztos voltam benne, hogy megvan benne mindaz a lelkesültség, nyitottság, humor, rafinált gyereknaivitás, ami egy ilyen gyerekfigura megformálásához szükséges.

 

Van-e szándék arra, hogy a bábszínház kontextusára reflektáljon az előadás?
Nagyon érdekes, hogy mit jelent a báblét, van-e egy bábnak élete, halála, sorsa, miből akar kiszabadulni Pinokkió, miért akar igazi kisfiú lenni? Olyan filozofikus gondolatok ezek, amelyekre úgy keressük a válaszokat, hogy azok a gyerekek számára se tűnjenek idegennek. Ki ne aggódott volna, amikor a kedvenc babája megsérült? Ki ne szerette volna, hogy az életre keljen? Ismerős érzések ezek mindannyiunk számára, mert voltunk gyerekek.

 

Törekedtél arra, hogy az eredeti mese szereplőinek karakterjegyei a színpadi átiratban is azonos formában jelenjenek meg?
Pinokkio 16Hellyel közzel. Gepetto figurája például nem egy idős ember, hanem egy középkorú férfi, aki bár kezdetben folyton perlekedik a szomszédjával, Constanzával, Pinokkió eltűnésekor mégis egymás szövetségeseivé válnak a keresésben, így amikor Pinokkió hazatér, családra lel.
Bábként jelenik meg a Tücsök, a leghatározottabb, legfelnőttebb figura, aki folyamatosan erkölcsi parancsokat, és együttélési szabályokat fogalmaz meg.
Egész alakos, maszkos figuraként óriásnak hat a Pinokkió báb mellett, a róka és a macska, valamint a tűznyelőbábos, és a rendőr figurája.
A Kékhajú Tündér egy kedves, jólelkű, ugyanakkor tudálékos, szabálykövető gyerek, megjelenítésében pálcás technikával mozgatott báb. Pinokkió embergyerekké válásával válik ő is igazi jó Tündérré.

 

Az előadás látvány- és hangzásvilága hogyan szolgálja a rendezői elképzelést? 
Pinokkio 06Anyag- és térhasználatban is az egyszerűségre törekedett Mátravölgyi Ákos díszlet- és bábtervező. Egy fából faragott figura fából készült világát jelenítette meg, melynek középpontjában végig Pinokkió áll, körülötte zajlanak az események.
Czapp Ferenc zeneszerző mindehhez izgalmas hangszereléssel (gitár, klarinét, harmonika, dob) gazdag és dús hangzásvilágot teremtett. Élőzenével kísérve rengeteg remek dal hangzik el az előadásban.

 

 

 

 Pinokkió

„Ha egy gyereknek jó a szíve, akármilyen komisz kis vadóc is egyébként, még mindig lehet belőle valami” – mondja a Jótündér. Pinokkió igazi rosszcsont. Egyik galibát a másik után okozza, veszélybe sodródik, rossz társaságba kerül, rendkívüli kalandok várják ezt a csupaszív fabábut. Bizony néha a szeretteit is bajba sodorja. Mégsem lehet rá haragudni, csak aggódni érte, és szurkolni neki. Nevetni is lehet néha rajta, de legtöbbször vele, hiszen kevés hozzá hasonló eleven eszű és vicces mesehőst ismerünk. Ha éppen elrendeződnének dolgai, akkor újra világnak ered, de sohasem feledkezik meg papácskájáról, aki világra faragta, és a Tündérről, aki mindig megsegíti, ha már nagyon nagy a baj. Pinokkió fabábu igazán otthon van a bábszínpadon, ahol megelevenedhetnek varázslatos kalandjai. A bábszínházban életre kelnek a bábok, Pinokkió pedig igazi kisfiúvá válik, ha minden jól alakul.

Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!

 

Carlo Collodi meséje alapján írta és rendezte: Perényi Balázs

Konzultáns: Tóth Miklós

Tervező: Mátravölgyi Ákos

Zeneszerző: Czapp Ferenc

 

Játékmester: Lovászi Edina

Rendezőasszisztens: Kiss-Wágner Edit

Fény: Ágh András, Barta Zoltán

Hang: Baditz Dávid, Czapp Ferenc, Papp László

Műhelymunkák: Kissné Kati, Nádasiné Szegedi Éva és a Borsos család

 

Játsszák: Fekete Gréta, Nagy Mónika, Reschofsky György, Schneider Jankó,Villant Bálint m.v.

Muzsikusok: Czapp Ferenc, Csonka László/Stefán Vivien, Molnár Endre, Papp László

 

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu