Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A madarak is hangicsálnak

Feltöltve: 2014. március 26.


Tavaszi rítusjátékkal, szertartásszínházzal várják a kisebbeket és nagyobbakat a játszószínház színészei márciusban és áprilisban.

 

 

Húsvét közeledtével új szertartásszínházi foglalkozással mutatkozunk be, melynek címe A madarak is hangicsálnak. A foglalkozást Magi Krisztina, játszószínházas kollégánk állította össze néprajzi tanulmányok, gyermekjátékokat feldolgozó könyvek, az evangélium és a Parasztbiblia felhasználásának segítségével.

A szertartásszínház-rítusjáték központi témája a tavaszvárás, Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának története. A foglalkozás alatt különböző játékokat és hagyományokat elevenítenek fel a játszók a gyerekek segítségével.

„A kos vagy más néven böjtmás havára esik a tavaszi napéjegyenlőség (március 21.), mely alkalommal a nappal és az éjszaka ugyanannyi ideig tart, azaz a Nap kitárva a kapuját, kibocsájtja az életadó, kirobbanó energiát.” – magyarázza Kriszti. Ennek a természeti jelenségnek jelképes megjelenítői a „hidas” játékok, a „zöldágjárás”, melyek egy közös éneklés, a telet szimbolizáló kiszebáb eltemetése után a foglalkozáson is sorra kerülnek. Ezt követően a játékosok öt képben elmesélik Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását.

A húsvéti hagyományok elmaradhatatlan része – és épp ezért rítusjátékunkból sem hiányozhat – a tojásfestés és a termékenységvarázsló népszokásként ismert locsolkodás. A foglalkozást, mely először március 24-én került bemutatásra, egy közös örömtánccal zárjuk végül – összegezte Kriszti.

Március és április hónapokban több alkalommal is műsorra tűzzük A madarak is hangicsálnak című szertartásszínházi rítusjátékunkat, melyre mindenkit sok szeretettel várunk!

 

A madarak is hangicsálnak
Játszószínházi szertartásszínház-rítusjáték

Rendező: Magi Krisztina

Játszók: Barkó Réka, Magi Krisztina, Vad Réka

Zenészek: Arany Zoltán, Éles Gergő

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu