Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Májusban rajtol a DESZKA Fesztivál

Feltöltve: 2024-03-27 10:10:31

Ezen a héten Zozó a színpadon
Zozó, a magányos szörny

Feltöltve: 2024-03-22 13:56:55

Ezen a héten Zozó a színpadon

Új darabunk, a Zozó, a magányos szörny humoros történet a barátságról, az egymás iránti nyitottságról és az előítéletek leküzdésének fontosságáról. Az előadás szövegkönyvét Anna Kemp és Sara Ogilvie Zozó, a magányos szörny című képeskönyve alapján Oláh-Bebesi Bori írta.

Interjú a Zozó rendezőjével
Interjú O. Horváth Sárival

Feltöltve: 2024-03-21 14:17:37

Interjú a Zozó rendezőjével

Vasárnap tartjuk a Zozó, a magányos szörny című mesejáték premierjét a Színháztermünkben. A kiközösítésről, elfogadásról szóló történet rendezőjével, O. Horváth Sárival a próbák szünetében beszélgettünk.

A Bábszínházi Világnap üzenetei
Bábszínházi világnap üzenetei

Feltöltve: 2024-03-20 11:05:01

A Bábszínházi Világnap üzenetei

Az UNIMA (Nemzetközi Bábművész Szövetség) kezdeményezésére 2003. óta március 21-én
ünnepeljük a Bábszínházi Világnapot.
Először a világnap nemzetközi üzenetét tolmácsoljuk Blanca Felipe Rivero tollából, aki amellett, hogy drámaíró és bábművész, az UNIMA kubai központjának alelnöke.

 

"A bábok makacsok, és a bábosok a világ minden figyelmét rájuk fordítják.
Makacsul kitartanak mindenütt, akár szomorúak, akár bátrak, akár boldogok vagyunk, akár melegünk van, akár valami finomra vágyunk.
Kitartanak a reménytelenségben és az apátiában. Bebújnak a bábosok bőrébe, és annak öltöznek, mert makacsok.
Ezért találkoznak a bábosok, ezért van mindig szükségünk egymásra.
Ez a szomjúság a szépség és a szimbolizmus iránt, ez a sürgetés, hogy az utalásokon keresztül kommunikáljunk, megszállottsággá válik. Ragaszkodunk a titokzatosságukhoz, mert a létezés végtelenségében léteznek, és segítenek, hogy felismerjük magunkat rajtunk kívül, egy másik dimenzióban, ahol a bábok laknak, a világ emlékezetében.
Ez a vágy, hogy figurákat alkossunk, hogy felépítsük létük birodalmát, ébren tart bennünket, és habozás nélkül az álmok urai lesznek.
Mi, bábosok, szeretjük egymást, ha együtt vagyunk, megszoktuk, hogy találkozunk és átöleljük egymást csak úgy, a világjárványok, háborúk vagy gazdasági dilemmák ellenére.
Mivel a bábok makacsok, elcsábítanak minket, és kézen fogva vezetnek, mint a gyermekeket. Nem számít, hogy miből készültek, kinek a kezében vannak, honnan jönnek, vagy hogyan vannak öltözve, hogy épek-e vagy sem, hogy teltebbek vagy vékonyabbak, nehezek vagy könnyűek, egyszerűek vagy bonyolultak. Csupaszra vetkőznek a kilógó varrásaikkal, a trükkjeikkel és a mozgatóikkal együtt, mert tudják, hogy így szeretjük őket.
A kubai bábosok, és a magam nevében biztosíthatom önöket, hogy akik e szeretett kék bolygó bármely szegletéből származnak, és szeretik a bábokat, figyelmet szentelnek nekik... a világ minden figyelmét.

Tanúsítom."

Blanca Felipe Rivero
 


A világnap hazai üzenetét Meczner János egyetemi tanár, a  Budapest Bábszínház volt igazgatója írta.

"Amikor harminc évvel ezelőtt a Budapest Bábszínház igazgatója lettem, a prózai színház felől, kívülről érkeztem a bábművészet világába. 
Lenyűgözött a műfaj sokszínűsége, rácsodálkoztam korlátlan lehetőségeire, féktelen szabadságára, és hamar megértettem, hogy a bábszínház életre szóló élmény, elköteleződés, felelősség. 
A műfaj új formáinak folyamatos keresése, a kísérletezés, a hagyományok megőrzése és felfrissítése, a bábművészek új generációinak kinevelése, a más művészeti ágakkal való összekapaszkodás és együttműködés olyan új utakra vezettek, melyeket prózai színházi alkotóként talán sohasem tapasztalhattam volna meg.
A műfaj sok csodája közül talán a legnagyobb, hogy minden korosztályt 0-99 évesig egyformán képes lenyűgözni és megszólítani. Semmi sem hasonlítható ahhoz, ahogy a legkisebbek kacagnak, izgulnak, lelkesednek egy bábelőadáson: az ő szemükben a fából faragott, papírból kasírozott vagy textilből megvarrt figura nem csupán él, de létezésének valódi tétje van. Később a csoda születése válik a legérdekesebbé: hogyan mozdul meg egy báb, mi a trükkje, honnan jön a fény. Mozgatók és bábok közös jelenléte, a színház születése része lesz a hatásnak. A modern színház összes jelentős felfedezése - a brechti V-effekttől a képzőművészeti absztrakcióig, a stilizált mozgástól a különböző kortárs narratív megoldásokig - a legtermészetesebb módon van jelen a bábszínházban, bármilyen korosztályhoz szóljon is az adott előadás. 
Épp ezért a bábművészet a legalkalmasabb arra, hogy kortárs nézőt neveljen: egy bábos koncepció mögött mindig felfedezhető egy filozófiai sík is, a vizuális absztrakció a gyönyörködtetés mellett el is gondolkodtat. A bábszínház valódi „Gesamtkunstwerk”, ahol a képzőművészet, a színészi játék, az irodalom, a mozgásművészet, a zene, a mozgókép egyenrangúan, egymást erősítve van jelen a készülő műalkotásban. Szintézise mindannak, amit a különböző művészeti ágak külön-külön tudnak, így a nézőre gyakorolt hatásuk is megsokszorozódik. 
Ha visszagondolok pályám elmúlt harminc évére, elsősorban hálát érzek. Hálás vagyok, hogy a bábszínház az életem és a színházi gondolkodásom elidegeníthetetlen részévé vált. Szerencsések azok az alkotók, akik már ifjúkorukban rátaláltak a műfajra, hiszen a bábszínház lehetőségei kimeríthetetlenek: a folyamatos változás, megújulás frissen és fiatalon tartja ezt a színházi formát, amely egyidős az emberi kultúrával.
Örömteli alkotást, felszabadult kísérletezést, izgalmas új utakat kívánok minden bábszínházi alkotónak és nézőnek a Bábszínház Világnapján!"

Meczner János

fotó: Éder Vera

Madarak is hangicsálnak
tavaszváró rítusjáték

Feltöltve: 2024-03-20 10:06:13

Madarak is hangicsálnak

Kis bérleteseink mától tekinthetik meg A madarak is hangicsálnak című tavaszváró rítusjátékunkat.

Ilyen volt a Bábszínházi Világnap
Bábszínházi Világnap

Feltöltve: 2024-03-19 12:02:30

Ilyen volt a Bábszínházi Világnap

Sok izgalmas meglepetéssel készültünk március 21-ére, a Bábszínházi Világnapra.

Lapozás:
1 2 3 4 5 6 7 8
...
191
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu