Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Archívum

Mesemondó program - A Csudakard története

Feltöltve: 2007. január 1.


18.00 - 19.00 óráig:

Mesemondó:
Láposi Terka


19.30 - 21.00 óráig:

A mesérol gondolkodó:
Pap Gábor
- A férfi szerepe meséinkben -


* * *

A Csudakard története

Láposi Terka meséli kedves és legkedvesebb meséjét, A Csudakard történetét. Benedek Elek meséjét hosszú lelki felkészülés után formálta játékká. Fia 5 és fél éves volt, amikor lerajzolta e történetet. Ezekbol a gyermekrajzokból fogalmazták anyagba Bodor Judittal a szereploket, helyszíneket. Kihívásként élték meg az alkotó folyamat során mindketten azt, hogy a gyermekrajz tükrözte tisztaságot, teljességet mi módon szabad, és lehet térbe helyezni. Térbe helyezni úgy, hogy a képi üzenet ne sérüljön, ugyanakkor a szavak ereje és a képi beszéd egy nyelvvé nemesüljön. Apró, tenyérnyi bábokat alkottak, mely bábocskák asztal-színpadon játsszák el mesei sorsukat.
A tér, amelyben a mese megszólal kicsi, csendet sugárzó, ahol a gondolatnak, a halk szavaknak, a finom mozdulatoknak van helye és súlya. S miért? Hogy el ne repüljön a pillangó! Egy pillangó, mely az 1999. augusztusában született gyermekrajz kardja - keresztje felett központi helyen ékeskedve tette fel a legnagyobb talányt Láposi Terkának: miféle metamorfózissal teremt kapcsolatot e kard – kereszt – pillangó?

„Csudálatos álmot láttam én az éjjel,
színeset, tarkát, hímeset,
lelkemnek nagyon kedveset.
Álomban egy fehér lepke szárnyra kelt,
s virágról, virágra énekelt.
Álmot szórt egy alvóra,
egy titkot orzo fiúra.
A fiú nott, s növekedett,
titka véle cseperedett.
Meséljem e lepkeszárnyán érkezo, Napot s Holdat ismero álombéli nagy titkot?”

E sorokkal kezdodik a történet. S mi a titok? …
A mesei sorsokat, utakat muzsika kíséri. A mesélot a zenei elemek, énekek a lélek megszólaltatásában segítik. A muzsikus Barkó Réka.

* * *

Mesemondó program

„A mese úgy megy, ahogy akarjuk,
csak alapja meglegyen,
abba mindent bele lehet hordani .”

De mi mindent lehet abba „belehordani”, ez ma, a XXI. század elején számunkra a nagy kérdés! Az örökérvényu tartalmak, erkölcsi üzenetek, értékek, próbatételek milyen módon szólítják meg napjaink gyermekeit, felnotteit?
Magokat, eszenciákat, útravalókat keresünk, hogy biztonságosabban tudjunk gyermekeinknek vállára tarisznyát tenni, amikor útra indítjuk oket.

2006 oszétol 7 (!) alkalommal tervezünk találkozót egy-egy mesemondóval és a mesérol gondolkodó tudóssal, illetve a mesét hallgató közönséggel.

Ezen alkalmakon olyanokkal találkozhatunk, akik még élik és tudják a Titkot: a mesemondás, a mesélés és a mese rejtett és feltárulkozni vágyó titkát. Olyan játszókkal, a mesérol gondolkodókkal szeretnénk együtt lenni és Oket gyermekeinknek bemutatni, akik minden tekintetben az archaikus, magyar, öröklés útján elnyerheto és megkapható értékeket szólaltatják meg a szó mágikus eszközével és erejével.
Bábszínházunk Játszószínházi programjában, szellemi vállalásában népmeséink, és a mesemondás teljességgel jelen van. A találkozásokra azért van mégis szükség, hogy össze tudjuk gyujteni lelki-szellemi örökségünket, a mesélés erejével hirdetheto egyetemességet!
A találkozások teljessé azáltal válnak, hogy a meghívott mesemondó vagy játszó koraeste mesél, játszik nagyobbacska formájú gyermekecskéktol középiskolás korú nagyobbacskákon keresztül a felso határig (ami nincs!) mindenkinek. Ezt a játékot megnézi, hallgatja egy meséket kutató, mesékrol gondolkodó tudós ember is.
O és a mesemondó közösen segítenek a titkokat, a tanokat megérteni. Ok „ketten” fejtenek meg egy-egy fontos mesei „valóságot”, tartalmat, szimbólumot, szellemi üzenetet.
Mesélok és Kutatók eszmecseréje, beszélgetése ez, az „Apáról fiúra” való, napjainkra már-már teljesen elhalt szellemi utakról, ez lenne legfobb célunk.


Szeretettel várunk Mindenkit!
Pihenjünk meg egy rövid idore közösen népmeséink titkai között!

A mesék és gondolatok megszületésének helyszíne:
Vojtina Bábszínház - Játszószínház

Jegyár: 650 ft


Mesemondó programunk további alkalmai:

2007. június 4.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu