Színház-pedagógia

A 2011-2012-es évadtól bővítettük az interakcióra épülő játékaink sorát, és elindítottuk színházi nevelési programunkat, melyet a nagyszínpadra is kiterjesztettünk.

Bábszínházunk színházi nevelési programjára 2014 szeptemberétől ismét várjuk óvodás csoportok, iskolai osztályok, és sajátos nevelési igényű gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó szervezetek bejelentkezését. A minden hónapban megjelenő Bábosházi Soroló című programfüzetünkben és a honlapunk műsornaptárjában megjelöljük azokat a napokat, melyeken színház-pedagógiai foglalkozásokat, együttléteket tervezünk. Ezekre a foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.

Bábszínházunk kiemelt színházpedagógiai céljai:
Előadásainkkal, foglalkozásainkkal helyet, közeget biztosítunk a felnövekvő generációknak a közös gondolkodásra, a vélemények szabad artikulálására, a kultúránk tradicionális szokásainak jelenbe való szólítására, értékközvetítésre, a gyermekség határainak szélesítésére.
Létrehozunk interaktív játékokat, melyekben közvetlen, személyes és mégis közösségben megélt élmények, hatások érik a résztvevőket, ahol a színház, a dráma- és a bábjáték eszközeinek felhasználásával az életkorokat érintő kérdésekkel, történetekkel, helyzetekkel foglalkozhatunk, illetve a felvetett kérdésekre a valós válaszok megszületését szorgalmazhatjuk.
A program felvállalja, hogy a kérdezés feltételnélküli és szabad. A művészet mindig állítás valamiről valamilyen módon. Éppen ezért szeretnénk, ha programunk az összefüggések feltárásnak eszköze lehetne!

Hívószavaink: kölcsönös megértés, empátia, lojalitás, egymás tisztelete és elismerése, nyitott gondolkodás, partnerség, együttműködés, konszenzus, emberi együttélés, kölcsönös segítségvállalás, autonóm egyéniség.
A színház-pedagógiánk alapja a játékosság, a játékon keresztül való ismerkedés embertársainkkal, a világgal, a színház (báb) világával, a mindennapokkal, egy-egy aktuális fogalommal…Választható programjaink:

I. Forma: BÁB-VILÁG – nyíltnapok a Vojtina Bábszínházban
A program a bábszínház szervezeti egységeinek körbejárásával kezdődik, egy előadás megtekintésével folytatódik, végül annak közös értelmezésével zárul.
(bontott életkorú csoportoknak tematikusan szerkesztett napok az óvodától a középiskolás csoportokig)

II. Forma: BÁB-JÁTSZÓ-HÁZ – a magyar dramatikus - bábos néphagyományok és a kortárs bábművészet egymásra találása
Ennek a programnak a keretében egy-egy csoport négy alkalommal látogat el hozzánk az évadban, az évköri ünnepi menetet tekintve négy fontos csomópontot érintünk játékainkban: a szüreti mulatságok, a betlehemes, a farsangi és a pünkösdi időszakot.
(a manualitástól a közvetlen játszáson keresztül báb- és drámapedagógiai órák óvódás, kisiskolás, és sajátos nevelést igénylő gyermekeknek)

III. Forma: BÁBOS TÁRS-JÁTÉKOK – rendhagyó előadás-feldolgozó órák, kiemelten a színháznézésre, az értelmezések és élmények feltárására (általános iskola alsó- és felső tagozatosainak, középiskoláknak)

IV. Forma: BÁB és FÓKUSZ – „TRAMBULIN” – drámaórák adott fogalmak, fókuszok köré szerkesztve (általános iskola alsó- és felső tagozatosainak, középiskoláknak)

Kapcsolat

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.


Tel./fax: +36 52/418-160
e-mail: vojtina@vojtinababszinhaz.hu

Műsornaptár

2017.  Szeptember
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Online jegyfoglalás

rajzpalyazat

Jegy- és bérletárak

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.400 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:
 
Gyermekelőadás: 800 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 800 Ft / fő

szoptatasbarat

bannergif

Kereső

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni a legfrissebb bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fenntartónk:

Kiemelt támogatóink:

 Debrecen Város Önkormányzata eem-logo nkaA színház a műsorváltozatás jogát fenntartja!