A sárig kicsi kígyó kamaraelőadás a tervező szemével

 

majoros gyula

 

Míg színháztermünkben az Álomszövő Pendula próbái zajlanak, játszószínházunkban A sárig kicsi kígyó címmel készül kamaraelőadás.
A tervezés kihívásairól MAJOROS GYULA bábkészítőt kérdeztük.

 

 Ez már a harmadik tervezésed a játszószínházban az Őztestvérek és a Jancsi és Juliska című meséket követően. Milyen feladattal jártak ezek a munkák?
Alapvetően a vizuális problémák megoldása a célom, a tér kialakításától kezdve a karakterek megjelenítéséig. Mindebben nagy segítséget nyújt Láposi Terka rendező, aki kellően határozott és alaposan felkészült, amikor vázolja az elképzeléseit. A hallottakat átengedem a saját szűrőmön, majd belekezdek a tervezői és kivitelezői munkába. Mindenki a saját szemével látja a világot, ezért szeretem egy kézben tartani ezt a két feladatot, így nem kell attól félnem, hogy a végeredmény nagyon eltérő lesz a tervekhez képest.

 

Az Őzestvérek és a Jancsi és Juliska hasonló esztétikai minőséget képvisel. Mennyiben követi vagy tér el ettől A sárig kicsi kígyó?
Az előző előadásokhoz képest, ahol a legmeghatározóbb térszervező elem az áttetsző, jól transzponálható polikarbonát volt, egyfajta lebegő állapotot kifejezve, ebben a darabban a fa anyagszerűsége lesz a központi elem. Három gurulós asztalkán szoborszerű bábokkal játsszák el a történetet a színészek. A tér kialakításakor fontos szempont volt a kint-bent, lent-fent dimenziók kiemelése. Mikrovilágokat jelenítünk meg: a szegény ember hétköznapi szintjét, a királyi család gazdagságát színpompás díszletek között, valamint a kígyóvá változott ifjú és a királylány elszigetelt életterét.
A bábok minimális mozgásra képesek, emiatt nagyobb hangsúlyt kap a színészi játék.

 

Mennyiben kihívás ez a mostani tervezés?
Kísérletező alkotónak tartom magam, szeretem az új feladatokat. A sárig kicsi kígyó tervezését különösen így élem meg, elsősorban a fával való munka miatt. Alkotóként teljesen szabad kezet kapok, nem érzem azt, hogy bele lennék kényszerítve valamibe, amivel nem értek egyet.  

 

Mi az a momentum A sárig kicsi kígyó mesében, ami leginkább megfogott?
A közdelemről szól számomra, mely elsősorban a nők próbatételeit mutatja be, kezdve a szegényasszonytól, aki azt a tanácsot kapja, hogy fogadja fiaként az első szembejövőt, illetve a királylány megpróbáltatásairól, aki elárulja a királyfi titkát, és emiatt bűnhődnie kell. Megható az asszony elfogadása, bizalma, ahogy egy számára veszélyes élőlényt, egy kígyót vesz magához. A mese a saját nyelvén fogalmazza meg a valóságot, melyen keresztül élettanulságokat közvetít.

 

Mit jelent számodra a küzdelem?
Azt hogy eljutunk A pontból B pontba, a lépcsőzetességet jelenti, a fejlődést ennek minden pozitív tartalmával együtt. Meg kell tudnunk haladni önmagunkat, ha fejlődni akarunk.

 

 

Kapcsolat

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.


Tel./fax: +36 52/418-160
e-mail: vojtina@vojtinababszinhaz.hu

Műsornaptár

2017.  Szeptember
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Online jegyfoglalás

rajzpalyazat

Jegy- és bérletárak

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.400 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:
 
Gyermekelőadás: 800 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 800 Ft / fő

szoptatasbarat

bannergif

Kereső

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni a legfrissebb bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fenntartónk:

Kiemelt támogatóink:

 Debrecen Város Önkormányzata eem-logo nkaA színház a műsorváltozatás jogát fenntartja!