A 2016/2017-es évad bérletajánlója

Kíváncsi vagy milyen előadásokat játszunk a 2016/2017-es évadban?

Itt megtudhatod!....

 

Óvodás bérlet

Négy előadás – ajánlott életkor 3-7 éveseknek

 • Álomszövő Pendula
 • A sárig kicsi kígyó
 • Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
 • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték


Iskolás I. bérlet

Négy előadás – ajánlott életkor 6-12 éveseknek

 • Álomszövő Pendula
 • A só
 • Pinokkió
 • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjátékIskolás II. bérlet

Két előadás + az előadásokat követően 60 perces drámafoglalkozás
ajánlott életkor 10-18 éveseknek

 • A só
 • Pinokkió

Az előadásokhoz - előre egyeztetett módon -  a látottakat feldolgozó drámaóra is kapcsolódik.
A két megajánlott előadás olyan élethelyzeteket, erkölcsi mondandókat fogalmaz meg újszerű színházi megoldásokkal, melyekről korhatár nélkül érdemes egymással beszélgetni.


 

Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

 • Tessék engem megmenteni!
 • Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

KAMARAJÁTÉKOK:

 • Őztestvérek
 • Hamuban sült pogácsa
 • A kiskakas gyémánt félkrajcárja
 • Jancsi és Juliska

SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

 • Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”
 • Karácsonyvárás: Paradicsomjáték
 • Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”
 • Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”
 • Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"
 • Pünkösdi király- és királylány választás: „Szíp kerekek forogjatok!”


   

  Az előadások ismertetői

   

  G. Szász Ilona: Álomszövő Pendula

  (Színháztermi előadás)

  Valamikor réges-régen dédanyáink idejében Palotás vidám városka volt. Vasárnap a tűzoltózenekar hangjaira sétáltak a hölgyek és urak. A rigójancsi cukrászdában fagylaltoztak, Vekni péknél vették a fahéjas kalácsot, Marie-nál vásárolták gyönyörű kalapjaikat, és a piac téren minden reggel elmesélték egymásnak  az álmaikat. Az ábrándos kis Pendula, a kalapos kisasszony, naplementekor odaült a főtéri kút mellé, és a felhőket bámulta, amelyek olykor virágra, máskor elefántra hasonlítottak. Ám egyszerre csak vége lett a vidámságnak, mert az Álomrabló Markoláb egy éjjel elrabolta, és zsákjába tömködte az álmokat…

  Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

   

  Láposi Terka: A sárig kicsi kígyó
  (Játszószínházi kamarajáték)
  Titok? Mindig is volt és lesz. A titok valami elhallgatott, rejtélyes tény, akár varázsereje is lehet. A titoktartás kötelesség. Ha valaki mégis megszegi, annak súlyos következményei lehetnek. A kicsi kígyó nagy titkot őriz, s meg szeretne tőle szabadulni. Ennek sikeréhez egy megbízható segítőtársra lenne szüksége. Valakire, aki szavát adja, hogy idő előtt nem mondja el senkinek a világon kettőjük, immár közös titkát. S, ha ez sikerül, akkor még egymásé is lehetnek.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Markó Róbert: Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála
  (Színháztermi előadás)
  Hol volt, hol nem volt, egyik országban vagy másik országban, annak is a közepén vagy a szélén, itt vagy ott, volt egyszer egy szegénylegény. Úgy hívták: Szerencsés János. És hogy mit akart ez a Szerencsés János? Hát a király lányának a kezét. A király meg azt mondta, csak akkor adja a lányát a Szerencsés Jánoshoz, ha a Szerencsés János az ördög fejének a tetejéről három aranyhajszálat elhoz. Elindult hát a Szerencsés János egyenesen a Pokol iránt. Hogy odaért-e? Hogy az ördögöt megtalálta-e? Hogy a fejéről a három aranyhajszálat elhozta-e? Aki kíváncsi, járjon utána!
  A történetet egy paravános bábos játékban keltjük életre dudaszó kíséretében.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Kolozsi Angéla: A só
  (Színháztermi előadás)
  Egy dölyfös, önimádó király felteszi három lányának a kérdést: mennyire szeretik őt a gyermekei? A két idősebb lány vége nincs hízelkedésbe kezd – a legkisebb lány válasza azonban egyszerű: úgy szereti édesapját, mint az emberek a sót. Ez az egyszerű válasz azonban vérig sérti a királyt: haragjában elűzi birodalmából legkisebb gyermekét, aki beáll szakácsnőnek a szomszéd király udvarába...
  Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!

   

  Collodi-Kárpáti Péter: Pinokkió
  (Színháztermi előadás)
  „Ha egy gyereknek jó a szíve, akármilyen komisz kis vadóc is egyébként, még mindig lehet belőle valami” – mondja a Jótündér. Pinokkió igazi rosszcsont. Egyik galibát a másik után okozza, veszélybe sodródik, rossz társaságba kerül, rendkívüli kalandok várják ezt a csupaszív fabábut. Bizony néha a szeretteit is bajba sodorja. Mégsem lehet rá haragudni, csak aggódni érte, és szurkolni neki. Nevetni is lehet néha rajta, de legtöbbször vele, hiszen kevés hozzá hasonló eleven eszű és vicces mesehőst ismerünk. Ha éppen elrendeződnének dolgai, akkor újra világnak ered, de sohasem feledkezik meg papácskájáról, aki világra faragta, és a Tündérről, aki mindig megsegíti, ha már nagyon nagy a baj. Pinokkió fabábu igazán otthon van a bábszínpadon, ahol megelevenedhetnek varázslatos kalandjai. Ahogy a bábszínházban is életre kelnek a bábok, úgy válik kisfiúvá Pinokkió is a történet végén, ha minden jól alakul.
  Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!  Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

   

  Paul Maar – Nagy Viktória Éva – Schneider Jankó: Tessék engem megmenteni!

  tessek engem„Egyszer volt, hol nem volt...” – kezdhetnék így is a mesét, mert ebben a történetben is vannak királylányok, hercegek, sőt még egy szörny is, (akit persze elvarázsoltak és alig várja, hogy valaki feloldja a varázslatot)…mégsem úgy történnek itt a dolgok, ahogyan egy szokásos „egyszer volt, hol nem volt” mesében lenni szokott. Persze a végén itt is minden jóra fordul, de addig mókás, váratlan, és tanulságos kalandokba keverednek hőseink, és már sok mindent másképp gondolnak, mint amikor elindultak.
  Paul Maar meséjét klasszikus paravános játékként álmodtuk a Vojtina Bábszínház színpadára, olyan pergő játékkal, ami élmény lehet óvodásnak, felnőttnek egyaránt.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

     Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

  KAMARAJÁTÉKOK:

  Őztestvérek

  Oztestverek-13Egymást szerető testvérpár bolyong az erdőben, otthonról szöktek el. Az egykori családi házba mostoha költözött, aki kibírhatatlanná tette napjaikat. Elindultak hát az útra, a messzi, a kalandos, a félelmetes nagyútra. Ó, milyen jó, hogy ketten vannak! Ha az egyik fél, a másik bátorít, ha az egyik alszik, a másik őrködik. De egy napon minden, de minden fenekestül megváltozik, már semmi nem lesz olyan, mint előtte.
  A gyermekeket általában megzavarja, ha tudatosul bennük, hogy egy időben, ugyanazzal a dologgal kapcsolatban, kétféle érzés van bennük. Történetünkkel ezt, az emberi természetünkben rejtőző kettőséget próbáljuk felfejteni: aggódni a veszélyektől, de hittel, elszántsággal, egyre érettebben leküzdeni azt. A testvériség vérszerinti, szétválaszthatatlan egység, személyes kötelék. Belső fejlődésünk menetében emberségünket szeretteink iránt érzett féltő gondoskodással is erősíthetjük.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Hamuban sült pogácsa

  hamuban sült 2A hamuban sült pogácsát akkor kapjuk, ha nagy út előtt állunk. Testi, szellemi, lelki táplálék egyszerre, hiszen erőt ad még egy csipet morzsa is belőle. A kenyér pedig „a gondtűrő emberé, aki vet, arat, akinek malma van, tűzhelye, hitvese, akinek temploma, hite van” – mondja a mese. S milyen nehéz megküzdeni azért, hogy legyen mindenkor az asztalon! A küzdelem pedig olyan sokféle lehet. Ennek indultunk utána játékunkban, ennek a sokféleségnek.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!  A kiskakas gyémánt félkrajcárja


  A kiskakas 2Krajcár gyémántból, még ez is fele az egésznek? Hm! A krajcár nem gyémántból, hanem rézből, ritkán ezüstből készült. A gyémánt a legtisztább, a legkeményebb törhetetlen drágakő, fénye tökéletes, színszórása a legmagasabb. Miféle kincs ez? S pont egy ilyen különleges fénymagocskát talál a játszani is szerető, a reggeleket vidáman köszöntő kakas. Öröme határtalan. Hangos kukorékolása még a Napot is mosolyra fakasztja, s vele kacag és bolondozik a kutyus, a cicus, de még az olykor szomorkás gazdaasszonya is. Ez a lárma azonban felbőszíti a mérhetetlenül lusta, undok, zsugori szomszédságot. S ezzel nem csak a mulatozásnak, hanem mindennek vége!
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


  Jancsi és Juliska


  Jancsi és Juliska 1 kicsiKét, egymást szerető testvér eltéved az erdőben. Nem értik, hogy miért nem ismerik fel a hazavezető utat, hiszen évek óta ezt az erdőt járják. Most mégis, mintha minden megváltozott volna. De miért, hogyan, mikor? Ó, mennyi ismeretlen hang, illat, növény, állat, titokzatosság! S egy csodaszép, illatos házikó! Itt az erdő mélyén, ahonnan semmilyen út sem vezet tovább, áll ez a mézeskalácsház.
  Mit tegyen a két testvér az ismeretlen, eddig soha nem tapasztalt, rejtélyes, varázslatos, csábító helyen? Bátorságot honnan lehet meríteni? Hogy ismerhető fel, mi segíthet ki a nehéz helyzetekben? Kétség nem fér hozzá, hogy a két testvér egymás nélkül semmire sem jut, hacsak….
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

     SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

  Rítusjáték: a magyar népszokásaink ünnepköréhez köthető, archaikus szertartásrendet követő, autentikus, eredeti folklórszöveg és muzsika, illetve énekek felhasználásával szerkesztett dramatikus játékok.

   

  Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”

  elmentem énMikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék és minden rangú-rendű szerelmespár,…
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Karácsonyvárás: Paradicsomjáték

  ParadicsomjátékAz év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A mulatságban kiderül, hogy a régiségben ez a Paradicsomjáték ideje is. Egy tréfás történetben elmeséljük a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjuk hírül az angyaloknak, hogy várjuk a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”

  menjünk el 39Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


  Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”

  illik a táncEgy csúfszájú, nagyhangú asszonyságnak elveszett a mindentudó, számokat is felismerő kecskéje, a szomszédnak a táncos medvéjébe éppen most került valami kórság és meg sem moccan, a cigányasszony jósolna ugyan tenyérből is, de nincs, aki bátran vállalná sorsának ismeretét. No, annyi minden furcsaság történik velünk e farsangi napokban, hogy legény legyen a talpán, aki azt kibírja!
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   

  Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"

  A madark is hangicsálnakHangicsálnak a madarak? Igen, az énekes madarak teszik ezt. „Hangicsál a fülemile a zöld ágon, A szerelem öröm s bánat e világon” – énekli a tavaszidőbe, aki szerelmes. Az Alföldön élők pedig Húsvétra várva a „Ma van húsvét napja” című dalra fakadnak, mely szintén erről mesél: „Lám a madarak is, Hangicsálnak ők is, Vigadoznak, Szép plánták újúlnak, Termőfák virulnak, Virágoznak.” Tavasszal mindent kifordíthatunk a sarkából a napfény erejének növekedésével.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


  Pünkösdi király- és királylány választás:
  „Szíp kerekek forogjatok!”

  szipkerekek kicsi
  Pünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá.
  Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

   


   

  Színházi nevelési program

  Bábszínházunk színházi nevelési programjára várjuk óvodás csoportok, iskolai osztályok, sajátos nevelési igényű gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó szervezetek bejelentkezését. A programok külön és részletes ismertetőjét a Vojtina Bábszínház honlapján, színház-pedagógia menüben találják meg az érdeklődők. A minden hónapban megjelenő Bábosházi Soroló című programfüzetünkben és a honlapunk műsornaptárjában megjelöljük azokat a napokat, melyeken színház-pedagógiai foglalkozásokat, együttléteket tervezünk. Ezekre a foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.

   

  Bábszínházunk kiemelt színház-pedagógiai céljai:
  Előadásainkkal, foglalkozásainkkal helyet, közeget biztosítunk a közös gondolkodásra, a vélemények szabad artikulálására, a kultúránk tradicionális szokásainak jelenbe való szólítására, értékközvetítésre, a gyermekség határainak szélesítésére.
  Létrehozunk interaktív játékokat, melyekben közvetlen, személyes és mégis közösségben megélt élmények, hatások érik a résztvevőket, ahol a színház, a dráma- és a bábjáték eszközeinek felhasználásával az életkorokat érintő kérdésekkel, történetekkel, helyzetekkel foglalkozhatunk, illetve a felvetett kérdésekre a valós válaszok megszületését szorgalmazhatjuk.
  A program felvállalja, hogy a kérdezés feltételnélküli és szabad, a művészet mindig állítás valamiről valamilyen módon. Éppen ezért szeretnénk, ha programunk az összefüggések feltárásnak eszköze lehetne!

   

  Hívószavaink: kölcsönös megértés, empátia, lojalitás, egymás tisztelete és elismerése, nyitott gondolkodás, partnerség, együttműködés, konszenzus, emberi együttélés, kölcsönös segítségvállalás, autonóm egyéniség.
  A színház-pedagógiánk alapja a játékosság, a játékon keresztül való ismerkedés embertársainkkal, a világgal, a színház (báb) világával, a mindennapokkal, egy-egy aktuális fogalommal…

   

  Választható programjaink:

  I. Forma: BÁB-VILÁG – nyíltnapok a Vojtina Bábszínházban
  A program a bábszínház szervezeti egységeinek körbejárásával kezdődik, egy előadás megtekintésével folytatódik, végül annak közös értelmezésével zárul.

  (bontott életkorú csoportoknak tematikusan szerkesztett napok az óvodától a középiskolás csoportokig)

   

  II. Forma: BÁB-JÁTSZÓ-HÁZ – a magyar dramatikus - bábos néphagyományok és a kortárs bábművészet egymásra találása
  Ennek a programnak a keretében egy-egy csoport öt alkalommal látogat el hozzánk az évadban, az évköri ünnepi menetet tekintve öt fontos csomópontot érintünk játékainkban: a szüreti mulatságok, a betlehemes, a farsangi, a húsvéti és a pünkösdi időszakot.

  (óvódás, kisiskolás, és sajátos nevelést igénylő gyermekeknek)  III. Forma: BÁBOS TÁRS-JÁTÉKOK – rendhagyó előadás-feldolgozó órák, kiemelten a színháznézésre, az értelmezések és élmények feltárására (általános iskola alsó- és felső tagozatosainak, középiskoláknak)

   

  IV: Forma: KAMASZTÖRTÉNETEK – osztálytermi színházi nevelési előadások

  Cím: Lomtalanítás – kamasztörténetek 1.

  Téma: család, szerelem, társas kapcsolat, csalások és csalódások, kommunikáció a családban.

  Megszólított életkor: középiskola (15 – 16 éves)

  Helyszín: iskolai osztálytermek, Vojtina Bábszínház

  Az előadás időtartama: 120 perc

   

  Cím: Hogyan lettem néger? (vagy A Halak kora) – kamasztörténetek 2.

  Téma: A tanár felelőssége, a tanár szakmai és civil énje, tanár-diák viszony

  Megszólított életkor: középiskola (14 – 18 éves)

  Helyszín: iskolai osztálytermek, Vojtina Bábszínház

  Az előadás időtartama: 180 perc

   

   

   

   

Kapcsolat

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.


Tel./fax: +36 52/418-160
e-mail: vojtina@vojtinababszinhaz.hu

Műsornaptár

2017.  Szeptember
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Online jegyfoglalás

rajzpalyazat

Jegy- és bérletárak

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.400 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:
 
Gyermekelőadás: 800 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 800 Ft / fő

szoptatasbarat

bannergif

Kereső

Hírlevél feliratkozás

Szeretne értesülni a legfrissebb bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fenntartónk:

Kiemelt támogatóink:

 Debrecen Város Önkormányzata eem-logo nkaA színház a műsorváltozatás jogát fenntartja!