Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Vasárnapi Matinék

Feltöltve: 2021. február 21.

Szeretnénk, ha a kapcsolat közöttünk a járvány ellenére is fennmaradna, és hogy ne maradjatok bábszínház nélkül, ne engedjük el egymás kezét. 
Szeretettel várunk mindenkit vasárnaponként a képernyők elé, ugyanis minden héten megosztunk egy számunkra kedves előadást veletek!
A vetítéseket a Youtube-csatornánkon és a Facebook-oldalunkon lehet megtekinteni minden vasárnap 10 órától. Az előadások megtekintése INGYENES.

Az eddig vetített előadásaink:

Január 10.
Maskarádé 2021 – múltidézés: Farsangi alakoskodók
Bábszínházunk hagyománya a farsangi télűzés, melyet 1999 februárjában kezdtük kialakítani. Ekkor Maskarádé címmel télűző mulatságot rendeztünk. Helyszínnek a Hotel Aranybika Bartók-termét választottuk. Délelőtt a gyerekeknek szólt a farsangi mulatság, este a város felnőttjei bálozhattak. 2001-től, amikor már saját színházi épületet kaptunk, három napossá bővítettük a mulatságok sorát.
Az évek során változott a tartalom, de a népszokás elemei (az álesküvő, az állatalakoskodás, a Cibere és Konc király küzdelem, a betegségűzés, a Tél és a Tavasz versengése) mindig jelen voltak.

Január 17.
Az aranyszőrű bárány
„Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több.” A rosta likánál eggyel több, azaz a Legkisebb, ha elálmosodott, elévette szépen szóló furugláját. Ezzel tartotta magát ébren a juhosgazda nyájának őrzése alatt. Ó, milyen csudákat tett a muzsikájával és azzal az aranyszőrű bárányával, amit fizetségként kapott. Miben van az ereje ennek a Legkisebbnek? Miért nyeri el még a királykisasszony kezét is? Annyi kacagás kíséri a Legkisebb és bárányának útját az esküvőig, hogy magunk, útjának kísérői is a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Január 22. 
Maskarádé 2021 – múltidézés: Cibere és Konc király versengése
Bábszínházunk hagyománya a farsangi télűzés, melyet 1999 februárjában kezdtük kialakítani. Ekkor Maskarádé címmel télűző mulatságot rendeztünk. Délelőtt a gyerekeknek szólt a farsangi mulatság, este a város felnőttjei bálozhattak.
Az évek során változott a tartalom, de a népszokás elemei (az álesküvő, az állatalakoskodás, a Cibere és Konc király küzdelem, a betegségűzés, a Tél és a Tavasz versengése) mindig jelen voltak.

Január 24. 
A papucsszaggató királykisasszonyok
Ki látott már olyan tarisznyát, amely sohasem telik meg, s olyan bundát, amit ha valaki magára kanyarít, láthatatlan lesz? Ki találkozott már olyan ördöngős lélekkel, aki álomport hint mindenkire, aki útjába kerül? Az is igencsak fogas kérdés, hogy egy éjszaka alatt miképpen feslik szét egy pár papucs? A juhászlegény, mint minden mese hőse sok mindennel szembe néz, utazik erdőkön, mezőkön, lát olyan csodákat, ami számára is hihetetlen. S hogyan nyeri el a legkisebb királylány kezét? No, ez igazán rejtélyes!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Január 31. 
 A Csizmadia, a Szélkirály és a Nyúlpásztor esete
Nyulakat pásztorolni? Ki hallott már ilyenről? Valószínűleg senki, de én mondom nektek, nem könnyű mesterség: az erre, arra, meg amarra ugráló nyulakat egy helyre terelni, és ott is tartani bizony embert próbáló feladat. Márpedig ezt a próbatételt kell kiállnia annak a szegénylegénynek, aki szeretné elnyerni a királylány kezét, és a birodalom felét.
A szegény csizmadia meg kénytelen a Szélkirályhoz fordulni, miután az az utolsó szemig kifújta a vékájából a fáradságos munkával megszerzett lisztet. A Szélkirály kárpótolja is a szegény csizmadiát. De vajon jól használja-e majd az ölébe hullott ajándékokat a csizmadia?
Ebben az előadásban két kevésbé ismert, de méltatlanul mellőzött magyar népmese elevenedik meg egy paravános-kesztyűsbábos játék keretében, sok zenével.
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Február 7. 
A virágot lépő lány
Léteznek csodák, melyek észlelésekor szemünk, szánk eláll. Olyan különös varázslat történik a mesénk szépséges lányával, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs rá: virág nyílik a lépte nyomán, az aranyos színű hajából soha nem látott szépségű virágok hullanak, könnyei gyémántgyöngyök. S mindez nem derül ki róla mindaddig, amíg a királyfi szépségéért feleségül nem kéri. Ekkor azonban olyan bűbájos események veszik kezdetüket, hogy minden fenekestül felborul, a feje tetejére áll a világ, a boszorkány átkot szór mindenre, és mindenkire. Ki érti ezt? Mi lesz most?
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!

Február 14.
Maskarádé 2021 - múltidézés: Kossuth téri Maskarádé
Bábszínházunk hagyománya a farsangi télűzés, melyet 1999 februárjában kezdtük kialakítani. Ekkor Maskarádé címmel télűző mulatságot rendeztünk. Délelőtt a gyerekeknek szólt a farsangi mulatság, este a város felnőttjei bálozhattak.
Az évek során változott a tartalom, de a népszokás elemei (az álesküvő, az állatalakoskodás, a Cibere és Konc király küzdelem, a betegségűzés, a Tél és a Tavasz versengése) mindig jelen voltak.
A hagyományokhoz tartozott, hogy a Kossuth téren, nagyközönség előtt is megtartottuk a Maskarádé bizonyos részleteit.
Ebben az évben nem rendezhetjük meg a hagyományos mulatságot, de az elmúlt esztendők felvételeiből sorozatot láthatnak a gyermek és a felnőtt korúak is a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon.

Február 21.
A csúnya kislány
A történet fontos nézőpontból tesz fel kérdéseket önmagunk és mások elfogadására.
A hívószavak: csúfolódás, kirekesztés, barátság, rend és rendetlenség.
Ki milyennek látja a másikat, mit okozhatunk azzal, ha rosszallásunkat meggondolatlanul folyamatosan a fejére olvassuk – ezen kérdések irányítják a mesénk szereplőit, no, és a csodák! Mert talán ezek is kellenek ahhoz, hogy egyszer csak másképpen cselekedjünk.
Előadásunk játékossága az egyszerűséget, az adott életkorra jellemző szerepjátékok megélését hangsúlyozza. A látvány az otthon, vagy éppen az óvodai csoportszobában azonnal kialakítható és megvalósítható bábjátékra épül. Az egyszemélyes bábos játék erőssége a ritmus, a zenei effektekkel való diskurzus, a bábbá alakított gyermekjátékok míves mozgatása.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Február 28.
Óriásölő Margaret
Margaret, a fiatal falusi lány hős szeretne lenni, Simon, a legkisebb királyfi pedig mesemondó.
A környezetük nem érti, kineveti, kigúnyolja őket. Hogyan is lehetne egy gyenge leányból lovag? Milyen királyfi az, akit jobban érdekelnek a mesék, mint a kardforgatás?
Margaret és Simon találkozása egy rendhagyó hőstörténet kezdete, melyben nem csupán a természet erőivel, a tengeri szörnnyel és az óriással kell megküzdeniük, de le kell győzniük saját félelmeket is. Óriásölő Margaret meséje élőzenés, bábos hőstörténet, lovagregény, amely az iskolás közönségnek szól a bátorságról, az önazonosságról és a történetmesélés erejéről. Mert minden kornak szüksége van hősökre, de mesemondókra is, hogy a hősök tettei fennmaradjanak.
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!

Március 7.
Tessék engem megmenteni!
„Egyszer volt, hol nem volt...” - kezdhetnék így is a mesét, mert ebben a történetben is vannak királylányok, hercegek, sőt még egy szörny is, (akit persze elvarázsoltak és alig várja, hogy valaki feloldja a varázslatot) …mégsem úgy történnek itt a dolgok, ahogyan egy szokásos „egyszer volt, hol nem volt” mesében lenni szokott. Persze a végén itt is minden jóra fordul, de addig mókás, váratlan, és tanulságos kalandokba keverednek hőseink, és már sok mindent másképp gondolnak, mint amikor elindultak.
Paul Maar meséjét klasszikus paravános játékként álmodtuk a Vojtina Bábszínház színpadára, olyan pergő játékkal, ami élmény lehet óvodásnak, felnőttnek egyaránt.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

A következő vasárnapok menetrendjét itt olvashatjátok:

Március 14. 
Boldog képek
Mesénk egy faluról szól, ahová, ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról ahol, éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keressétek idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön található, Magyarországon. Gyertek velünk Boldogra, a boldogság titkát keresni!
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu