Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A 2020/2021-es évad bérletajánlója

Feltöltve: 2020. június 24.

 


Kíváncsi vagy milyen előadásokat tervezünk a 2020/2021 - es évadban?

Itt megtudhatod!...



45 évesek lettünk! – ÜNNEPI ÉVAD – rendhagyó események, izgalmas programok egész évadban:

  • Élményeim a Vojtináról – emlékek, fotók gyűjtése közönségünktől, és megosztása a bábszínház honlapján
     
  • Miénk itt a tér! – rendhagyó vasárnapok (családi bérlet). Havonta egy vasárnap előadás + kulisszajárás + játszószínházi foglalkozás/kamarajáték + kiállításhoz kapcsolt bábkészítés + meglepetések
     
  • Vojtina-Híradó Ábránddal – havonta egy szombat az online térben
     
  • Pelikánkereső – felfedezőjáték Debrecenben a kalandokat kedvelő közönségünknek A résztvevők ajándéka: ingyenes belépők Debrecen kulturális intézményeibe, ajándékcsomagok
     
  • 4, 5, 9 (4+5), 45, 75 éves vagyok! – kiemelt eseményeinkre, ünnepi rendezvényeinkre, ingyenes belépőket sorsolunk ki a jelentkezők közül
     
  • „Debrecenbe kéne menni!” – pályázat vidéki óvodás és iskolás csoportoknak A nyertesek ajándéka: egy élménydús nap Debrecenben a Vojtina szervezésében
     
  • Óperencián túl - pályázat a régiónkban (45 kilométeren túl, 90 kilométeren belül) élő települések óvodásainak, iskolásainak A nyertesek ajándéka: egy élménydús nap Debrecenben a Vojtina szervezésében
     
  • Határon innen, határon túl – maratoni hétvége a határon túli bábos barátainkkal (előadások, meglepetések)


Minden eseményünkről részletes tájékoztatást nyújtunk 2020. augusztus 21-től a honlapunkon.


Jegy- és bérletárak:
Színháztermi előadás: 1.200 Ft/fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft/fő
Bérlet: 3.500 Ft/fő

Arra kérjük a bérletet vásárló csoportok kísérőit, hogy a szervezésünkkel előzetesen egyeztetett létszámmal érkezzenek az előadásokra. Mivel nézőszám-elszámolásaink szigorúbbá váltak, a bérletet vásárló gyermekek számán túl, csak előzetes jelzés alapján tudunk további gyermekeket fogadni.


Óvodás bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 3-6 éveseknek

  • A libapásztorlány (ajánlott életkor: 4 éves kortól)
  • Vas Laci (ajánlott életkor: 4 éves kortól)
  • Az égig érő fa (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • Választható színháztermi vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás I. bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 6-10 éveseknek

  • A libapásztorlány (ajánlott életkor: 4 éves kortól)
  • Vas Laci (ajánlott életkor: 4 éves kortól)
  • Göröngyös Úti Iskola - Lássatok csodát! (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • Választható színháztermi előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás II. bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 7-12 éveseknek

  • Vas Laci (ajánlott életkor: 4 éves kortól)
  • Göröngyös Úti Iskola - Lássatok csodát! (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • A tengerlépő cipő (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • Választható színháztermi előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás III. bérlet
Két előadás + az előadásokat követően 40 perces drámafoglalkozás - ajánlott életkor: 12-18 éveseknek

  • Göröngyös Úti Iskola - Lássatok csodát! (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • A tengerlépő cipő (ajánlott életkor: 6 éves kortól)

Az előadásokhoz - előre egyeztetett módon - a látottakat feldolgozó drámaóra is kapcsolódik. A két megajánlott előadás olyan élethelyzeteket, erkölcsi mondandókat fogalmaz meg újszerű színházi megoldásokkal, melyekről korhatár nélkül érdemes egymással beszélgetni.


Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

  • Óriásölő Margaret (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • A tengerlépő cipő (ajánlott életkor: 6 éves kortól)
  • Iciri-piciri mesék (ajánlott élekor: 3 éves kortól)

Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI kamarajátékok:

  • A virágot lépő lány (ajánlott életkor: 5 éves kortól)
  • A csúnya kislány (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • A papucsszaggató királykisasszonyok (ajánlott életkor: 3 éves kortól)
  • Az égig érő fa (ajánlott életkor: 3 éves kortól)

Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI rítusjátékok:

  • Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz"
  • Karácsonyvárás: Paradicsomjáték
  • Karácsonyi betlehemse bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”
  • Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak"
  • Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"
  • Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek, forogjatok!”

Az új előadások ismertetői

A libapásztorlány
Grimm testvérek meséje nyomán írta: Kolozsi Angéla

Rendező: Kuthy Ágnes
(Színháztermi előadás)

Egyszer mindenkinek útra kell kelnie a szülei nélkül. Mi történik, ha a széltől is óvott hercegnőt nagybeteg királyi édesanyja nem tudja elkísérni élete legfontosabb útjára: vőlegényéhez, a szomszéd királyfihoz? Mi történik, ha kénytelen egyetlen lányát annak nagyravágyó komornájára bízni?  Nos, az történik, hogy mire megérkeznek a vőlegény udvarába, addigra a komorna lesz a hercegnő, a hercegnő pedig a komorna – később pedig libapásztorlány. A királyfi pedig, mivel korábban nem ismerte jövendőbelijét, semmit sem sejt. A Grimm testvérek ismert meséje a felnőtté válás, az önállósulás története.
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!


Vas Laci
Magyar népmese alapján bábszínpadra írta: Nagy Orsolya és Markó Róbert
Rendező: Markó Róbert
(Színháztermi előadás)

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy király, annak egy fia meg három lánya. A fiút Vas Lacinak hívták, mert olyan erős volt, mint maga a vas. No de nemcsak erős volt Vas Laci, de csintalan is: hét ördög lakott benne. Egy nap annyira megmérgelte magát a nővérei civakodásán, hogy azt kívánta, nyelje el őket a föld. És így is lett. Laci nem tehetett egyebet, útnak indult, hogy felkutassa a nővéreit. Ezzel vette kezdetét Laci útja az izgalmas kalandok és a hőssé válás felé. A magyar mese- és mondavilág egyik legmozgalmasabb klasszikusa Benedek Elek meséje nyomán, új köntösbe öltöztetett hagyományos bábtechnikák segítségével, élőzenével fűszerezve kel új életre a Vojtina Bábszínház színháztermében.
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!


Az égig érő fa
Magyar népmese alapján írta és rendezte: Láposi Terka
(Kamarajáték)

Egy paradicsomi kert közepén áll a Fa, melyet az öreg király birodalmában tetejetlennek ismer mindenki, mivel az égig ér. Vagy az is lehet, hogy az égen túlnan nőtt, hisz még senki fia nem látta a Fa csúcsát? A kertet a szépséges királykisasszony gondozza, aki egyik nap megfogadja, hogy amíg a világ világ lesz, ő nem megy férjhez. Amint ezt kigondolja, huss, lecsap fentről egy sötét fergeteg, s eltűnik a királylány. A nagy szomorúságban az egész ország búra hajtja a fejét, mígnem „Szervusz világ!” felkiáltással János a fergeteg nyomába ered, hogy visszahozza a földre a lányt. Nehéz útra indult, olyan nehézre, hogy többször segítségre szorul.
Mesénk a folklór hagyományok egyik legősibb rétegéhez tartozik, és mint ilyen, sorsfordító beavatási rítuselemekkel segíti a lány és János próbatételeit.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Göröngyös Úti Iskola - Lássatok csodát!
Kertész Erzsi regénye alapján írta: Nagy Orsolya
Rendező: Kolozsi Angéla
(Színháztermi előadás)

Kerekes Arika, a Göröngyös Úti Iskola 2.b osztályos, élénk képzelőerővel és szárnyaló fantáziával megáldott tanulója mindent megadna egy kis népszerűségért. Egy nap, hogy végre felfigyeljenek rá, elhiteti osztálytársaival, hogy van egy dúsgazdag, vidámparkszerű kastélyban élő svájci nagynénije, Heidi néni, aki meghívta őt magához a nyárra, és felajánlotta, hogy még egy barátját is magával viheti az álomutazásra. Az osztályban hatalmas versengés indul a mesés svájci vakációért és Arika barátságáért. De megéri-e népszerűnek lenni ezen az áron?
A Kertész Erzsi probléma-regényéből készülő bábelőadás a kisiskolás korosztály mindennapos élethelyzeteit, konfliktusait vizsgálja meg közvetlen közelről. Mi a következménye annak, ha valaki túlzottan kiszínezi, esetleg elferdíti a valóságot? Érdemes-e füllenteni csak azért, hogy érdekesnek látsszunk? És egyáltalán: mitől érdekes vagy különleges valaki?
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!


A tengerlépő cipő
Magyar népmese alapján írta: Gábor Sári
Rendező: Lázár Helga
(Színháztermi előadás)

„Ha egyet kérhetnél a vásárból, mi lenne az? – kérdezte Zsófitól apukája. – Karmazsin kapucnis kabát? Beszélő baba? Búgócsiga? Medvecukor, törökméz? Mondd, kislányom, mit szeretnél?”
De Zsófinak nem kellett egyik se. Ő tengerlépő cipőre vágyott. Csodák csodája apukája másnap egy cipősforma dobozzal tért haza. A cipellők Zsófi lábára ugrottak, és elreptették szülőfalujából az üveghegyre, majd azon is túl a böjti boszorka kastélyának ippeg pont a küszöbére.
Ki ne vágyna kicsit világgá menni? Felhúzni Hermész szárnyas saruit vagy a hétmérföldes csizmát vagy felpattanni egy varázsszőnyegre, és ott teremni, ahol épp a kedve tartja. Zsófi tengerléptét kísérve a mi képzeletünk is útra kelhet.
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!


Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

Óriásölő Margaret
Ír népmesék alapján írta és rendezte: Gimesi Dóra
(Színháztermi előadás)

A 2020/2021-es évad bérletajánlójaMargaret, a fiatal falusi lány hős szeretne lenni, Simon, a legkisebb királyfi pedig mesemondó. A környezetük nem érti, kineveti, kigúnyolja őket. Hogyan is lehetne egy gyenge leányból lovag? Milyen királyfi az, akit jobban érdekelnek a mesék, mint a kardforgatás? Margaret és Simon találkozása egy rendhagyó hőstörténet kezdete, melyben nem csupán a természet erőivel, a tengeri szörnnyel és az óriással kell megküzdeniük, de le kell győzniük saját félelmeket is. Óriásölő Margaret meséje élőzenés, bábos hőstörténet, lovagregény, amely az iskolás közönségnek szól a bátorságról, az önazonosságról és a történetmesélés erejéről. Mert minden kornak szüksége van hősökre, de mesemondókra is, hogy a hősök tettei fennmaradjanak.
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!


Iciri-piciri mesék
Móricz Zsigmond meséit színpadra alkalmazta: Upor László
Rendező: Rumi László
(Színháztermi előadás)

„Ajaj, hol volt, hol nem…
Volt egyszer egy iciri-piciri házacska;
ott lakott egy iciri-piciri kis macska…” –
ugye ismerősek ezek a sorok?
Móricz Zsigmond verses meséiből kerekítünk zenés- mesés előadást az ovisok számára. A szereplők természetesen emberi tulajdonságokat mutatnak, így találkozhatunk a bumfordi farkassal, a butuska gidákkal, az okos kismalaccal és a ravasz rókával.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

KAMARAJÁTÉKOK:

A papucsszaggató királykisasszonyok
Magyar népmese alapján írta és rendezte: Láposi Terka

Ki látott már olyan kalapot, amely segítségével bármilyen állattá válhat az, aki a fejére teszi? S olyan bundát, amit ha valaki magára kanyarít, láthatatlan lesz? Ki találkozott már olyan ördöngős lélekkel, aki álomport hint mindenkire, aki útjába kerül? Az is igencsak fogas kérdés, hogy egy éjszaka alatt miképpen feslik szét egy pár papucs? A juhászlegény, mint minden mese hőse sok mindennel szembenéz, utazik erdőkön, mezőkön, lát olyan csodákat, ami számára is hihetetlen. S hogyan nyeri el a legkisebb királylány kezét? No, ez igazán rejtélyes!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


A virágot lépő lány
Magyar népmese alapján írta és rendezte: Láposi Terka


Léteznek csodák, melyek észlelésekor szemünk, szánk eláll. Olyan különös varázslat történik a mesénk szépséges lányával, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs rá: virág nyílik a lépte nyomán, az aranyos színű hajából soha nem látott szépségű virágok hullanak, könnyei gyémántgyöngyök. S mindez nem derül ki róla mindaddig, amíg a királyfi szépségéért feleségül nem kéri. Ekkor azonban olyan bűbájos események veszik kezdetüket, hogy minden fenekestül felborul, a feje tetejére áll a világ, a boszorkány átkot szór mindenre, és mindenkire. Ki érti ezt? Mi lesz most?
Az előadást 5 éves kortól ajánljuk!


A csúnya kislány
Marék Veronika meséjét színpadra alkalmazta: Magi Krisztina


Miért csúnya? Ki tartja csúnyának? Miért bujdosik el? Miért találkozik a sünökkel? Miért segítenek neki a sünök? Miért jó neki az erdőben? Miért segít a kicsi fának, a katicának és a madárfiókának? Ki a Szűcsék kisfia, és miért nőtt akkorára magas Izabella? És ki megy el a maszkabálra?
Mennyi kérdés? Lássuk, tudunk-e mindre válaszolni!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!




SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

Rítusjáték: a magyar népszokásaink ünnepköréhez köthető, archaikus szertartásrendet követő, autentikus, eredeti folklórszöveg és muzsika, illetve énekek felhasználásával szerkesztett dramatikus játékok.

Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”


Mikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék és minden rangú-rendű szerelmespár… 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Karácsonyvárás: Paradicsomjáték


Az év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A mulatságban kiderül, hogy a régiségben ez a Paradicsomjáték ideje is. Egy tréfás történetben elmeséljük a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjuk hírül az angyaloknak, hogy várjuk a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”


Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”



Egy csúfszájú, nagyhangú asszonyságnak elveszett a mindentudó, számokat is felismerő kecskéje, a szomszédnak a táncos medvéjébe éppen most került valami kórság és meg sem moccan, a cigányasszony jósolna ugyan tenyérből is, de nincs, aki bátran vállalná sorsának ismeretét. No, annyi minden furcsaság történik velünk e farsangi napokban, hogy legény legyen a talpán, aki azt kibírja! 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!




Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"

A madark is hangicsalnak
„Hangicsál a fülemile a zöld ágon, A szerelem öröm s bánat e világon” – énekli a tavaszidőbe, aki szerelmes. Az Alföldön élők pedig Húsvétra várva a „Ma van húsvét napja” című dalra fakadnak, mely szintén erről mesél: „Lám a madarak is, Hangicsálnak ők is, Vigadoznak, Szép plánták újúlnak, Termőfák virulnak, Virágoznak.” Tavasszal mindent kifordíthatunk a sarkából a napfény erejének növekedésével.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!



Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek forogjatok”

szipkerekek kicsi
Pünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá. Ű
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!
 


SZÍNHÁZI NEVELÉS

Szerteágazó tapasztalatunk van arról, hogy a fiatal, középiskolások körében milyen hatékony színházi nevelési előadásunk, a Lomtalanítás – kamasztörténetek, melyet továbbra is repertoáron tartunk. Életkor, akiknek ajánljuk: 15-16 évesek. Az előadás helyszíne: Vojtina Bábszínház színházterme.

Ebben az évadban a felső tagozatos korosztállyal szeretnénk kiemelten foglalkozni. Két témát javaslunk számukra.
Róbert Julianna dramaturggal és Gyombolai Gáborral, a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanárával vittük színre a Talált gyermek című komplex színházi nevelési előadást. Életkor, akiknek ajánljuk: felső tagozat, 5-8. osztály. Az előadás helyszíne: a játszószínház terme.

Királyok könyve – Történetek Szent Margitról címmel Kovács Géza bábművész osztályterem-színházi előadást rendez bábszínházunknak, mellyel saját intézményeikben keressük fel az 5-6. osztályos közösségeket. A Szálinger Balázs által írt történetet Trifusz Péter tervezi.

Színházunk színházpedagógiájának központi eleme témanapok, fórumok megszervezése.

Felnőtt vagy Felnőtt? címmel beszélgetős estéket tervezünk felnőtt korú szülőknek, szakembereknek, egyetemi hallgatóknak, azaz mindenkinek, aki előadásnézés után szívesen beszélget színházról, ennek hatásairól, a digitális és a hagyományos kommunikációs és színházi formákról, a lélektan és a bábszínház egymásra hatásáról, a mindennapok hőseiről, a meséink és mindennapjaink próbatételeiről,….
Fontos, hogy az oktatásban és a közművelődésben dolgozókkal szakmódszertani találkozások keretében beszélgessünk, mivel egyre több olyan művészi, társadalmi, szociológiai kérdés merül fel a mindennapokban, melyekre érdemes közösen keresnünk a válaszokat.

Továbbra is tervezünk nyílt napokat, melyeket a bemutatott előadásainkhoz kapcsolva fűzünk fel egy-egy témára.

Új vállalásunk ebben az évadban – mellyel színházpedagógiánk módszertanát szeretnénk kiterjeszteni –, hogy előadásainkhoz módszertani segédanyagokat szerkesztünk, és ezeket nyomtatott, illetve online formában a pedagógusok és a családok rendelkezésére bocsájtunk. Ezek célja: közös gondolkodás egy-egy témáról, előadásokra való felkészítés, valamint segítséget adni az előadások értelmezésének és feldolgozásának metodikájához.

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu