Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Irodalom éjszakája
2019. március 28.

Feltöltve: 2019. február 3.

Az Irodalom Éjszakáján Debrecen belvárosának különböző helyszínein párhuzamosan zajlanak 10-15 perces felolvasások a Csokonai Színház színészeinek tolmácsolásában. A felolvasások 19 órakor kezdődnek, minden félórában megismétlődnek, az utolsó kör pedig 22:30-kor indul.
Az esemény során a közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyer 22 (európai és Európán kívüli) ország 23 meghatározó szerzőjének szövegébe.
Mi is a helyszínek között vagyunk!
Részletekért kattintsatok a bővebben gombra!

Különleges kulturális happening Debrecen belvárosában

Az Irodalom Éjszakája ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban az EUNIC Hungary szervezésében Budapestre is elért. 2019-ben a Csokonai Színház és Debrecen városa első vidéki helyszínként csatlakozik a kezdeményezéshez, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Debreceni Egyetem támogatásával. A debreceni rendezvény védnöke: Komolay Szabolcs Alpolgármester.

Az esemény során a közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyer 22 (európai és Európán kívüli) ország 23 meghatározó szerzőjének szövegébe. A rendezvény célja elsősorban a kortárs irodalom népszerűsítése, de reméljük, hogy az érdeklődők ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez is kedvet kapnak, miközben izgalmas helyszínek között tehetnek világirodalmi sétát.

Az Irodalom Éjszakáján Debrecen belvárosának különböző helyszínein párhuzamosan zajlanak 10-15 perces felolvasások a Csokonai Színház színészeinek tolmácsolásában. A felolvasások 19 órakor kezdődnek, minden félórában megismétlődnek, az utolsó kör pedig 22:30-kor indul.

Annak függvényében, hogy a felolvasásokat ki milyen sorrendben szeretné meghallgatni az est folyamán, minden érdeklődő saját maga állítja össze az útvonalat, programot egy erre kijelölt térkép segítségével. Az egyes helyszínek befogadóképességéről az esemény weboldalán és a műsorfüzetből tájékozódhatnak majd.

Időpont: 2019. március 28., csütörtök, 19:00-23:00

A belépés az Irodalom Éjszaka minden helyszínére ingyenes. Előzetes regisztráció nem szükséges.

A programról, helyszínekről bővebb tájékoztatást a https://www.debrecen.irodalomejszakaja.hu/ oldalon találhatnak.


A Vojtina Bábszínház kiállítótere is az est egyik helyszíne. Lássuk mivel találkozhattok nálunk:

Mudlum
Észtország

Katicabogarak éve
Ford.: Segesdi Móni

Felolvassa: Újhelyi Kinga

Mudlum (1966) viszonylag későn, blogszerzőként landolt az észt irodalmi életben. Már kezdeti írásait is kiforrott stílus és felismerhető kézjegy jellemezte. A 90-es évek leltárosa, aki jobbára tárgyak és helyek (kis sziget, nagyvárosi bérház, női fürdő, gyermekkórház) mikrotörténetét írja meg sajátos hangulatú prózájában, emlékszilánkokat simítva össze végeláthatatlan mozaikká. Visszatérő motívumai az álmatlanság, illetve álom és valóság elmosódó határai. Szenvedélyes olvasó és megszállott kertész.

Katicabogarak éve
Mudlum breviárium (Észt Intézet – Puralica, 2018)
Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. Az Irodalom Éjszakáján elhangzó novella egy család három nemzedékének nőalakjait vázolja fel tenger-, boróka- és szénaillatban. Az észt helyszín látogatói hagyományosan ajándékba hazavihetik a novelláskötetet.

Mudlumnak megvan az a tehetsége, hogy hihetetlenül találóan ragadjon meg emlékképeket. Bár olyan helyekre és időkbe visz el, ahová mi már nem fogunk elvetődni, rendkívül érzékletes és többrétegű leírásait olvasva úgy érezzük, mintha mindezt személyesen megtapasztaltuk volna.

Kreet Paljas, az Észt Intézet igazgatója

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu