Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A lemez két oldala
Láthatatlan színházi előadás felnőtteknek

Feltöltve: 2019. február 3.

Február 22-én (pénteken) 18.00 órától Janikovszky Éva A lemez két oldala című művének rendhagyó láthatatlan színházi előadását hallhatják a Vojtina Bábszínház színháztermében Horváth Lili és Kovács Vanda előadásában.
Egy színházi előadás teljes sötétségben, ahol a néző az orra hegyéig sem lát, s ahol az érzékelés helyett az érzéseké a főszerep!
Az előadás által a mindennapos emberi játszmáinkra láthatunk rá szórakoztató, humoros formában.

Janikovszky Éva 'A lemez két oldala' című könyvét Tollár Mónika színházrendező 2013-ban (az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából) írta át színpadra és rendezte meg. A Katona József Színházban volt az ősbemutató.

2017-ben született meg az előadás ún. DARK változata, mely a produkció teljes sötétségben előadott verziója. A régi korok sajátságos hangjáték-/ rádiójáték-műfajára emlékeztető est során a nézők teljes sötétségben hallgatják végig a két színésznő által előadott szöveget, s a képzeletük segítségével jelenítik meg a fejükben/szívükben az egyes figurákat, karaktereket. Különleges együttműködés, közös élmény ez színész és hallgató között, hiszen annyi mindent a fantáziára bíz. A színész a hangjával (képletesen szólva) kézen fog, vezet, de a kép, a teljes történet mindenkiben másképp fut: mondhatni ’láthatóvá’ teszik a hangjukkal a Janikovszky írásokat.
E művészeti kísérlet lényege, hogy ebben a vizuálisan túltelített és elkényeztetett világban a látó emberektől úgymond "elveszi" a látás képességét annak érdekében, hogy a képzelőerejük újra életre keljen. Szerencsés egybeesés, hogy a produkció egyaránt tökéletes színházi élmény a nem látók, a látássérültek/gyengén látók és a látók számára. Teljes értékű szórakozás, mely egyben szemléletformáló esemény is! A kísérlet pedig egyértelműen bebizonyította, hogy a HIÁNY igenis képes teremteni: a két színésznő hangján megelevenedő Janikovszky-alakok minden alkalommal egyedi módon kelnek életre a nézők fejében, gondolataiban.

A felnőtteknek szóló képzeletszínház valójában ún. éles tükör szavakból csiszolva. Általa a mindennapos emberi játszmáinkra láthatunk rá szórakoztató, humoros formában - afféle nevetőizom tréningként. Az előadás magával ragadó stílusban szólítja meg a fanyar humor szerelmeseit, így remek szórakozást biztosít a nézőknek.

A képzeletszínházi előadást (40 perc) egy 21 perces dokumentumfilm-vetítés (Janikovszky Éva életéről), illetve egy max. 40 perces élményfeldolgozó interaktív beszélgetés (neves, szakértő moderátorral) egészíti ki az estek során.
A produkció összesen 90-100 perc.

Mozgóképes összefoglaló a DARK premierről:
Színházi élmény vakon
https://vimeo.com/246799880

Beszélgetés a DARK előadásról a Jakupcsek plusz műsorban:
2019. 01. 03. (ATV)
http://www.atv.hu/videok/video-20190103-jakupcsek-plusz-1-resz-2019-01-03

 

Nézzük csak, milyen lemezek ezek!

A LEMEZ EGYIK OLDALA

Előadja az anyuka, ezúttal gyermeki minőségében saját édesanyjához intézve szavait, amikor a vasárnapi kirándulásról hazatérve észreveszi, hogy a nagymama már megint rendet rakott a ruhásszekrény felső polcán

„Anyuka…! Anyukaaa…! Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni!
És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. Most mért sértődik meg, talán nem anyuka dobta ki tavaly is azt a fonalmintát, amit a főnöknőm adott, hogy Laci hozzon neki Bécsből egy motringgal? És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres? Ugye nem dobta ki? Abban volt az a krém Párizsból, ami egy nap alatt eltünteti a ráncokat. Igen, az a maszat, az volt a krém, és egyáltalán nem volt büdös, hanem mélytengeri alga volt, aminek ilyen az illata, és engem nem érdekel, hogy anyuka azt hitte, már megromlott. Nekem hiába tetszik hozni a tégelyt kimosva, nekem az a büdös maszat kell, amit ki tetszett belőle sikálni!”

 

A LEMEZ MÁSIK OLDALA

Előadja ugyanaz az anyuka, a jogos felháborodástól kissé emelt hangon, visszautasítva kamasz fia minősíthetetlen hangú megjegyzését

„Lacika…! Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen!
Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Jó, a tavalyi naptárodat kidobtam, mert micsoda eszetlenség, hogy abba írod a dolgaidat, nem vettem én neked szép, idei határidőnaplót? Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam! Igen, az üres cipősdobozokat kidobtam, benőhetne már végre a fejed lágya, és az üres üvegeket is kidobtam, mert csak bűzlöttek itt, bánom is én, mi volt benne, te csak ne oktasd ki anyádat…!”


Az előadásra a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete (4025 Debrecen, Külsővásártér 16.) árulja a jegyeket 3.900 Ft-os egységáron, illetve 5.900 Ft-os támogatói jegyáron.
Diákoknak és nyugdíjasoknak a jegyek ára 1.900 Ft / fő.

Február 22-én (pénteken) 15.00 órától a Vojtina Bábszínházban is lesz jegyárusítás!

Február 22-én (pénteken) 15.00 órától az egyesület ingyenes látásvizsgálatot tart a Vojtina Bábszínház Játszószínházában!

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu