Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Műhelymunka az amatőr bábozás iránt érdeklődőknek

Feltöltve: 2018. szeptember 23.

Hajdú-Bihar megyében nagy hagyománya van az amatőr bábozásnak. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy csökken az amatőr bábcsoportok száma.
A problémák feltárására, megismerésére, valamint a megoldások megtalálására az
NMI Művelődési Intézet,
a Vojtina Bábszínház és
a Szín-Báb Egyesület „Paraván mögött” címmel egy programot állított össze, amellyel a csökkenő tendenciát szeretné megállítani.Ennek érdekében három alkalomból álló műhelymunka sorozatot szervezünk, melyeknek helyszínt a Votjina Bábszínház biztosít.

Hajdú-Bihar megyében nagy hagyománya van az amatőr bábozásnak. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy csökken az amatőr bábcsoportok száma. A minden évben megrendezésre kerülő Hajdú-Bihar Megyei Bábfórumra jelentkezők létszáma a korábbi létszámhoz képest, a felére esett vissza. A csoportok számának, és a bábozás iránt érdeklődőknek a folyamatos csökkenése több okra vezethető vissza.

A problémák feltárására, megismerésére, valamint a megoldások megtalálására az NMI Művelődési Intézet, a Vojtina Bábszínház és a Szín-Báb Egyesület „Paraván mögött” címmel egy programot állított össze, amellyel a csökkenő tendenciát szeretné megállítani. Bábos és közművelődési szakaemberek segítségével az amatőr bábozás iránt érdeklődőkkel, csoportvezetőkkel az alábbi kérdésekre keressük a választ: Mitől működhet jól egy amatőr bábcsoport? Csoportok fenntarthatóságának feltételeinek feltárása? Valamint az amatőr bábművészet személyiségfejlesztő és egyéb szerepeinek tudatosítása a közösségi művelődés területén.

Ennek érdekében három alkalomból álló műhelymunka sorozatot szervezünk, melyeknek helyszínt a Votjina Bábszínház biztosít.
Egy műhelymunka három részből, felvezető rész; dialógus és párbeszéd valamint gyakorlatból állna.


2018. október 13. szombat
15.00-18.00 óra: A közoktatás kérdései, bábcsoportok léte, működtetése (óvodai, iskolai csoportok helyzete, mindennapos problémái)
Témavezető: Dr. Arany Erzsébet, drámapedagógus
Az erről az alkalomról készült összefoglalót az NMI honlapján olvashatjátok.

2018. október 26. péntek
14.00 óra: Egy rókáról és egy farkasról c. bábelőadás közös megtekintése a Vojtina nagyszínpadán.
15.00-18.00 óra: Amatőr és professzionalista lét átláthatósága és átláthatatlansága a művészeti intézmények szemszögéből. Hogyan tudja egy intézmény a csoportokat segíteni?
Témavezető: Asbóth Anikó, bábművész, a Vojtina Bábszínház igazgatója
Az erről a napról készült összefoglalót az NMI honlapján olvashatjátok.

2018. november 16. péntek
14.00 óra: Az aranyszőrű bárány c. kamaraelőadás közös megtekintése a Vojtina kamaratermében
15.00-18.00 óra: Módszertan és metodika. (Bábcsoportot/közösséget vagy személyiséget akarunk fejleszteni?) Lehet-e közös alapja az oktatási, közművelődési és művészeti módszertannak, s ha igen, mik a pillérek?
Témavezető: Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház Játszószínházának művészeti vezetője


Az egy-egy alkalom három eleme megengedi a hosszútávra való közös rátekintést, az együttgondolkodást, a problémák összegyűjtését. A műhelymunka során feltárt eredményeket esettanulmányban szeretnénk összesíteni és közzé tenni. Ehhez szükséges, hogy minél többen vegyenek részt a meghirdetett műhelymunka kialakításában.

A Vojtina Bábszínház által felajánlott két bábelőadás megtekintése is segíti a közös diskurzust, hiszen a darabválasztás, a feldolgozás folyamata, a befogadásesztétikai kérdések is folyamatosan jelen vannak a bábcsoportok életében.

Bízunk abban, hogy sokan leszünk, és abban is, hogy, aki regisztrál, az mind a három alkalmon jelen lesz. Mivel ezt a műhelymunkát egy hosszú távú alkotói munka első lépésének tekintjük, ezért hívunk mindenkit, hogy legyünk együtt mind a három délután!

Részvételi szándékát ezen a linken adhatja le : https://goo.gl/forms/9qVcy2Sa2usg8pza2

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu