Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Aki a kiállítótérbe belép...

Feltöltve: 2018. augusztus 24.


…idén is csodákat láthat!
A 2018/2019-es évadban öt kiállítást rendezünk bábszínházunkban, melyek ezúttal is egymásra épülnek tematikusan.

 

Aki a kiállítótérbe belép...Korábban már több tárlaton kutattuk az anyag titkait. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani évad első alkalma is: a Kustár Gábor szobrászművész alkotásait bemutató kiállítás a tárgyak anyagon túli megszólalásának lehetőségeit keresi. Az egykori használati tárgyak, természeti formák, naturális elemek és faragványok összeépítésével készülő kisplasztikák átmenetet képeznek a szakralitás és földi anyag valósága között, megmutatva, hogyan tudja „lélekkel” megtelíteni az élettelen tárgyakat a művészet.


A második tárlat Játszószínházunk kamaraelőadásainak bábjait kiállítva épül fel. Kamarajátékaink egyik visszatérő eleme, hogy rítusjátékkal indulnak, amely során felvázolódik a bábok, kellékek, díszletelemek esztétikáján túli jelentés. A játszott mesék profán tartalma mellett az előadás vizuális képe létrehoz egy elvont, elemelt jelentést is. A kiállításon hasonló dolog fog „történni”: a mesék apró bábjainak a díszletelemekből alkotott, eddig még nem látott terében egy új narratívát teremtünk meg.


Az évadban új kiállítás-sorozatot is útjára indítunk. A magyar mese- és gyermekkönyv illusztráció csodálatos virágzásban van, számos jelentős – és meglepően fiatal – alkotó tevékenykedik e pályán. Többük bábszínházakban tervezőként is alkot. Közülük elsőként Rofusz Kingát hívjuk meg, hogy a hozzánk érkezők élőben is láthassák és megismerhessék a művész egyedülálló esztétikai világát.


Nagy valószínűséggel nemcsak a hozzánk érkező gyerekek, de a bábszínházba betérő felnőttek gyönyörűségére is szolgál majd retrójáték kiállításunk. A debreceni Bíró Zsolt játékgyűjtő gyűjteményéből felépülő tárlaton láthatók lesznek az 50-, 60-, 70-, 80-as sőt 90-es évek játékai – a kaucsukbabáktól a matchboxokig, a kisvasúttól a… Csupa meglepetés! A játékkultúra ötévente kicserélődik, de a kiállítás látogatói meglátják majd, hogy mindennek megvan a maga előképe, még a mai modern világ „kütyüinek” is.


Az évad utolsó tárlata Surányi Gergő, a Vojtina egyik képírójának fotóiból épül fel. Több ezer kép készült az elmúlt években azt megörökítve, amikor gyerekek tevékenykednek bábszínházunkban, akár nagyrendezvényeken, táncházban, színházi-nevelési program előadásán, kézműves foglalkozáson, a kiállítótérben és még sokáig sorolhatnánk… A fotótárlat azt a kreatív, alkotó folyamatot mutatja meg, amely minden helyzeteben, bármely térben és időben határtalan örömöt okoz kicsinek, nagynak egyaránt.

Láposi Terka gondolatait lejegyezte: KJE

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu