Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A 2018/2019-es évad bérletajánlója

Feltöltve: 2018. július 11.

 

 

Kíváncsi vagy milyen előadásokat játszunk a 2018/2019 - es évadban?

Itt megtudhatod!...

 

Óvodás bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 3-7 éveseknek

  • Pimpáré és Vakvarjúcska
  • Boldog képek
  • Az aranyszőrű bárány
  • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték

Iskolás bérlet
Négy előadás – ajánlott életkor 6-12 éveseknek

  • Egy rókáról és egy farkasról
  • Boldog képek
  • Kodály madara
  • Választható előadás vagy játszószínházi kamarajáték/rítusjáték


Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

  • Kodály madara
  • Az előszobaszekrény boszorkánya
  • Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:

KAMARAJÁTÉKOK:

  • Az aranyszőrű bárány
    Őztestvérek
  • Mátyás, a furfangos
  • A virágot lépő lány
  • A csúnya lány
     

SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

  • Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz"
  • Karácsonyvárás: Paradicsomjáték
  • Karácsonyi betlehemse bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”
  • Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak"
  • Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"
  • Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek, forogjatok!”

Az előadások ismertetői

Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska
(Színháztermi előadás)
Pimpáré egy királylány, Pitypang király egy szem lánya „… ajka rubin, bőre márvány, pici fogkrém van az állán. Családja is egész király, megkap mindent, amit kíván…neki bókol minden virág, meg kell hagyni szép a világ”…Vagyis az lenne, ha nem jönne a bonyodalom: Vakvarjúcska képében. „Csip-csip, csóka, vakvarjúcska…” – szól a játékos dalocska, de ki is az a Vakvarjúcska, és miért rabolja el a királylányt?  Erdős Virág meséjében semmi sem úgy történik, ahogyan gondolnánk, várnánk, vagy ahogyan szokott…de a végén lehet, hogy minden jóra fordul, talán….
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Bartal Kiss Rita: Boldog képek
(Színháztermi előadás)
A 2018/2019-es évad bérletajánlójaMesénk egy faluról szól, ahová, ha betérünk, mosolygós emberek néznek ránk. Egy faluról, ahol a lányok viselete a tündérekéhez hasonlít. Egy faluról, ahol éjszakánként boldogok az emberek álmai, és ahol még a macskák is boldogan pödörgetik a bajszukat a tejeslábas fölött. Ennek a falunak még a neve is Boldog! Ne keressétek idegen országok térképein, hiszen a Mátra alján, a Galga folyó völgyében, Palócföldön található, Magyarországon. Gyertek velünk Boldogra, a boldogság titkát keresni!
Az előadást 4 éves kortól ajánljuk!

Láposi Terka: Az aranyszőrű bárány
(Játszószínházi kamarajáték)
„Volt egyszer egy szegény ember, akinek annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több.” A rosta likánál eggyel több, azaz a Legkisebb, ha elálmosodott, elévette szépen szóló furugláját. Ezzel tartotta magát ébren a juhosgazda nyájának őrzése alatt. Ó, milyen csudákat tett a muzsikájával és azzal az aranyszőrű bárányával, amit fizetségként kapott. Miben van az ereje ennek a Legkisebbnek? Miért nyeri el még a királykisasszony kezét is? Annyi kacagás kíséri a Legkisebb és bárányának útját az esküvőig, hogy magunk, útjának kísérői is a hasunkat fogjuk majd a nevetéstől.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Heltai Gáspár - Veres András: Egy rókáról és egy farkasról
(Színháztermi előadás)
A rókát és a farkast nem kell senkinek sem bemutatni, otthon vannak ők a mesékben az egész világon. Tudjuk jól, hogy a farkas erős és vad, a róka pedig ravasz és alamuszi. De mi történik akkor, ha egyszer úgy összevesznek, hogy meg sem állnak a bíróságig? Vajon kinek van igaza? Melyikük tudja meggyőzni a bírót a másik hamisságáról? És kicsoda a bíró ezen a furcsa tárgyaláson? Nem más, mint a majom, aki köztudottan bölcs és megfontolt. Vagy mégsem?
Heltai szelleme – aki korának rendíthetetlen vitázója volt – hatja át ezeket a rövid, de izgalmas meséket. Miközben a róka és a farkas kalandjain nevetünk, nevetségessé válik a kapzsiság, a gonoszság és a hiúság is.
Amit a vitázó felek vádaskodva egymásról mesélnek, az megelevenedik, és már nem is a tárgyalóteremben vagyunk, hanem egy sűrű erdőben. A farkas éppen vadászatra indul...
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!

Nagy Viktória Éva: Kodály madara
(Színháztermi előadás)

„Száll a madár ágról ágra,
Száll az ének szájrul szájra”
(Arany János)

Ahogy a madár repül, úgy képes szállni az emberi képzelet is. Ebben az előadásban a zene ad szárnyakat a fantáziánknak, a dallamok vezetik a képzeletünket.
Kodály Zoltán és Czapp Ferenc zenéje öleli körül a színpadi játékot a Kodály kórus közreműködésével. Miközben megmutatjuk az alkotás szépségét és nehézségét is, engedjük hogy a fantáziánk szabadon szárnyaljon. A zene mellett a színpadi képek mesélnek Kodály Zoltánról, a művészetről, s egy kicsit talán önmagunkról is. Reméljük, hogy nézőinket is magával ragadja majd a zene és a színház iránti szeretet, ami életre hívja ezt az előadást.
Az előadást 6 éves kortól ajánljuk!


Választható SZÍNHÁZTERMI előadások:

Pierre Gripari – Hell Krisztina – Schneider Jankó: Az előszobaszekrény boszorkánya
Ha egy szép napon öt frankért egy gyönyörű házat kínálnának nektek, feltétlenül kérdezzétek meg, lakik-e boszorkány az előszobaszekrényében. Mert boszorkány lakhat sötét erdőben, mézeskalácsházban, de nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy éppen egy előszobaszekrénybe költözik be. Hogy mi ilyenkor a teendő? Gyertek, elmesélem! Pierre Gripari népszerű meséjét különleges formában, egyszemélyes előadásként Hell Krisztina kelti életre.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Markó Róbert: Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála

janos es agnesHol volt, hol nem volt, egyik országban vagy másik országban, annak is a közepén vagy a szélén, itt vagy ott, volt egyszer egy szegénylegény. Úgy hívták: Szerencsés János. És hogy mit akart ez a Szerencsés János? Hát a király lányának a kezét. A király meg azt mondta, csak akkor adja a lányát a Szerencsés Jánoshoz, ha a Szerencsés János az ördög fejének a tetejéről három aranyhajszálat elhoz. Elindult hát a Szerencsés János egyenesen a Pokol iránt. Hogy odaért-e? Hogy az ördögöt megtalálta-e? Hogy a fejéről a három aranyhajszálat elhozta-e? Aki kíváncsi, járjon utána!
A történetet paravános bábos játékban keltjük életre dudaszó kíséretében.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

 


Választható JÁTSZÓSZÍNHÁZI előadások:
 

KAMARAJÁTÉKOK:

Őztestvérek

Oztestverek-13Egymást szerető testvérpár bolyong az erdőben, otthonról szöktek el. Az egykori családi házba mostoha költözött, aki kibírhatatlanná tette napjaikat. Elindultak hát az útra, a messzi, a kalandos, a félelmetes nagyútra. Ó, milyen jó, hogy ketten vannak! Ha az egyik fél, a másik bátorít, ha az egyik alszik, a másik őrködik. De egy napon minden, de minden fenekestül megváltozik, már semmi nem lesz olyan, mint előtte.
A gyermekeket általában megzavarja, ha tudatosul bennük, hogy egy időben, ugyanazzal a dologgal kapcsolatban, kétféle érzés van bennük. Történetünkkel ezt, az emberi természetünkben rejtőző kettőséget próbáljuk felfejteni: aggódni a veszélyektől, de hittel, elszántsággal, egyre érettebben leküzdeni azt. A testvériség vérszerinti, szétválaszthatatlan egység, személyes kötelék. Belső fejlődésünk menetében emberségünket szeretteink iránt érzett féltő gondoskodással is erősíthetjük.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Mátyás, a furfangos

matyas a furfangosMiről szól a mese? Három pajkos udvarhölgyről és a királyi nevelő kisasszonyról. Á, nem! Természetesen Mátyás király vándorlásairól, furfangjairól, udvarlásairól és bölcs döntéseiről.
Erről is, de inkább a három udvarhölgy tanulmányairól, hiszen Eleonóra kisasszony, a nevelőnő szépre, jóra próbálja őket szoktatni, no és… De tudjátok, mit? Gyertek el, hiszen e játékunkban van olyan mese, amit Nélkületek el sem tudnánk játszani! A Ti segítségetek szükséges ahhoz, hogy be tudjuk fejezni Mátyás király történeteit!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Láposi Terka: A virágot lépő lány
Léteznek csodák, melyek észlelésekor szemünk, szánk eláll. Olyan különös varázslat történik a mesénk szépséges lányával, hogy semmilyen ésszerű magyarázat nincs rá: virág nyílik a lépte nyomán, az aranyos színű hajából soha nem látott szépségű virágok hullanak, könnyei gyémántgyöngyök. S mindez nem derül ki róla mindaddig, amíg a királyfi szépségéért feleségül nem kéri. Ekkor azonban olyan bűbájos események veszik kezdetüket, hogy minden fenekestül felborul, a feje tetejére áll a világ, a boszorkány átkot szór mindenre, és mindenkire. Ki érti ezt? Mi lesz most?
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

Marék Veronika: A csúnya kislány
Miért csúnya? Ki tartja csúnyának? Miért bujdosik el? Miért találkozik a sünökkel? Miért segítenek neki a sünök? Miért jó neki az erdőben? Miért segít a kicsi fának, a katicának és a madárfiókának? Ki a Szűcsék kisfia, és miért nőtt akkorára magas Izabella? És ki megy el a maszkabálra?
Mennyi kérdés? Lássuk, tudunk-e mindre válaszolni!
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


SZERTARTÁS-SZÍNHÁZ – Rítusjátékok:

Rítusjáték: a magyar népszokásaink ünnepköréhez köthető, archaikus szertartásrendet követő, autentikus, eredeti folklórszöveg és muzsika, illetve énekek felhasználásával szerkesztett dramatikus játékok.

Szüreti mulatság: „Elmúlt a nyár, itt az ősz, kampósbottal jár a csősz”

elmult a nyarMikor minden gyümölcs megérik, a kisbíró harsány dobolással várja a szüretelőket huncutságokkal, kópéságokkal tarkított bálra. A mulatságnak vendége lesz a héthatáron csodált borbély mester, a jósolni tudó cigányasszony, a táncos és fürge lábú törpe pár. No, de a bálba hivatalos még a szőlőcsősz, muzsikus uramék és minden rangú-rendű szerelmespár… 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

 

Karácsonyvárás: Paradicsomjáték

ParadicsomjatekAz év legfénytelenebb napjait kezdjük ekkor élni, s jó, ha ilyenkor megszabadulunk rosszaságainktól: mindenki megmérettetik, s kiderül, hogy a csintalan ördögök vagy a szelíd angyalok csapatát gyarapítjuk-e. A mulatságban kiderül, hogy a régiségben ez a Paradicsomjáték ideje is. Egy tréfás történetben elmeséljük a teremtéstörténetet, együtt énekelve, táncolva adjuk hírül az angyaloknak, hogy várjuk a Fény (a napfordulat) és Jézuska születését.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

 

Karácsonyi betlehemes bábtáncoltatás: „Menjünk el a látására!”

menjunk el 39Karácsony havában ünneplőbe öltözve, narancs- és fahéjillattal, s szép énekekkel várunk Benneteket a Játszószínházban, hogy együtt készüljünk a Nap fordulójára. Mesélünk Jézuska, vagy ahogy népünk a régi időkben mondta, a Fénykrisztus születéséről. A betlehemi templomban megtáncoltatjuk a három pásztort, a gonosz Heródes királyt és megidézzük a napkeleti bölcseket.
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

 

Farsangi állatalakoskodás: „Illik a tánc a farsangnak, minden rongya fityeg annak”

illik a tancEgy csúfszájú, nagyhangú asszonyságnak elveszett a mindentudó, számokat is felismerő kecskéje, a szomszédnak a táncos medvéjébe éppen most került valami kórság és meg sem moccan, a cigányasszony jósolna ugyan tenyérből is, de nincs, aki bátran vállalná sorsának ismeretét. No, annyi minden furcsaság történik velünk e farsangi napokban, hogy legény legyen a talpán, aki azt kibírja! 
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!

 

Tavaszvárás - Húsvétolás: "A madarak is hangicsálnak"

A madark is hangicsalnak „Hangicsál a fülemile a zöld ágon, A szerelem öröm s bánat e világon” – énekli a tavaszidőbe, aki szerelmes. Az Alföldön élők pedig Húsvétra várva a „Ma van húsvét napja” című dalra fakadnak, mely szintén erről mesél: „Lám a madarak is, Hangicsálnak ők is, Vigadoznak, Szép plánták újúlnak, Termőfák virulnak, Virágoznak.” Tavasszal mindent kifordíthatunk a sarkából a napfény erejének növekedésével. 

Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!


Pünkösdi király és királylány választás: „Szíp kerekek forogjatok” 

szipkerekek kicsiPünkösdkor nászát üli minden a teremtett világban. Az ég kapui kinyílnak, a fény szinte felszív, felemel minden lent, földön lakót a magasba. S kikből lesz a királyi pár? Harmatszedés, fésülködés, bothúzás, kakasütés, zsákban futás izgalmai után eldől, kik alkalmasak rá. Ű
Az előadást 3 éves kortól ajánljuk!
 



Színházi Nevelési Program

Bábszínházunk színházi nevelési programjaira várjuk óvodás csoportok, iskolai osztályok, sajátos nevelési igényű gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó szervezetek bejelentkezését. A minden hónapban megjelenő Bábosházi Soroló című programfüzetünkben és a honlapunk műsornaptárjában megjelöljük azokat a napokat, melyeken színházpedagógiai foglalkozásokat, együttléteket tervezünk. Ezekre a foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges.

Bábszínházunk kiemelt színházpedagógiai céljai:
Előadásainkkal, foglalkozásainkkal helyet, közeget biztosítunk a közös gondolkodásra, a vélemények szabad artikulálására, a kultúránk tradicionális szokásainak jelenbe való szólítására, értékközvetítésre, a gyermekség határainak szélesítésére.
Létrehozunk interaktív játékokat, melyekben közvetlen, személyes és mégis közösségben megélt élmények, hatások érik a résztvevőket, ahol a színház, a dráma- és a bábjáték eszközeinek felhasználásával az életkorokat érintő kérdésekkel, történetekkel, helyzetekkel foglalkozhatunk, illetve a felvetett kérdésekre a közösen létrehozott válaszok megszületését szorgalmazhatjuk.
A program felvállalja, hogy a kérdezés feltételnélküli és szabad, a művészet mindig állítás valamiről valamilyen módon. Éppen ezért szeretnénk, ha programunk az összefüggések feltárásnak eszköze lehetne!
A színházpedagógiánk alapja a játékosság, a játékon keresztül való ismerkedés embertársainkkal, a világgal, a színház (báb) világával, a mindennapokkal, egy-egy aktuális fogalommal…

Választható programjaink:

I. Forma: BÁB-VILÁG – nyíltnapok a Vojtina Bábszínházban 
A program a bábszínház szervezeti egységeinek körbejárásával kezdődik, egy előadás megtekintésével folytatódik, végül annak közös értelmezésével zárul.
(bontott életkorú csoportoknak tematikusan szerkesztett napok az óvodától a középiskolás csoportokig)

II. Forma: BÁB-JÁTSZÓ-HÁZ – a magyar dramatikus - bábos néphagyományok és a kortárs bábművészet egymásra találása
Ennek a programnak a keretében egy-egy csoport hat alkalommal látogat el hozzánk az évadban, az évköri ünnepi menetet tekintve hat fontos csomópontot érintünk játékainkban: a szüreti mulatságok, a karácsonyvárás, a betlehemes, a farsangi, a húsvéti és a pünkösdi időszakot.
(óvódás, kisiskolás, és sajátos nevelést igénylő gyermekeknek)

III. Forma: BÁBOS TÁRS-JÁTÉKOK – rendhagyó előadás-feldolgozó órák, kiemelten a színháznézésre, az értelmezések és élmények feltárására
(általános iskola alsó- és felső tagozatosainak, középiskoláknak)

IV. Forma: SZÍNHÁZI NEVELÉSI ELŐADÁSAINK

Cím: Lomtalanítás
Téma: Család, szerelem, társas kapcsolat, csalások és csalódások, kommunikáció a családban
Megszólított életkor: középiskola (15 – 16 éves)
Helyszín: iskolai osztálytermek vagy Vojtina Bábszínház
Az előadás időtartama: 120 perc

Cím: Halak kora
Téma: A tanár felelőssége, a tanár szakmai és civil énje, tanár-diák viszony
Megszólított életkor: középiskola (14 – 16 éves)
Helyszín: iskolai osztálytermek
Az előadás időtartama: 100 perc

Cím: Talált gyermek (TIE előadás)
Téma: az identitás kérdése és/vagy a család fogalma
Megszólított életkor: 5-6. osztályosok (12 – 13 éves)
Helyszín: Vojtina Bábszínház, Játszószínház
Az előadás időtartama: 180 perc

 
Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu