hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Hírek

Utószó: áttűnések

Feltöltve: 2018. április 30.

Utószó: áttűnések

„Felvázolni az alkotás folyamatát, más kontextusban újraláttatni, direkt üzenet nélkül gondolkodtatni” – reflexiók bábszínházunk „képíróitól”
Láposi Terkától, Surányi Gergőtől és Szabó Zsuzskától
az Utószó: áttűnések címmel nyíló kiállításunk kapcsán.

A tárlat inspirációját a nemrégiben bemutatott Benne lenni! című kiállítás szolgáltatta, ahol a hozzánk betérők egy közös alkotási folyamatban vehettek részt, mely során rajzolhattak, festhettek, ragaszthattak, hálót szőhettek a pillanatról pillanatra változó térben. A nézőket interaktivitásra hívó alkotási folyamat részeként megszülető kiállítás a rendezőket is némi szorongással töltötte el kezdetben, hiszen ők maguk sem tudták, hogy vajon mire számíthatnak, mi lesz majd látható az üres falfelületeken.„Soha nem volt korábban olyan kiállításunk, mint a Benne lenni!” – mondja Surányi Gergő, pedig több, mint nyolcvan kiállítás rendezésében segédkezett bábszínházunkban. „Közös tanulásként éltük meg. – csatlakozik hozzá Láposi Terka is a kiállítások koordinátora – Izgalmas volt látni, miképpen formálódik, hogyan „íródik” tovább a valaki által megkezdett motívum, hogyan gazdagodnak, színesednek történetté az egymást nem ismerők, de egy képet készítők jelei.”


„Az egymásra rajzolódó felületek, képi történetek megelevenedésének folyamata” olyan hatással volt a „képíró” csapatra, hogy úgy döntöttek, nem engedik veszni hagyni az alkotásokat, és újabb kontextusba emelve bemutatják azokat. Így született meg az Utószó: áttűnések ötlete, amely az előző tárlattal való kölcsönösségre reflektál, annak folytonosságára utal. Számos alkotás látható újra, amelyeket a rendezés során igyekeztek új megvilágításba helyezni a „képírók”.A tér központi eleme egy hatalmas gombolyag, mely az előző kiállításon szereplő egyik installáció lebontásakor jött létre. A gombolyag színes fonalai egy fából készült szerkezetre voltak felfűzve, mely pókhálószerű alkotást a gyerekek kúszva, mászva, görcsölve, kötözve hoztak létre. „Ez a motívum jelenti számomra az áttűnést, az időn, téren való átlépést.” – mondja Láposi Terka.
A Benne lenni! kiállítás egyes alkotásai mellett, a tárlat alakulását rögzítő felvételek, fényképek is láthatóak, illetve azok a maszk- és jelmeztervek, melyek a Billentyűk kiállítás kísérő rendezvényeként meghirdetett Maszkabál című pályázatra érkeztek. Mindezeken túl több ezer gyermekrajzból is válogattak, melyek a bábszínház Varázsceruza pályázatának köszönhetően 2006 óta díszítik időről-időre az épület Gyerkőc folyosóját.


A kiállítás rendezésekor a legfőbb szempont az „újraláttatás” volt, az, ahogy magát „az alkotás folyamatát felvázolják”. „Izgalmas volt látni, ahogy egy már kigondolt folyamatból, amit a Benne lenni! alkotásai jelentettek, mit lehet még kihozni.” – mondja Szabó Zsuzska, aki második évadát tölti grafikusként a bábszínházban.

„Az alkotás folyamata mindig csak látszólagosan zárul le, mert azt valaki valamikor úgyis továbbfolytatja. Örökös körforgása ez a gondolatoknak, a tetteknek, az anyagnak.” – mondja Láposi Terka, aki a kiállítással nem akar direkt üzenetet közölni. „Ugyan egy expresszív gondolatsor eredményeként született meg az Utószó: áttűnések, és bár van fókusza, nem szabad, hogy ez a befogadóban kötöttségeket eredményezzen, ezért nem is neveztük meg az alkotásokat, nem adtunk nekik címeket. Az installációk rendezése olyan hozzáállást kívánt a munkatársaimtól Zsuzskától és Gergőtől, amit mindig is nagyon szerettem bennük: tisztelettudóak, alázatosak, precízek és kitartóak.” – összegzi gondolatait. 
 Utószó: áttűnések
A kiállítás megnyitója: 2018. május 30-án (szerdán) 15.30 órakor
A tárlatot Láposi Terka és Schneider Jankó nyitja meg.

Ez évad során több olyan eseménynek adtunk helyet, teret, melyek izgalmas vizuális alkotásokkal zárultak. Ezeket a rajzokat, falfestményeket, fonalhálókat, mozaikragasztásokat többnyire egyénileg, olykor csoportosan gyermekek készítették. A tematikus alkotások tartalmas gyűjteménnyé váltak.

Mi, akik egész éven át ezeket a fantasztikus műveket rendezgettük, vettünk egy nagy bátorságot, és létrehoztunk belőlük egy eddig még soha nem látott képzőművészeti felületet. Tárlatunk a keveredések, vegyítések során kialakult játékos, egymással feleselő képi narratívákról szól. Alakváltások, formaátírások, elhalványítások, sűrítések, kiemelések segítségével létrehozott párbeszédes térrel köszönetünket szeretnénk eljuttatni azokhoz, akik alkotásaikkal megajándékoztak bennünket a bábszínházban.

A tárlat alkotói: Láposi Terka, Szabó Zsuzska, Surányi Gergő

A tárlat május 29-től június 18-ig látogatható
(hétfő-péntek: 9-17 óráig, szombat-vasárnap: 9-12 óráig)

 

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!