hu en

Hírek

Avantgárd és/vagy kortárs
A bábművészet képzőművészeti határtalansága – konferencia és workshop

Feltöltve: 2017. december 18.

Avantgárd és/vagy kortárs

Kiberbáb, kísérletező tendenciák, a báb-lét alakzatai, a bábszínház és a poszthumanizmus kapcsolata – rendhagyó konferenciának és workshopnak ad otthont 2018. január 13-án a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ a Vojtina Bábszínházzal közösen.
A részletes programért és információkért kattintsatok a bővebben gombra.

Billentyűk címmel az európai avantgárd bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás látható február végéig a MODEM-ben. A különleges, több mint 700 négyzetméteren megrendezett interaktív tárlathoz kapcsolódó egész napos programra várunk mindenkit, aki szívesen meghallgatja, merre tart ma a bábművészet, jelent-e, és ha igen, milyen határátlépéseket a bábművészet a kortárs művészetek terén, hová vezethet mindez a jelenlegi ismereteink tükrében, vagy másként közelítve: e határátlépések vezethetnek-e határtalansághoz. A konferenciát követő workshopon a bábműfaj létének két nélkülözhetetlen eleme, a fény és az árnyék kap kiemelt szerepet – Blattner Géza sajátos színházi formanyelvét megidézve. A workshop résztvevői e két, megfoghatatlannak tűnő alkotóelemmel tesznek kísérletet az alkotásra, a Magamura Alkotóműhely művészeinek és Grosschmid Erik közreműködésével.

A konferencia és a workshop mindenki számára nyitott és ingyenes, de – az anyagigények felmérése érdekében – utóbbi regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: vojtina@vojtinababszinhaz.hu címen 2018. január 10-ig.

A szakmai nap menete:

Érkezés: 9.30 órától

Előadások a multimédia-teremben:

10.00 Megnyitó: Komolay Szabolcs, DMJV alpolgármestere

10.15 Hova tűnik el a báb? Rekonstrukciók az avantgárd korszaktól a kibertérig. Prof. Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

11.15 A báb-lét alakzatai – Kísérletező tendenciák napjainkban. Goda Mónika, PhD hallgató, ELTE BTK Filozófiatudományi Doktori Iskola Esztétika-program

12.15 A bábművészet a poszthumanizmus tükrében. Hutvágner Éva bábtörténész, PIM-OSZMI

13.15-14.00 Ebédszünet

14.00 – 18.00 Fény és árnyék – workshop a Magamura Alkotóműhely tagjaival, Boráros Miledával és Boráros Szilárddal, valamint Grosschmid Erikkel. Helyszín: multimédia-terem, művészetpedagógiai. Bemutató és szabad kísérletezés 3 térben (18.00-ig)

18.00 szünet, szabad tárlatnézés

19.00 Billentyűk-est felnőtteknek: a Vojtina előadása a Blattner kiállítás terében

20.00 Zárszó: Láposi Terka (Vojtina Bábszínház), Kónya Ábel (MODEM)A MODEM honlapján itt olvashattok a konferenciáról: http://www.modemart.hu/program/babos-konferencia-es-workshop/

 

Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2018 Minden jog fenntartva!