Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

„A lényeg, hogy mennyire teszed bele a szívedet abba, amit csinálsz.”

Feltöltve: 2016. szeptember 13.

 

Ritka alkalom, hogy tervező egyszerre készüljön bemutatóra és kiállítás-megnyitóra bábszínházunkban. Az Álomszövő Pendula díszlet- és bábtervezőjeként, illetve az Utóirat, avagy a Fák lélegzése című kiállítás alkotójaként BALLA GÁBOR, vagy ahogyan ismerősei, barátai szólítják, Gabu most ezt teszi. Miniatürizált fából készült figurái aprólékosan kidolgozott mechanikusan mozgó bábok, akik a maguk egyszerűségében hordozzák az élet bonyolultságát. Hogy mi járhat az alkotó fejében, miközben az anyagot formázza; mi jelenti a tökéletességhez vezető utat – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Balla Gábor fafaragóval.  

(Fotó:Ludwig Dóri)

 

Mi a feladatod tervezőként az Álomszövő Pendula című előadásban?
A díszlet és a díszleten mozgó bábfigurák tervezése, kivitelezése a munkám része. Egy várost, Pendula lakhelyét, illetve ebben a térben a városlakókat kellett megjelenítenem. (A városka hangulatát a színpad és a nézőtér két szélén elhelyezett síkban megjelenő hatalmas épületek alkotják, melyben a városlakók az órajátékokhoz hasonlatos mechanikus figurákként tűnnek elő. – szerk.)       
A jelmezek és az előadásban szereplő egyéb bábok tervezése, a városlakók álmainak festett selyemanyagokon való megjelenítése Sabina Šinko munkája.

 

Fafaragóként ismer ugyan a szakma, időnként azonban bábszínházi előadások tervezőjeként is bemutatkozol.
Eddig körülbelül tíz bábelőadást terveztem, melyek többnyire Rumi László rendezések voltak. Nem mentem soha a felkérések után, nem is igen ismerem a bábos szakmában dolgozókat. Ha Laci hívott valahova, mentem. Így született például Kecskeméten a József mondá Máriának, a Medveének, Zalaegerszegen a Lúdas Matyi, Nagyváradon a Csodaszarvas, a Mátyás király - csak hogy néhány előadást említsek a közös munkáink közül.
Többnyire otthon szoktam dolgozni egyedül a műhelyben, ha nem muszáj, akkor nem is mozdulok ki onnan.

 

Hamarosan nyílik Utóirat című kiállításod! Mit takar az elnevezés?
Nem volt tudatosan átgondolt a részemről a címválasztás. Sokféleképpen lehet értelmezni, azon túl, hogy jól hangzik, összegez is valamit. Fontos az utóirat, mert valami lényegeset közöl, amelyet az író a levél írása közben vagy elfelejtett, vagy nem mert papírra vetni.    

 

Mi lesz látható a kiállításon?
Fából készült mechanikusan mozgó pici babákat, bábokat, emberkéket hoztam. Egy-két megrendelést leszámítva otthon a saját szórakozásomra készítettem őket.  

 

Miket készítesz megrendelésre?
Játszóterek tervezését és kivitelezését vállalom. Hadházy Gergely barátommal, akivel együtt végeztük a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakát, megalapítottuk az Asapa alkotó közösséget (www.asapa.hu). A fiatal szobrászokat magába foglaló csapatunk célja a játszótérkultúra lehetőségeinek megújítása. Ebben a szellemben született korábban például a Millenáris Parkban a Zöld Péter játszótér, amelyet Kő Boldizsárral terveztünk, vagy a debreceni Nagyerdőn a Békás játszótér.  

 

Miben mások ezek a játszóterek?
Nem csak testi, hanem lelki, szellemi megújulást is jelentenek a gyerekeknek. Egy-egy mese, téma vagy tematika köré szerveződnek a játékelemek, amelyek összefüggő rendszert alkotnak. Olyan eszközöket készítünk, amelyek interaktívak, közösségteremtőek, a világunkat modellezik, épp ezért használatuk segítséget jelenthet a gyerekeknek eligazodni az életben. Az elemek fából készült, egyedi műalkotások, melyek a tér sajátosságait, a tájolás szempontjait figyelembe véve helyezkednek el.

 

Könnyen el tudod engedni a kész alkotást?
Fontos érzelmileg, de nem ragaszkodom hozzá. A tökéletességre való törekvés szempontjából viszont képes vagyok újra és újra elölről kezdeni valamit, nem egyszer daraboltam már szét fűrésszel az alkotásaimat. Rendszeresen születnek új gondolataim az előző munkáimból, amelyeket a következőkbe igyekszem beépíteni.  

 

Miben fogható meg a „ballagáborosság”?
Alapvetően egyszerűségre törekszem, nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat. Ha valamit készítek, akkor annak mindig fontos szempontja, hogy apró részleteiben kidolgozott és körbejárható legyen. Az a célom, hogy a nézőben felébredjen a kíváncsiság, és vágyjon arra, hogy kívül-belül megvizsgálhassa, belebújhasson az előtte álló dologba. Azt szeretném, hogy részesévé váljon a munkáimnak. Örömömet lelem a pici bábok készítésében.

 

Melyik fázisát szereted a legjobban a munkafolyamatnak?
Nem nagyon tervezek papíron, csak ha épp bonyolult munka előtt állok. Igyekszem kerülni, hogy a terv túlzottan ki legyen dolgozva, különben önmaga is műalkotássá válik, és nem ez a célom. Ráadásul nem mindig pontosan ugyanúgy valósítható meg az ötlet, mint ahogy azt korábban elképzeli az ember. Sok mindent befolyásol az anyag. Van egy pont, amikor önmagától eldől, hogy mi az, ami a tervek alapján működik, és mi az, ami nem. Onnantól kezdve a munka saját magát „eteti”, egyik következik a másikból. Nincs ebben nagy misztikum, egyszerűen le kell menni a műhelybe, és ott már minden adja magát.

 

Gyakorlatias embernek látszol.
Minden munkának az a lényege, hogy azt hogyan tudod alkalmazni az életre. Az Istennek teljesen mindegy, hogy ki milyen foglalkozást űz, a lényeg, hogy mennyire teszed bele a szívedet abba, amit csinálsz. Azért kaptál bizonyos képességeket, hogy ezek segítségével megtanuld, hogyan kerülhetsz közelebb Istenhez. A munka közben megszerzett tudás az életben is hasznára válik az embernek.

 

Mit tanulhatunk munka közben? Önismeretet?
Abszolút, önkontrollt legalábbis mindenképp. Ahogy az anyaghoz hozzányúlok, rögtön le tudom mérni magamról, milyen idegállapotban vagyok. Ha baj van, muszáj foglalkoznom a problémával, le kell nyugodnom, különben nem tudok dolgozni.

 

Milyen terveid vannak a közeljövőben?
Tervem az sok van. Bár gyerekkoromban nem voltam különösebben barkácsolós, felnőtt koromra mégis az lettem. A családommal tagjai vagyunk a Budai Református Gyülekezetnek, az ide járó apukákkal megalapítottunk egy barkács-szakkört, akikkel rendszeresen összejárunk, és a nyaranta megrendezett gyülekezeti táborainkban foglalkozunk a kissrácokkal.
Nem megrendelésre, csak a saját szórakozásomra régóta elkezdtem készíteni egy kisautót óvodásoknak, szeretném azt is befejezni. Olyat képzeltem, ami többféle játékra ad lehetőséget: bele lehet ülni, fel lehet nyitni a motorháztetőt, szerelni lehet benne, a hátsó részében golyógurító pálya lenne és egy kis házikó, amiben a kislányok boltosat játszhatnak. 
Most már több szabad időm van ilyenekre, miután a lányaink felnőttek, és nem kell őket iskolába vinni. Arra vágyom, hogy amit az ő gyerekkorukban nem tudtam megcsinálni nekik, azt majd az unokáknak fogom elkészíteni. Szeretnék barkácsolós nagypapa lenni, hosszú szakállal, akihez még a szomszédból is átjönnek a fiúk.

 

 

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu