Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

Az utcaszínház egy életforma

Feltöltve: 2012. november 21.

Beszélgetés Herczeg Zoltánnal

 

 

Néhány nap, és újra láthatja a közönség A fülemüle című előadásunk felújított változatát. A társulatot a 2007-es bemutató óta több változás is érte. Az idei produkció új szereposztással mutatkozik be, melyben egy ismerős idegent köszönthetünk. Herczeg Zoltán Balogh András váratlanul elhunyt kollégánk szerepét vette át.

 (Fotó: Széman Richárd)

 

 

Vállig érő fekete haj, langaléta termet, barna szemek, jellegzetes arc. Herczeg Zolit, vagy ahogy a barátai csak egyszerűen szólítják, Herczeget nem lehet nem észre venni. Sokak számára ismerős lehet. Az Ort-Iki utcaszínházi társulattal több mint 20 éve járják a városokat, falvakat. A Vojtina Bábszínházban is rendszeresen közreműködött Maskarádé rendezvényünkön, valamint évadnyitó, évadzáró alkalmainkon.

 

A negyvenhét évvel ezelőtt Kisújszálláson született Herczeg Zolit gyerekkorától fogva érdekli a színház. Bár felsőfokú tanulmányait matematika és szociális munkás szakokon folytatta, és jelenlegi munkája is távol esik a szakmától – szociális munkásként dolgozik egy szociálpolitikával foglalkozó civil szervezetnél – a színházhoz mindig hű maradt.

 

Kezdetben versmondó-versenyeken vett részt, majd a húszas éveiben csatlakozott a Pinczés István vezette Csokonai Színház Színjátszó Stúdiójához. A színészmesterség alapjainak elsajátítása után középiskolás éveiből ismert egyik barátja, Dió Zoltán hívására az Ort-Iki utcaszínházi társulathoz csatlakozott.

 

A csapat névválasztása nem véletlen. A saját név keresése egy időben történt a saját bábszínházi forma keresésével. A szibériai mitológiai alakkal, Ort-Ikivel első előadásukban egy vogul medveének feldolgozása során ismerkedtek meg. A társulatnak eleinte csak bábelőadásai voltak, idővel azonban egyre nagyobb lett az igény a látványos utcaszínházi produkciók iránt, ezért gólyalábas, képmutogató játékokkal is megjelentek az utcán. Herczeg Zoli az elsők között volt a csapatban, aki gólyalábra állt, bár bevallása szerint néhány hétnek el kellett azért telnie, míg a biztonságot jelentő ház falát el merte engedni. De ha már elengedte, meg sem állt a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete Utcaszínházi Fesztiválig, melynek az első alkalmak óta állandó résztvevője és közreműködője.

 

A gólyalábazás mellett másik nagy szenvedélye a barkácsolás. Ezermesterként bármit elkészít, legyen szó gólyalábról vagy akár bábról. Kemény Henrik vásári bábjátékos példáját követve vallja, hogy utcaszínházasként alkotni életformát jelent. Éppúgy érteni kell az előadás díszletének, bábjainak, kellékeinek, jelmezeinek a megtervezéséhez és kivitelezéséhez, mint magához a játékhoz.

 

Ebben való jártasságát bizonyítja az is, hogy már több társulat és bábszínház számára tervezett és készített bábokat. Legutóbb a zalaegerszegi Griff Bábszínház A három deviáns című előadásában működött közre tervezőként és kivitelezőként Dió Zoltánnal és Komlódi Judit festőművésszel együtt.

 

Egyszóval gólyalábaz, tervez és farag, no meg filmszerepet játszik, ha úgy adódik. Bassola Richárd rendezte, Balogh Kálmán utcaszínházi művészről készült film egyik szereplőjeként a filmkészítésbe is belekóstolt.

 

Szereti, amit csinál. Amikor a terveiről beszél – arról, hogy milyen jó lenne egy nagyobb, saját műhely, hozzá sok jó szerszám és faanyag, vagy arról, hogy új, sikeres előadásokban szeretne részt venni – tulajdonképpen a már elért vágyait gondolja tovább. Tiszta szívből kívánjuk, hogy mindez meg is valósuljon!

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu