Ugrás a főmenühözUgrás a tartalomraUgrás a lábléchez
4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160 href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

Hírek

A "beszélő" grafikus

Feltöltve: 2014. szeptember 19.


Tizenkét év óta meghatározó egyénisége a vojtinás kiadványok arculatának.
Szeptember 16-án kiállítása nyílt Beszélő firkák címmel bábszínházunkban.
Kovács Lajossal beszélgettünk.

 


Grafikusként, tanárként, zenészként ismernek téged. Melyik területet érzed legközelebb magadhoz?

A zenében tudok leginkább kibontakozni, most úgy érzem. Egyből megszületik bennem, szemben egy képzőművészeti alkotással, amelynek a munkafolyamatát tervezés előzi meg. Gyerekkoromban autodidakta módon tanultam meg szájharmonikázni. Van egy blues zenekarunk, akikkel időnként fellépünk. Anyagi szempontból persze egyáltalán nem éri meg, szerelemből zenélünk.

 

Ezek szerint a zene motivál a leginkább?

Az életem minden egyes területén – legyen szó zenéről, rajzolásról vagy tanításról – találok kihívásokat, amelyek egyformán tudnak motiválni. Mindabban, amit csinálok alapvetően introvertált vagyok, ugyanakkor vonzom azokat a helyzeteket, amelyek idegenek az alaptermészetemtől. Ilyen például, amikor zenészként színpadon vagyok. Legszívesebben elbújnék, de egyúttal jól is érzem magam a közönség előtt.      

 

Grafikusként és rajztanárként milyen út vezetett ideáig?

A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában szereztem OKJ-s diplomát grafika szakon. Ezt követően a Vojtinába kerültem, ahol a bábszínház kiadványainak arculatáért voltam felelős. Munka mellett elvégeztem a Szegedi Egyetem rajztanári szakát, majd később a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, L. Ritók Nóra (egykori tanárom) hívására az iskola rajztanára lettem, ahol hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekekkel foglalkozunk. Az iskolai oktatás mellett különböző óvodák felkérésére rajztanítást is szoktam vállalni.

 

Óvodában rajztanítás, nem korai ez még?

Akármilyen korosztályról legyen szó, nem hiszek a direkt tanításban. Az érdeklődés felkeltésére, játéktársi viszony megteremtésére törekszem, ahol az információátadás a legészrevétlenebbül tud megtörténni. Mindig szem előtt tartom a gyerekek képességeit, és ehhez mérten adok nekik feladatokat, azt szeretném elérni, hogy élményt, örömöt nyújtson nekik a rajzolás.

Az Igazgyöngyben is ezt az elvet követem. Hagyom hagy dolgozzanak szabadon, esetleg ötletet, inspirációt adok nekik. Ha kialakul ez a partnerségi kapcsolat köztem és a diákok között a fegyelmezéssel egyáltalán nincs gondom.

 

Hátrányos helyzetű gyerekek esetében nem is olyan könnyű ezt elérni.

Én azt hiszem, megtaláltam magam ebben a közegben, elfogadnak, ismernek az ott élő emberek. Ez részben annak is köszönhető, hogy a tanítás mellett szociális munkát is végzek. Időnként persze úgy érezzük, homokszemeket görgetünk, de ha egy-két emberen tudunk segíteni, akkor már megérte.    

 

Külső szemlélőként milyennek látod a grafikáidat?

Kétféle képalkotás lehetséges: az anyagról szóló vagy a dekoratív. Én ez utóbbit képviselem. A Vojtina kiadványaihoz készített grafikáimat a gyerekrajzokhoz hasonló egyszerűség jellemzi, amelyen a mesei figurális elemek és a realisztikus jegyek együtt, egymás mellett jelennek meg. Azokon a képeken, amelyeket nem megrendelésre készítek, ez a fajta kettősség még erőssebben megjelenik. A polgárság és a mesevilág ütköztetése a gunyoros, ironikus, szürreális világot hangsúlyozza, ahol minden figura egyben szimbólum is.

Gyakran használom a fekete és fehér különböző árnyalatait. Nagyon izgat, hogy ennek a kétféle színnek a segítségével milyen drámai hatást lehet elérni.  

 

A kiállítás címe „Beszélő firkák” spontaneitást sugall. Ez volt a vezérlőelv a képek válogatásakor is?

A kiállításon bemutatott képeket többnyire a Vojtina Bábosházi Figyelő és Bábosházi Soroló című kiadványok címlapjaiból válogattuk, illetve egy-két olyan grafika, festmény is helyet kapott, amelyek nem a bábszínház megrendelésére készültek. A képek mellett installációként néhány személyes tárgy is felbukkan, mint például egy utazóbőrönd, szájharmonikák, egy fekete kabát…A kiállítás célja, hogy a vojtinás munkáimon túli énemet is egy kicsit bemutassuk a nézőknek, a válogatást tulajdonképpen elsősorban ez határozta meg.

A spontaneitás, improvizáció, játékosság egyébként fontos része az életemnek, mint ahogy a szabadság iránti vágyam is.

Színháztermi előadás:2.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:2.000 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet:4.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás:1.700 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás:1.700 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.+36 (52) 418-160vojtina@vojtinababszinhaz.hu