hu en

4026 Debrecen, Kálvin tér 13.

href="mailto:uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov">uh!pont!zahnizsbabanitjov!kukac!anitjov

hu en

Archívum

A modern európai bábjátszás atyja - Blattner Géza kiállítása

Feltöltve: 2019. február 11.

kiállítás
Blattner Géza halálának 40. évfordulója alkalmából


Blattner Géza 1893-ban született Debrecenben, és bár 1925-től Párizsban élt, mindig visszavágyott szülővárosába. "Kegyes volt a sors, hogy szülővárosa földje ölelte magába" - írta Óhidy Lehel a korabeli Hajdú-Bihari Naplóban, mivel 1967-ben, egy nyári hazalátogatás alkalmával, váratlanul itt érte a halál. Negyvenéves munkássága során a bábjátszásban rejlő új művészi és technikai lehetőségeket kutatta. Tizenkét bábszínpadot épített, az egyszerű, hordozható paravánoktól kezdve a szimultán játéktechnikára alkalmas, kombinált színpadig. A különböző rendszerű árnyfigurák, zsinóros és billentyűs marionettek, maszkok és absztrakt bábok kísérletező pályájának kiemelkedő eredményei. 1929-ben Párizsban, az itt élő magyar képző-és iparművészekkel látrehozta az Arc-en-Ciel, (Szivárvány) Bábszínházat. Új stílusú előadásaik nemzetközi sikereket arattak, színházuk a modern európai bábjátszás legfőbb kísérleti műhelye lett.

A francia és magyar bábtörténeti szakirodalom egyaránt elismeri Blattner jelentőségét. A nemzetközileg elismert lengyel bábtörténész professzor, Henryk Jurkowski 2002-ben megjelent nagyszabású Métamorphoses című bábtörténeti könyvében ezt írja: "Blattner Géza művészete Franciaországban bábreneszánszot indított el. Hatása nemzedékeken keresztül érezhető volt." Magyarországon a kiemelkedő bábművészeti tevékenységet jutalmazó állami kitüntetés viseli a nevét.

Mivel hagyatékában kevés a báb, viszont rengeteg fénykép maradt fenn, a kiállítás fotónagyításokra épül, de eredeti meghívók, grafikák és az 1960-ban készült, kézzel festett önéletrajzi diasorozata is bemutatásra kerül, amelyet egy hippokratészi aforizmával zár:
"Mit mondhatnék ennyi év után? Hinni valamiben - legyen az akár a marionett - betölthet egy egész életet. Befejezve az emlékezést, íme az utolsó szavam: Ars longa, vita brevis / Az élet rövid, a művészet örök!"


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből a kiállítást rendezte:
Papp Eszter

A kiállítás látogatható:
2007.
szeptember 14-től október 21-ig
hétköznapokon 9-18 óráig, szombaton és vasárnap 9-12 óráig

 

 

 


 

Tovább a fotókhoz »
Színháztermi előadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Színháztermi előadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2019 Minden jog fenntartva!