hu en

Láposi Terka

Láposi Terka

Feltöltve 2017. november 2.

 

Láposi Terka (Teréz Izabella)

 

játszószínház művészeti vezető

 

lapositerka@gmail.com

1962-ben született Gyulán

1981-1984 Debrecenben a Tanítóképző Főiskolán (ma: KFRTKF) vizuális kommunikáció szakon tanítói diplomát szerzett (tanára: Makoldi Sándor)

1985-1986 Budapesten a Magyar Népművelési Intézetben „C”- és „B”- kategóriás művészeti oktatói működési engedélyt kapott bábcsoport vezetéséhez (tanárai: Híves László, Hollós Róbertné, Séd Teréz, Báron László, Bucz Hunor, Tömöry Márta, Arany Erzsébet)

1987-1989 Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskola rajztanár szakán végzett (tanárai: Valkovics Zoltán, Horváth János)

1991 Budapesten az Iparművészeti Egyetem szervezésében vizuális kommunikáció tanfolyamon szerzett oklevelet (tanárai: Kárpáti Andrea, Zombori Béla, Gaul Emil)

1991-1995 Debrecenben a Kossuth Lajos Tudomány Egyetem (ma: Debreceni Egyetem, Bölcsészettudományi Kar) néprajz szakán etnográfusi diplomát kapott (tanárai: Ujváry Zoltán, Bartha Elek, Kotics József)

2008-2010 Budapesten a Károli Gáspár Református Egyetemen színháztudományi Mesterképző diplomát szerzett (tanárai: Kiss Gabriella, Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád)

2011-2012 a Magyar Drámapedagógiai Társaság által meghirdetett drámapedagógiai tanfolyamon drámapedagógus szakképesítést szerzett (tanárai: Kaposi László, Lipták Ildikó)

 

1992-1998 között közel 14 előadást tervezett a bábszínháznak, mely előadások bábkészítésében aktívan részt vett.

1996-tól folyamatosan alakítja a bábszínház interaktív bábos foglalkozásainak tematikáját és metodikáját, melynek eredményeként egy sajátos, csak erre a bábszínházra jellemző tematikus program valósul meg azóta is nap mint nap, mely 2003-ban a játszószínház nevet kapta.

1998-tól alkalmazottja és egyik vezetője a bábszínháznak.

2001 óta a színház arculatának gondozása és kiállítás tematikájának összeállítása is feladatai közé tartozik.


Díjak: Debrecen Kultúrájáért Díj - 2014
             Az év művésze (Debrecen) - 2015
             Csanak József díj - 2016
 

„Olvasmányaim között előkelő helyet adok H.-G. Gadamer írásainak, aki szerint „a játék beteljesedését az úgynevezett képződménnyé való átváltozás hozza meg, mely műalkotásokban ölt testet”, s így a „művészetté átváltozott játék kifejez valamit a maradandóan igazból”.

Szeretem Hankiss Elemér a játékról alkotott lírai szintézisét is: „a játék a szabadság és az érdek nélküli öröm birodalma, az ember egyik legbiztonságosabb szentélye marad ebben a világban. ... Ez az egyetlen pont a világban, ahol tökéletesen megvalósul az esélyek eszményi egyenlősége”.

Az elmúlt években Eugen Fink „libabőrősséget” okozó gondolata néha bátorságot adott titkok megközelítéséhez, és folyamatosan segít fókuszálni: „Amikor játszunk, különös történést és boldogságot élünk át, a teremtés élményét: bármivé válhatunk, a lehetőségek végtelen sora áll előttünk nyitva, a szabad és korlátlan lehetőségek illúziója hat át minket”. …„A gyerek a meghatározatlan minden, az idős ember a meghatározott kevés, sokként születünk, és egyként halunk meg”. Jelenlegi élethelyzetemet ezek a sorok tartják össze és rendezik is mindennapjaimat.”

Gyermekelőadás: 1.200 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.200 Ft / fő
Felnőttelőadás: 1.200 Ft / fő
Gyermek-előadásokra szóló bérlet: 3.500 Ft / fő

Kedvezményes jegyár három vagy többfős családok részére:

Gyermekelőadás: 1.000 Ft / fő
Játszószínházi foglalkozás: 1.000 Ft / fő

Szeretne értesülni a legfrissebb
bábszínházi információkról?

Iratkozzon fel hírlevelünkre:

4026 Debrecen, Kálvin tér 13. +36 (52) 418-160 vojtina@vojtinababszinhaz.hu
Vojtina Bábszínház © 2016 - 2018 Minden jog fenntartva!